Paneelplanken op maat bestellen?

Paneelplanken zijn afgewerkte platen die in vaste maten worden verkocht. Je kan kiezen uit meubelpanelen en timmerpanelen. Wat het verschil tussen de twee soorten paneelplanken is leggen we in dit artikel uit.

Weet jij alles al over paneelplanken, meubelpanelen én timmerpanelen? Bestel dan snel en gemakkelijk jouw paneelplanken op maat bij OPMAATZAGEN.nl

Wat zijn meubelpanelen?

Meubelpaneel bestaat uit een plaatmateriaal, vaak een vezelplaat, wat is afgewerkt met een gelamineerde toplaag. Bij meubelpaneel zijn ook de kopse kanten al afgewerkt. Als je in een bouwmarkt of woonwinkel een meubelpaneel koopt is het vaak meubelpaneel op basis van spaanplaat. Deze meubelpanelen worden in standaardmaten verkocht. Bij OPMAATZAGEN.nl kunnen we meubelpaneel tot op de millimeter nauwkeurig op maat zagen. Zo past jouw meubelpaneel precies bij jouw klus!

Bekijk hier alle Meubelpanelen

De opbouw van meubelpanelen

Meubelpanelen kunnen een kern hebben van MDF of spaanplaat. De boven- en onderkant worden, net als de kopse kanten, voorzien van een toplaag die de plaat beschermt. Deze toplaag is vochtbestendig en verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven.

De kopse kanten van meubelpanelen

De kopse kanten kunnen afgewerkt zijn met kantenband of een ABS band. Een ABS band is een hard plastic band van 1 of 2 mm dikte. Het uiterlijk van het ABS band is hetzelfde als het uiterlijk van de toplaag van het plaatmateriaal, zodat de plaat een strak geheel vormt. Kantenband is ook een optie voor het afwerken van de kopse kanten. Dit is een dunne band van 0,3 mm dik met een dun laagje lijm.

Meubelpanelen op maat

Als je een meubelpaneel op maat wil bestellen worden er bestaande meubelpanelen op maat voor je gezaagd. Hierdoor zullen een of meerdere kopse kanten hun afwerking verliezen. Vaak is het zelfs zo dat de kopse kanten van de korte zijden helemaal geen afwerking hebben. De achterkant van de lange zijde kan wel of geen afwerking hebben, afhankelijk van de breedte die je kiest.

Zelf kantenband aanbrengen op meubelpaneel
Als je meubelpaneel op maat laat zagen kan je afwerkingen van de kopse kanten verliezen. Gelukkig is kantenband gemakkelijk weer aan te brengen. Dit kan je zelfs thuis doen met behulp van een strijkijzer.

Bestel je Meubelpanelen op maat!

Kantenband aanbrengen aan meubelpaneel, spaanplaat en MDF

  1. Zorg ervoor dat het kantenband wat je wilt gebruiken wat langer en breder is dan de kopse kant die je wilt afwerken.
  2. Plaats de voorgelijmde kantenband op de kopse kant die je wil afwerken.
  3. Verwarm het strijkijzer op de laagste stand en zet de stoomfunctie uit.
  4. Ga met het strijkijzer voorzichtig over het kantenband heen. Ter bescherming kan je eventueel een papier tussen het kantband en het strijkijzer leggen.
  5. Druk het kantenband nog eens stevig aan en laat de lijm een paar minuutjes drogen.
  6. Verwijder de restanten kantenband van het plaatmateriaal. Dit kan je doen door de plaat verticaal neer te zetten op de kantenband en met een stanleymes voorzichtig de restanten er af te snijden. Je kan ook met een vijl de restanten verwijderen, maar let dan wel op dat je de toplaag niet beschadigd.

Wat zijn timmerpanelen?

Timmerpanelen worden gemaakt van massief houten latten. Hierdoor heeft timmerpaneel een veel natuurlijkere uitstraling dan bijvoorbeeld meubelpaneel. Je ziet timmerpanelen dan ook vaak terug in stijlvolle tafels of bijvoorbeeld stoere kastdeurtjes. Deze timmerpanelen worden gemaakt van onder andere vurenhout en grenenhout en worden in vaste maten verkocht. Bij OPMAATZAGEN.nl kan jij ze echter op maat bestellen, tot op de millimeter nauwkeurig; zo kan jij direct verder met jouw klus!

Bekijk hier alle Timmerpanelen

De opbouw van timmerpanelen

Timmerpanelen worden gemaakt van meerdere latten massief hout. Deze latten worden kruislings met elkaar verlijmd en gekantrecht zodat er een mooie, nette plaat ontstaat. Vervolgens worden de kopse kanten van de lange zijden afgerond. Hierdoor zijn timmerpanelen gebruiksklaar en kunnen ze, nadat ze zijn afgewerkt met een (transparante) lak, direct gebruikt worden.

Bestel je Timmerpanelen op maat!

Timmerpanelen op maat

Een timmerpaneel wordt in principe in vaste maten geleverd, maar bij OPMAATZAGEN.nl kan je timmerpanelen op maat bestellen! Dit kan tot op de millimeter nauwkeurig! Let er wel op dat er bij het op maat zagen van timmerpanelen één of meerdere afwerkingen van de kopse kanten af gezaagd kunnen worden. Gelukkig kan je tijdens het bestellen de afrondingen er weer opnieuw op laten zetten, wel zo handig!

 

Paneelplanken op maat bestellen

Een paneelplank gemakkelijk op maat bestellen doe je bij OPMAATZAGEN.nl. Dankzij de computergestuurde zaagmachines zagen wij het materiaal tot op de millimeter nauwkeurig. Dit kunnen wij uiteraard doen in vierkanten en rechthoeken, maar ook in driehoeken, cirkels, trapeziums en parallellogrammen. Zo kun je met op maat gezaagde paneelplanken bijvoorbeeld een werkblad of keukenblad maken.

Kijk snel in onze webshop voor ons aanbod aan paneelplanken en start met je klus!

Bestel hier je Paneelplanken