Klustips: meubels afwerken met kit

Je hebt een mooi meubel gemaakt met een zaagpakket van OPMAATZAGEN.nl en het staat perfect in jouw huis. Maar, hoe maak je nu net die extra afwerking waardoor het geheel er nog mooier en strakker bij staat? Met kit!

Bekijk ons assortiment

Wanneer kitten?

Kit gebruik je om kieren af te dichten, waardoor het geheel er strak uit komt te zien. Deze kieren kunnen voornamelijk ontstaan bij inbouwkasten, keukens en plinten. Wanneer je een kast perfect op maat hebt laten zagen en hebt geplaatst, is het mooi om de randen van de kast met de muur, het plafond en misschien zelfs de vloer af te kitten. Ook bij een vakkenkast is het heel mooi om de binnenste randen en kieren af te kitten, voor een nog strakker resultaat.

De juiste kit kiezen

Allereerst bepaal je de soort kit. Siliconenkit wordt gebruikt in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers, omdat deze bestand is tegen vocht en schimmelwerend is. Siliconenkit is in principe niet overschilderbaar. Voor andere ruimtes kun je acrylaatkit gebruiken. Acrylaatkit is wat minder elastisch dan siliconenkit en is niet waterafstotend. Daarentegen droogt het sneller en is het verdunbaar met water. Kit is verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren, maar je kunt acrylaatkit ook overschilderen. Kies de kleur die het dichtste bij de uiteindelijke kleur van je project komt, zodat de kitnaad zo min mogelijk opvalt. Kit is ook verkrijgbaar in transparante kleuren, voor een zo onopvallend mogelijk en strak eindresultaat. Echter heeft dit wel iets meer onderhoud nodig, transparante kit heeft namelijk de neiging om snel te vergelen.

Goede voorbereiding

Ook bij het kitten is de voorbereiding van belang. Zorg ten eerste dat je voldoende papier en/of oude lappen in de buurt hebt, om de overtollige kit aan af te vegen. Ook is een plantenspuit met wat zeepsop en water onmisbaar. Voor acrylaatkit is geen zeepsop nodig, water is voldoende. Verder heb je natuurlijk een goed kitpistool nodig. Als je voor het eerst gaat kitten, of gaat kitten langs een gladde wand waarbij de kit makkelijk kan ‘weglopen’, is het fijn om afplaktape te gebruiken. Schilderstape is hiervoor prima geschikt. Door de tape wordt de kitrand mooi strak en kan de kit niet uitvloeien en rommelig worden! Als je nog nooit hebt gekit, is het handig om eerst te oefenen op een onopvallende plek.

Wat is de techniek bij kitten?

Begin met het ontvetten en droog maken van de kieren die je gaat kitten. Voor het ontvetten gebruik je een ontvettingsmiddel zoals ammonia. Vervolgens snijd je de tube open, en snijd je het spuitstuk af in een hoek van 45 graden. Op die manier kan de kier goed gevuld worden. Beweeg de tube altijd naar je toe en niet van je af. Vul zo een aantal kieren, maar niet te veel, want de kit moet nog nat zijn om deze mooi af te strijken. Er zijn verschillende hulpmiddelen om een kitrand af te strijken, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan simpelweg hun vinger. Spuit eerst de zojuist aangebrachte kitrand nat met het zeepsop wat je al had klaargelegd, en maak je duim of wijsvinger hiermee ook nat. Vervolgens strijk je in een vloeiende beweging de overtollige kit weg, zodat er een mooie strakke rand overblijft. Haal ook direct de tape weg, want als de kit uithardt, kun je de kitrand kapot trekken. Haal dan nog een keer licht je vinger over de kitrand nadat je de tape verwijderd hebt zodat je geen opstaand randje hebt waar de tape heeft gezeten. En, nu je nog niet helemaal klaar bent, vergeet niet om even afstand te nemen en te kijken naar het verschil met de nog niet gekitte kieren. Je zult verstelt staan hoeveel mooier het staat wanneer het afgekit is!

Bekijk ons assortiment