Wat is Underlayment? Wij leggen het je uit!

Wil je meer weten over underlayment, ook wel Pellos Floor genoemd, en wat je ermee kunt doen? Lees in dit blog meer over de vlakke en sterke eigenschappen van Underlayment! Wij vertellen je waar je het perfect voor kunt inzetten, hoe je het kan bewerken zodat je er extra lang van kan genieten en waar je op moet letten als je dit plaatmateriaal aanschaft. In het kort: hier lees je alles over underlayment hout.

Underlayment: de vlakke, houten plaat

Underlayment is een vlak en sterk plaatmateriaal wat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het lijkt dus aardig wat op multiplex, wat op dezelfde manier wordt gemaakt. Het is vaak wat vlakker dan multiplex en heeft een wildere uitstraling. Hierdoor werd dit houten plaatmateriaal vroeger minder gebruikt voor zichtwerk. Tegenwoordig is deze stoere, natuurlijke uitstraling erg populair en wordt het steeds vaker voor (grote) zichtwerk projecten gebruikt.

De opbouw van Underlayment

Zoals hierboven is omschreven bestaat underlayment uit meerdere lagen houtfineer. Dit zijn dunne lagen hout die als een grote plaat van een boomstam worden geschild. De lagen worden met elkaar verlijmd, waardoor er een dikke, sterke plaat ontstaat. Houtfineer is massief en kan dus gaan kromtrekken; om die reden zijn de lagen houtfineer kruislings met elkaar verlijmd. Mocht het dan krom willen gaan trekken zullen de andere lagen fineer dat voorkomen.

De eigenshappen van Underlayment

Underlayment heeft een aantal unieke eigenschappen in vergelijking met ander plaatmateriaal. Allereerst is underlayment hout erg vlak. Het oppervlak is mooi recht en heeft ook relatief weinig structuur. Daarnaast is dit plaatmateriaal erg sterk en zal kromtrekken niet snel voorkomen, ook bij een wat zwaardere belasting. Pellos floor is in eerste instantie niet bedoeld voor zichtwerk, maar vooral voor constructieve toepassingen. Het uiterlijk van dit hout kan dus minder mooi zijn, afhankelijk van de variant die je kiest.

Underlayment Fins Vuren (Pellos Floor)

Underlayment Fins Vuren, het materiaal dat wij o.a. in onze webshop hebben staan, is een variant die gemaakt wordt van vurenhout. Deze variant heeft een betere zichtkwaliteit dan veel andere plaatmaterialen onder de noemer ‘underlayment’. Dit materiaal is ook bekend onder de naam Pellos Floor. Door deze hoge kwaliteit wordt Underlayment Fins Vuren veel gebruikt voor zichtwerk, met name bij DIY-projecten binnenshuis.

Elliotis Pine is een variant van underlayment die je niet voor zichtwerk wilt gebruiken. Deze is goed toe te passen voor in de bouw of als constructieplaat, maar af te raden voor gebruik bij doe-het-zelf projecten of meubels.

Bekijk Underlayment Fins Vuren in de webshop

 

De toepassingen van underlayment

Door de veelzijdigheid van het materiaal wordt Fins Vuren voor veel verschillende projecten gebruikt. Je ziet het veel terug in de bouw, maar ook in kleinere (doe-het-zelf) projecten binnenshuis. We zetten een aantal opties op een rijtje:

Vloeren en ondervloeren

Underlayment, of pellos floor de naam zegt het al, is oorspronkelijk ontwikkeld voor het leggen van ondervloeren, waar het ook erg goed geschikt voor is. Door het rechte oppervlak van het materiaal kunnen vloeren erg vlak worden gelegd en door de constructieve kracht kan het ook veel druk weerstaan. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met een zachter materiaal, bijvoorbeeld zachtboard. Dit materiaal wordt dan gebruikt om het oppervlak effen te krijgen en de ondervloer te isoleren. Het pellos floor wordt erboven op gelegd om de vloer extra stevig te maken.

Meubels

Door de stijgende populariteit zie je het plaatmateriaal ook steeds meer meubels van het materiaal worden gemaakt. Het wordt gemaakt van hetzelfde hout als steigerhout en wordt daarom vaak in combinatie met deze planken gebruikt. Het underlayment wordt dan vaak gebruikt voor staanders en liggers, omdat dit een plaatmateriaal is is het breder dan steigerhouten planken. Maar ook achterwanden kunnen er van gemaakt worden. Een veelzijdig product en perfect als je op zoek bent naar een warme uitstraling voor je project binnenshuis.

Zelf hebben we ook meubels die we maken van underlayment in onze eigen houtzagerij. We hebben een eigen meubelcollectie, maar we maken ook meubels op maat. Daarmee kun je dus zelf een meubel ontwerpen van dit mooie materiaal.

Bekijk onze meubels van underlayment

Styling

Voor veel stilistische projecten wordt het vuren plaatmateriaal ook veel gebruikt. Deze projecten kunnen variëren van kleine decoratieve dingen, zoals speelgoed of een poppenhuis, tot grotere projecten als een wandrek of kinderbureau. Vaak wordt bij deze projecten de uitstraling van het materiaal in het zicht gehouden. In pop-up stores wordt het materiaal ook vaker gebruikt, bijvoorbeeld als basis voor een zelfgemaakte balie. In buurthuizen, kerken en de kleinere theaters wordt Fins Vuren gebruikt om een verhoging of podium van te maken, waar de vlakheid van het materiaal extra tot zijn recht komt. Een ideale plaat met multifunctionele toepassingen!

Werken met underlayment

Underlayment wordt gemaakt van massief hout, het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan het afwerken van het materiaal. We zetten een paar belangrijke punten op een rijtje:

  • Schuur voor gebruik het materiaal licht op. De kopse kanten kunnen splinters bevatten, dus geef deze wat extra aandacht.
  • Gebruik underlayment alleen in toepassingen binnenshuis. Hoewel het materiaal vochtwerend is verlijmd kan het hout zelf niet goed tegen vocht
  • Werk het materiaal goed af. Een grondlaag is daarvoor een goede optie. De kopse kanten kun je behandelen met een randsealer. Als je het uiterlijk van het materiaal wilt behouden kun je ervoor kiezen om het af te lakken met een blanke lak.

Underlayment op maat bestellen

Wil jij ook aan de slag gaan met underlayment? Bestel het dan bij ons op maat! Zo hoef jij niet meer met de zaag aan de slag te gaan en betaal je alleen maar voor het materiaal wat je nodig hebt. Underlayment zagen we niet alleen op maat, maar ook in verschillende vormen! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rechthoeken, vierkanten, driehoeken en cirkels; maar ook meer bijzondere vormen als trapeziums, parallellogrammen, en huisjes zijn mogelijkheden! Als kers op de taart kunnen we ook nog de kopse kanten voor je afwerken. Zo kan jij, als jouw bestelling thuis is bezorgd, direct verder met je klus!

Bestel jouw underlayment op maat!