Houten tafelpoten op maat

Tafelpoten zijn de finishing touch van jouw eettafel! Ze geven jouw tafel het gewenste karakter. Zo kun je met de vorm en dikte van de poten bepalen welke uitstraling je de eettafel meegeeft. Ga jij voor modern, industrieel, klassiek, retro of landelijk? Laat je inspireren voor een verbluffend resultaat! Of je de tafelpoten nu zelf maakt of niet; een resultaat om trots op te zijn!

Vormen tafelpoten op maat

De vorm van de voet van de tafel bepaalt de uitstraling van het geheel. Bekijk daarom goed wat de gewenste stijl is van de tafel en kies daar de juiste tafelpoten bij. Groot voordeel van het maken van je eigen tafelpoten is dat jouw tafel volledig uniek is en je het tafelblad heel goed kunt afstemmen op de vorm en dikte van de poten. Heb je een mooi ontwerp bedacht voor het geheel? Laat het materiaal door OPMAATZAGEN.nl dan in de juiste vorm én afmetingen zagen! Een randafwerking kan een subtiel detail zijn om je tafelpoten mee af te werken. Ook dat kunnen wij zonder moeite voor je verzorgen.

Bekijk hier de Meubels op maat!

Zo werkt het

Kortom, jij bedenkt een tof ontwerp, bepaalt de maatvoering, materiaalkeuze en plaatst eenvoudig een bestelling bij OPMAATZAGEN.nl. OPMAATZAGEN.nl verzorgt het zaagwerk op de millimeter nauwkeurig én zaagt zonder moeite de vormen en eventuele afwerkingen. We bezorgen het materiaal ook nog eens bij je thuis, waardoor je geen gedoe hebt met vervoer. Handig toch?! Laten we dan nu eens gaan kijken naar de mogelijke vormen voor jouw tafelpoten op maat.

Zagen in verstek

Bij OPMAATZAGEN.nl kun je de randen in verstek laten zagen, in het aantal graden dat nodig is voor jouw tafelpoten. Om een hoek van 90 graden te maken laat je twee onderdelen zagen in verstek met een hoek van 45 graden. Heb jij een ontwerp waarvan de hoek geen 90 graden is? Bereken de gewenste hoek, geef dit aan tijdens het bestelproces en laat het door ons in verstek zagen. Je kunt de boven- of onderkant in verstek laten zagen of beide kanten van de plank. En er zijn meer randafwerkingen die je door ons kunt laten zagen. Bekijk voor een volledig overzicht op onze website bij randafwerkingen.

O-vorm tafelpoten

De O-vorm is de meest eenvoudige vorm om je tafelblad een stevig onderstel te geven. Het is een rechttoe-rechtaan vorm en daardoor is het goed mogelijk om zelf een constructie te maken die het gewicht van het tafelblad kan dragen. Deze vorm past goed bij alle woonstijlen, afhankelijk van hoe grof je de poten maakt. Zou je de poten bijvoorbeeld vierkant maken en zwart schilderen, dan past het perfect in een retro interieur. Maak je ze smaller en verf je ze wit, dan is het prima geschikt in een moderne woning. Hier kun je dus heel goed mee spelen tot het beste resultaat.

Je kunt letterlijk een O-vorm maken, maar je kunt de bovenkant of de onderkant ook iets laten toe- of afnemen zoals de schetsen hieronder. Het geeft een speelse twist! Ook is het een verrassende keus als je in de ‘O’ een extra ligger of staander toevoegt. Hoe? Dat kan een dwarse balk zijn, een raster van verticale latjes of iets anders wat jouw tafelpoten uniek maakt.

U-vorm tafelpoten

Bij een U-vorm tafelpoot is het belangrijk om goed na te denken over de constructie. De ‘U’ is van zichzelf niet direct stevig en ook als het tafelblad erop is bevestigd kan het zijn dat de tafel blijft wiebelen. Plaats voor extra stevigheid een dwarslat tussen de twee poten in!

A-vorm tafelpoten

Wanneer je de dwarsbalk aan de onderkant van de O-vorm iets omhoog haalt, ontstaat er een A-vorm. Hierdoor wordt de poot iets minder grof qua uitstraling, omdat de tafelpoot ruimtelijker oogt. Je kunt natuurlijk spelen met de hoogte van de dwarsbalk. Bepaal de hoogte die jij mooi vindt!

X-vorm tafelpoten

Een tafel met een X-vorm als onderstel is momenteel veel terug te zien in woonwinkels en tijdschriften. Het is een populaire vorm, maar minder eenvoudig om zelf te maken. Al is dit natuurlijk afhankelijk van je klus kennis. Ga jij voor een tafel met een onderstel in de vorm van een ‘X’? Knap werk!

V-vorm tafelpoten

Dankzij de randafwerking die wij aanbieden: zagen in verstek, is het ook mogelijk een V-vorm tafelpoot te maken. Het vraagt om solide constructie! Een onderstel in V-vorm is over het algemeen wat grover vanwege de dikkere poten om een stevige constructie te krijgen.

Eigen ontwerp

Uiteraard kun je ook een eigen vorm voor jouw houten tafelpoten op maat bedenken! Dan weet je zeker dat je unieke tafelpoten hebt! De lettervormen die hierboven staan beschreven zijn vaak gemaakt van massieve balken of meerder lagen plaatmateriaal op elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om plaatmateriaal te gebruiken dat officieel bedoeld is voor het maken van constructies en daarom erg sterk. Denk aan Underlayment Fins Vuren, Multiplex of OSB. Bevestig bijvoorbeeld vier poten van twee latten haaks aan elkaar, die zijn gezaagd als rechthoek met afgeschuinde lange kant. Meer weten over de vormen die wij kunnen zagen? Klik hier voor de vormen die wij kunnen zagen.

Materiaalkeuze tafelpoten

Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je veel verschillende soorten hout- en plaatmateriaal. Van steigerhout tot meubelpaneel en van underlayment tot OSB. Neem een kijkje en laat je inspireren. Bekijk ons huidige assortiment hier. En ben je op zoek naar materiaal dat niet in ons assortiment zit? Blijf onze website dan in de gaten houden, want we zijn volop in ontwikkeling!

Maak een ontwerp

Met alle bovenstaande informatie op zak kun je aan de slag met het schetsen van de meest passen tafelpoten. Groot voordeel van het maken van een schets is dat je ook na moet denken over de constructie en de afmetingen. Het geeft een volledig beeld van jouw idee! En met dat uitgewerkte ontwerp op zak, bestel je in een handomdraai het materiaal via ons eenvoudige bestelproces. Voeg er eventueel direct de benodigde accessoires aan toe. Dan kun je direct starten met de opbouw van jouw klus.

Bekijk het hele assortiment