Een betonplex vloerluik zelf maken

Vloerluiken zijn er diverse varianten. Het is de afsluiting van de kruipruimte naar de begane grond en bevindt zich vaak direct achter de voordeur van een huis. In veel gevallen is de deurmat over de opening van het kruipluik heen geplaatst. Het vloerluik dient makkelijk in gebruik te zijn, maar bovenal vocht en kou onder de grond te houden. Je kunt een kant-en-klaar vloerluik kopen, maar je kunt ook een stuk betonplex door ons op maat laten zagen en zelf afwerken met isolatiemateriaal. Zo heb je binnen een handomdraai een net kruipluik tegen een betaalbare prijs. Wij vertellen je er graag meer over.

Vloerluik op maat

De kruipruimte zorgt voor ventilatie en voor het wegwerken van leidingen van bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit. Ventilatie in een huis is noodzakelijk om condensatie van grondvocht weg te werken. Koop je een modern huis, dan is een kruipruimte – zoals we die kennen – niet altijd meer nodig. Een kruipruimte goed isoleren is van groot belang voor een aangename temperatuur in huis, want de warmte blijft langer binnen. Ook houd je hiermee de energierekening lager en dat is helemaal voordelig!

Betonplex beste keus voor kruipluik

Een materiaal dat zeer geschikt is om zelf een kruipluik van te maken is Betonplex. Een kruipluik bevindt zich veelal achter de voordeur en daarom is het van groot belang dat het materiaal een flink gewicht kan dragen. Je loopt er tenslotte dagelijks meerdere keren overheen. Ook dient het plaatmateriaal vochtbestendig te zijn vanwege de hoge vochtigheid onder het huis. Betonplex is zeer geschikt voor dit soort intensief gebruik. De boven en onderkant van de plaat hoeft niet bewerkt te worden vanwege de kunststof laag die erop is geperst, maar de kopse kanten van betonplex wel. De kunststof laag is erg sterk en watervast. Betonplex is er in meerdere varianten, maar Betonplex hardhout en Berken zijn het meest geschikt voor een kruipluik. Wil je het materiaal bestellen? Kies dan een dikte vanaf 18 mm.

Berken: meest geschikt plaatmateriaal voor buiten

Berkenhout is van nature erg sterk en gemakkelijk te bewerken. De fineerlagen van berkenhout kunnen daardoor extra dun gemaakt worden. Betonplex platen van berkenhout bestaan daarom uit meer lagen dan andere houtsoorten. Hierdoor zijn betonplex platen van berkenhout ook sterker en vlakker dan andere betonplex platen. Doordat de fineerlagen vochtwerend zijn verlijmd, laat de lijm ook niet los bij vochtige omstandigheden.

Bekijk Betonplex Berken

Tropisch hardhout; niet geschikt voor buiten, wél in vochtige ruimtes

De houtkenners onders ons zullen zichzelf misschien afvragen: “Maar hardhout kan toch beter tegen vocht dan berkenhout?”. Het klopt dat hardhout beter tegen vocht kan dan berkenhout, maar hardhout betonplex bestaat uit minder lagen dan berken betonplex. Door het harde hout zijn de lagen dikker en komt er zo meer spanning op de plaat te staan. Bij Betonplex hardhout worden ook meerdere soorten tropisch hardhout gebruikt. Het hout zal dus ook meer gaan werken bij wisselende vochtigheidsgraden en temperaturen. Daardoor is hardhout betonplex niet geschikt voor buitentoepassingen, maar wel voor vochtige ruimtes, omdat het wél WBP verlijmd is.

Bekijk Betonplex Hardhout

Bewerken van de kopse kanten

De kopse kanten van betonplex dienen wel bewerkt te worden, zodat vocht geen kans heeft om in het hout te trekken. Het verlengt de levensduur van het kruipluik en dat is wel zo prettig. Bewerk de kopse kanten daarom met een randsealer voor een goede bescherming van het materiaal!

Betonplex antislip

Betonplex antislip: de naam zegt het al. Waar andere soorten betonplex erg glad zijn, is betonplex antislip aan één kant voorzien van een ruwe laag, waardoor deze minder glad is. Handig voor onder de deurmat, om te voorkomen dat de mat verplaatst tijdens gebruik.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten betonplex, bekijk dan de video op YouTube.

Bekijk Betonplex Antislip

Vloerluik om maat laten zagen

Nu je alles weet over het juiste materiaalsoort, kun je met een gerust hart Betonplex op maat bestellen bij OPMAATZAGEN.nl. Het is raadzaam om goed op te meten wat de benodigde afmeting is van het vloerluik. Er bestaan standaard afmetingen voor een vloerluik.

Afmeting kruipluik

Het kruipluik heeft als doel om de kruipruimte af te sluiten en te kunnen openen wanneer het nodig is. Het dient groot genoeg te zijn voor een volwassene om er doorheen te kruipen. De ruimte is tussen de 70 en 80 cm hoog. De dikte van een kruipluik is tussen de 18 en 20 mm dik. Standaard afmetingen zijn:

  • 495 mm x 595 mm
  • 495 mm x 695 mm
  • 500 mm x 700 mm
  • 495 mm x 795 mm
  • 595 mm x 795 mm
  • 595 mm x 895 mm

Groot voordeel van OPMAATZAGEN.nl is dat je het materiaal direct in de juiste afmeting bestelt, waardoor het vloerluik automatisch precies op maat is! Dat is écht handig!

Betonplex kruipluik isoleren

Om kou en vocht onder de vloer te houden is het goed om het betonplex kruipluik te isoleren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door isolatiemateriaal op het betonplex te plakken. Piepschuim is hier heel geschikt voor én het is makkelijk aan te brengen met polymeerkit. De kit breng je ruim aan en vervolgens duw je het piepschuim stevig tegen het betonplex aan.

Tochtstrippen bevestig je aan de randen van het kruipluik, bij de matomrandingen. Zo zorg je ervoor dat er er zelfs daar geen ruimte is voor koude lucht om langs het kruipluik te ontsnappen. Een matomranding is verkrijgbaar in staal, rvs of messing. Ook deze matomranding is los en op maat te bestellen. In de meeste gevallen is deze tijdens de bouw van een huis al geplaatst, zodat jij er zelf geen omkijken naar hebt.

Wil je aan de slag met jouw kruipluik op maat?