Klustips: uitsparingen maken in plaatmateriaal

Je gaat plaatmateriaal bestellen bij OPMAATZAGEN.nl en je wilt daarin een uitsparing maken? Hier leggen wij uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Welke gereedschappen zijn nodig?

Afhankelijk van de grootte van de uitsparing, de benodigde precisie en uiteraard ook persoonlijke voorkeur, kun je kiezen voor een freesmachine, een decoupeerzaag of een multitool.

Bekijk al ons gereedschap!

Uitsparingen maken met een freesmachine

Door een sjabloon of geleider te gebruiken bij het frezen, kan de uitsparing heel precies worden uitgefreesd. Veel preciezer dan wanneer je de uitsparing met de hand maakt, met behulp van bijvoorbeeld een decoupeerzaag of multitool. Het nadeel van frezen is dat het veel stof oplevert en eigenlijk alleen echt goed werkt bij relatief zacht plaatmateriaal. Ook de dikte van het materiaal speelt mee, met een bovenfrees kan namelijk niet heel diep in één keer gefreesd worden.

Uitsparingen maken met een decoupeerzaag

Met een decoupeerzaag kun je snel een uitsparing uit plaatmateriaal zagen. Teken de uitsparing goed af. Dit is belangrijk omdat je straks de lijn goed moet kunnen zien tijdens het zagen. Boor vervolgens met een houtboor een gat van ongeveer 8-10mm doorsnede in een hoek van de uitsparing. Hier kan de zaag van de decoupeerzaag doorheen en dan kan het zagen beginnen! Als je dit voor het eerst doet, is het wellicht verstandig om eerst met een stuk restmateriaal te oefenen. Je hebt namelijk best wel een vaste hand nodig om de uitsparing mooi strak uit te zagen!

Uitsparingen maken met een multitool

Een multitool is het juiste gereedschap als je een wat kleinere uitsparing wilt maken of deze uitsparing in een hoek zit waar je niet zo makkelijk bij kunt. Een multitool is compact en de zaagbladen kunnen vaak in meerdere hoeken worden ingesteld. Ook is het bij gebruik van een multitool niet nodig om eerst een gat te boren. De zaag kan direct in het materiaal gezet worden.

Bekijk al ons gereedschap!