Een glijbaan van betonplex maken

Een glijbaan van Betonplex zorgt voor eindeloos veel speelplezier. Wel zijn er een aantal punten waar je over na kunt denken voordat je begint met deze klus. Lees alles wat je moet weten over Betonplex voor een glijbaan of speeltoestel.

Wat is Betonplex

Betonplex is een echte krachtpatser! Het bestaat uit Multiplex met een kunststof laag aan de boven- en onderkant, die de plaat geschikt maakt voor veel toepassingen. De plaat is geschikt voor intensief gebruik, daardoor is Betonplex perfect materiaal om een glijbaan of speeltoestel van te maken.

Bekijk al onze beschikbare Betonplex

Toepassingen van Betonplex

Door de kunststof laag aan beide zijden, kan Betonplex wel tegen een stootje. Betonplex wordt voornamelijk gebruikt voor bekistingen om beton in te storten. Daaraan dankt het ook zijn naam. Betonplex Berken wordt hier voornamelijk voor gebruikt omdat de plaat erg vlak is. Maar omdat de kunststof laag erg sterk en watervast is, is het ook voor andere toepassingen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bekleding voor in een bedrijfswagen, dierenhok, speeltoestel of zelfs een glijbaan.

Waarvan is Betonplex gemaakt?

Betonplex bestaat uit Multiplex met een speciale kunststof laag (fenol) aan de boven- en onderkant. Dit is een gladde en watervaste laag, waardoor de plaat gebruikt kan worden voor toepassingen. De binnenste Multiplex laag is van berkenhout, vurenhout of hardhout. Het Multiplex is meestal watervast verlijmd, maar ondanks dat is het nog steeds belangrijk om de kopse kanten te behandelen met een randsealer wanneer je de glijbaan of het speeltoestel buiten plaatst.

Glijbaan maken van Betonplex

Een glijbaan zorgt voor eindeloos speelplezier in de speeltuin. Wat een feest zal het zijn als je kind kan ravotten op een glijbaan thuis? Een glijbaan om uit bed te komen bijvoorbeeld of een glijbaan om van het hoogteverschil in de tuin een spelelement te maken.

Bestel Betonplex op maat!

Een glijbaan voor binnen of buiten

Bij OPMAATZAGEN.nl vind je betonplex in verschillende varianten en diktes. Zo hebben we Betonplex Hardhout, Betonplex Antislip, Betonplex Berken Donkerbruin en Betonplex Berken Wit. Elke variant heeft specifieke eigenschappen. Ben je op zoek naar een plaat Betonplex om te gebruiken als binnenglijbaan, dan zijn de Berken varianten in donkerbruin, wit of zwart het meest geschikt. Betonplex hoeft niet afgewerkt te worden bij gebruik in huis.

Plaats je de glijbaan van Betonplex buiten? Kies dan voor Betonplex Berken voor een lange levensduur. Het Multiplex is watervast verlijmd maar ondanks dat is het nog steeds belangrijk om de kopse kanten van Betonplex Hardhout te behandelen met een randsealer, zodat de vochtwerende eigenschappen worden versterkt. Lees verderop meer over het behandelen van de kopse kanten.

De glijbaan in de juiste hoek

Om te voorkomen dat kinderen zich bezeren tijdens het glijden, raden we aan om na te denken over het aantal graden waarop de glijbaan naar beneden buigt. Een glijbaan van Betonplex is ontzettend vlak én glad. Wettelijk gezien mag in verband met de veiligheid de helling van een glijbaan nergens meer dan 60° zijn en gemiddeld niet meer dan 40°. Dit gaat over openbare glijbanen en toont de meest veilige situatie. Met dit in je achterhoofd kun je aan de slag met het plaatsen van de glijbaan van Betonplex bij jou thuis.

Speeltoestel maken van Betonplex

Betonplex is ook te gebruiken voor het maken van een speeltoestel van waaruit kinderen met een glijbaan naar beneden kunnen glijden. Ook hier zijn veiligheidsvoorschriften voor. Neem deze goed door, voordat je aan de slag gaat met het ontwerp van het speeltoestel. In het geval van een Betonplex speeltoestel mét glijbaan kies je voor de variant Berken. Voor het plateau van het speelhuis en de eventuele traptreden kun je Betonplex Antislip gebruiken. Waar andere soorten Betonplex erg glad zijn, is Betonplex Antislip aan één kant voorzien van een ruwe laag, waardoor deze niet snel glad wordt. Dit voorkomt dat kinderen uitglijden! Zoek online naar de geschikte glijbaan met de juiste afmetingen. Ook op Marktplaats vind je geregeld enkele glijbanen voor aan een speeltoestel.

Betonplex verven

Gebruik je Betonplex om een glijbaan van te maken, dan heb je een beperkte keuze als het gaat om de kleur van het materiaal. Je kunt besluiten om het materiaal te verven in een kleur die je mooi vindt en past bij jouw interieur. De kunststof laag die Betonplex zo sterk en stootvast maakt verdwijnt niet, maar wanneer je het materiaal schildert wordt dat de buitenste laag en die is veel kwetsbaarder.

Betonplex gronden met multiprimer

Je begint met het ontvetten van de kunststof laag aan de kant die je wilt schilderen. Hiervoor kun je een allesreiniger gebruiken samen met een schone doek. Schuur de laag voorzichtig op en maak het dan goed stofvrij. Breng een laag multiprimer aan. Dit zorgt ervoor dat de verf straks goed hecht. Is de primer goed droog? Het is heel belangrijk dat de primer de kans heeft om goed uit te harden! Schuur het dan licht op en maak het stofvrij. Breng de alkydverf in de gewenste kleur aan over de grondlaag. Doe dit minimaal 2 keer en schuur het oppervlak tussendoor licht op om het vervolgens goed stofvrij te maken voor de volgende verfronde.

Betonplex randen behandelen

Ondanks dat Betonplex watervast is verlijmd is het noodzakelijk om bij Betonplex de kopse kanten af te werken, bij gebruik buiten. Randsealer is er voor gemaakt om hout echt helemaal waterdicht af te sluiten, het zorgt ervoor dat de verf straks minder wordt opgezogen door de kopse kanten die zijn behandeld met de randsealer. Pak hiervoor een klein rollertje en breng het aan op de kopse kant.

Bestel Betonplex op maat!