Hout en plaatmateriaal professioneel afschuinen

Maak je klus nog eenvoudiger door de randen af te werken met de gewenste randafwerkingen. Kies uit de afwerking: afschuinen, afronden of verstek. In dit blogartikel duiken we dieper in de randafwerking ‘afschuinen’ en vertellen we je waarom je zou kunnen gaan voor deze strakke randafwerking!

De randafwerking ‘afschuinen’ zorgt voor een strakke, moderne rand. De rand van het plaatmateriaal wordt met een frees bewerkt. Wanneer wij het hebben over de randafwerking afschuinen bedoelen we dat er een strakke rand ontstaat waardoor het materiaal minder scherp aanvoelt. Het afschuinen van het plaatmateriaal is mogelijk op plaatmateriaal met een minimale dikte van 4 mm. Het afschuinen van je plaatmateriaal is echter niet hetzelfde als het plaatmateriaal zagen in verstek. Meer weten over de zaagoptie: verstek zagen? Lees dan meer over hout laten zagen in verstek.

In dit artikel vind je diverse voorbeelden van andere creatieve klussers en uitleg over de mogelijkheden. Wij leggen uit wanneer je juist wel deze randafwerking kiest en wanneer beter niet.

Wanneer kies je voor het afschuinen van je randen?

Afschuinen biedt een mooie oplossing voor verschillende projecten, maar voor sommige is het minder relevant en pas je het enkel wanneer jouw project er daadwerkelijk om vraagt. Zo is het ideaal toe te passen op onderstaande plaatmaterialen:

Maar op plaatmaterialen met een hpl-, fineer-, fenolhars of melamine toplaag, denk hierbij aan betonplex en multiplex, bijvoorbeeld juist weer niet. Kies je voor afschuinen op een van deze plaatmaterialen, houd er dan rekening mee dat de toplaag aangetast wordt door de frees.

 

Bescherm je plaatmateriaal goed!

De afschuin-frees freest een hoekje van de rand van je plaatmateriaal af. Hierdoor komt de rand ‘open’ te liggen. Werk je plaatmateriaal zorgvuldig door het met een fijne korrel na te schuren en met een vernis of blanke lak af te werken. Op die manier heb je het langst plezier van je plaatmateriaal!

De afwerking 'afschuinen'

Wanneer je het plaatmateriaal wilt laten afschuinen heb je verschillende mogelijkheden qua dieptes. Het afschuinen van je plaatmateriaal gaat vanaf een diepte van 2 mm. De dieptes die je kan kiezen zijn 2 mm, 3 mm en 4 mm.

 

Welke diepte is geschikt voor mijn project?

Houd bij het invoeren van de afwerking afschuinen rekening met de hoeveelheid. Heb je een plaatmateriaal van 6 mm dik en kies je voor een 2 mm afschuining, dan komt de afschuining tot ongeveer 1/3 van je plaatmateriaal. Heb je een plaat van 18 mm dik, dan is een 2 mm afschuining echter een klein detail. Houd deze tip in gedachte bij het bestellen van jouw plaatmateriaal op maat!

Randen 2 mm afschuinen

Een randafwerking van 2 mm haalt de scherpte van de randen af. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:

  • (keuken)deurtjes – doorgaans 18 mm dik
  • Legplanken – doorgaans 18 mm dik

Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke schuin aflopende rand. Of bekijk de andere mogelijkheden en voorbeelden hieronder.

Bekijk ons plaatmateriaal

Randen 3 mm afschuinen

Een randafwerking van 3 mm geeft een strak resultaat. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:

  • Bureaubladen – doorgaans 18 – 40 mm dik
  • Legplanken – doorgaans 18 – 22 mm dik
  • Topplaten voor de TV-meubels – doorgaans 18 – 40 mm dik

Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke schuin aflopende rand.

Bekijk ons plaatmateriaal

Randen 4 mm afschuinen

Wanneer je de schuine rand duidelijk in zicht wilt hebben, dan ga je voor 4 mm. Bijvoorbeeld handig op toe te passen op:

  • Bureau- of tafelbladen
  • Legplanken
  • Topplaten voor de TV-meubels

Bestel je plaatmateriaal via onderstaande knop direct op maat met een strakke schuin aflopende rand. Of bekijk de andere mogelijkheden en voorbeelden hieronder.

Bekijk ons plaatmateriaal

Welke randafwerkingen zijn nog meer beschikbaar?

Naast de randafwerking afschuinen, kun je ook kiezen voor de randafwerking afronden. Deze randafwerking zorgt er voornamelijk voor dat de rand een stuk comfortabeler aanvoelt. Ideaal voor bijvoorbeeld tafelbladen. Lees hier meer over deze randafwerking.

Wanneer je gaat voor MDF 18 mm is het mogelijk om je randen in verstek te laten zagen. Dit komt goed van pas wanneer je naadloze verbindingen wilt creëren in je klusproject. Denk hierbij aan een bloktafel of een simpele kubus. Meer over de randafwerking ‘in verstek zagen’ lees je hier.

Bekijk ons volledig assortiment