Hoe vind je het midden of middelpunt van een cirkel of ronde vorm? Wij leggen het uit.

Het vinden van het middelpunt van een cirkel kan voor verschillende doeleinden belangrijk zijn. Zo is het handig wanneer je een gat wilt frezen in de cirkel of te bepalen waar de tafelpoot gemonteerd moet worden. Wij geven verschillende tips om het middelpunt van een cirkel of ovaal te bepalen!

Kunnen jullie het midden van de cirkel markeren?

We krijgen de vraag steeds vaker: ‘Kunnen jullie het midden de cirkel markeren?’ Doordat wij gebruik maken van een CNC-machine, krijg je een gave cirkel zonder markering in het midden. Maar geen nood, dit kan jij gemakkelijk zelf met onze tips!

Ben jij op zoek naar aan strak gefreesde cirkel of ovaal? Bestel deze snel en eenvoudig online op maat.

Bestel direct een cirkel of ovaal op maat

Wat heb je nodig?

Om deze taak goed uit te voeren is het belangrijk om te beschikken over:

 • Een potlood
 • Meetlat of rolmaat
 • Eventueel een (groot) vel papier of geodriehoek
 • en natuurlijk de cirkel (of ovaal).

Heb je deze producten klaar liggen? Laten we dan aan de slag gaan met het bepalen van het middelpunt!

Methode 1: snel en efficiënt!

De eerste methode is wellicht niet het meest nauwkeurig, maar in veel gevallen wel handig toe te passen. Leg de cirkel voor je neer en pak het meetlat. Meet eerst het breedste punt van de cirkel, vervolgens leg je het meetlat weer op de cirkel en ga je stipjes zetten op de helft van het breedste punt. Doe dit vanuit verschillende hoeken zodat je straks deze punten als het ware kan verbinden.

Methode 2: nauwkeurig meten!

Met deze methode kun je het middelpunt preciezer opmeten dat bij de methode hiervoor. Wel is deze methode wat ingewikkelder wanneer je werkt met een grote afmeting. 

 1. Leg de cirkel voor je neer, op een plat oppervlakte.
 2. Pak de rolmaat erbij en pak een bepaalde lengte. Heeft je cirkel net zoals die van ons een diameter 30,0 cm? Pak dan bijvoorbeeld twee punten op 20,0 cm. Zie afbeelding 1 hieronder. Markeer 0,0 cm en 20,0 cm een stipje.
  Tip: pak niet het begin stukje van de meetlat, dit kan soms een aantal millimeters verschillen met de werkelijkheid.
 3. Pak nu een vel papier erbij, in dit geval een a4, en leg deze tegen de twee gemarkeerde punten aan. De A4 is in dit geval een hulpmiddel om jezelf te controleren dat je een hoek van 90° graden hebt. Het kan ook met een geodriehoek of een ander hulpmiddel met een hoek van 90° graden.
 4. Let je rolmaat langs de A4 ‘naar beneden’. Markeer het punt waar de A4 en het einde van de cirkel samenkomen.
 5. Herhaal dit proces bij de andere zijde.
 6. Pak de rolmaat of het vel papier en verbind nu de tegenliggende punten, zodat er een kruis ontstaat.
 7. Het middelpunt van de kruis is de diameter.

Tips voor het markeren van het midden van een ovaal

Het opmeten van de diameter van een ovaal werk vrijwel op dezelfde manier als bovenstaand. Pak twee punten welke symmetrisch aan elkaar verbonden zijn en zorg dat deze weer kaarsrecht verbonden zijn, zodat je simpel een kruis kan tekenen.

Nog meer tips? Laat het ons weten!

Dit zijn twee manieren om het midden van een cirkel of ovaal te vinden. Natuurlijk zijn er nog meer tips voor het meten van een diameter, mocht jij nog een goeie tip weten die echt niet kan ontbreken in dit blogartikel? Stuur ons een email met uitleg en eventueel foto’s. Wij staan altijd open voor nieuwe inzichten en hopen onze bezoekers zo nog beter te kunnen helpen.

Bekijk ons assortiment