Klustips: deuvelverbinding maken

De deuvelverbinding is een relatief eenvoudige verbinding waarbij er deuvels (pennen) in tegenover elkaar geboorde gaten geplaatst worden. Hierbij is het van belang om secuur te werk te gaan, want het is erg belangrijk dat de gaten van de verschillende onderdelen op precies dezelfde plek zitten én recht geboord zijn, anders wordt de verbinding scheef. Lees hier hoe je het beste te werk kunt gaan!

Bekijk ons assortiment

Kies de juiste deuvels

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om de juiste maat van de deuvels te kiezen. Een handige maatstaf is: als het hout maximaal 18 mm dik is, dan zijn deuvels van 6 mm doorsnede voldoende. Wil je de verbinding extra stevig maken? Kies dan een dikkere maat deuvel. De lengte van de deuvels is standaard 30 of 40 mm. Wordt het hout dikker? Kies dan ook voor een deuvel met een grotere doorsnede.

Open of blinde deuvelverbinding

Het is mogelijk om een open deuvelverbinding te maken. Hiervoor boor je de gaten door beide delen heen en schuur je later het uitstekende deel van de deuvels af. Bij een blinde deuvelverbinding zijn de deuvels helemaal onzichtbaar in het materiaal gemaakt. Erg belangrijk voor de deuvelverbinding is dat de gaten in beide delen op dezelfde plek zitten, én loodrecht geboord zijn. Voor de blinde deuvelverbinding zijn deuvelhulpstukken nodig. Hierbij boor je eerst de gaten in het ene deel van het materiaal. Vervolgens plaats je de deuvelhulpstukken in deze gaten. Deze hulpstukken hebben een scherp puntje, zodat je met het tweede deel de plaats van de deuvels wordt afgetekend als je het deel op de hulpstukken duwt. Een open deuvelverbinding is wat gemakkelijker te maken, omdat je dan geen hulpstukken nodig hebt. Een open of blinde deuvelverbinding kies je op basis van wat je mooi vindt.

Gaten boren

Vervolgens is het belangrijk om de gaten loodrecht in het materiaal te boren, net iets dieper dan de helft van de lengte van de deuvel. Deze extra ruimte is om de lijm ruimte te geven. Een kolomboor of boorstandaard biedt hier uitkomst, maar als je daarover niet beschikt, is het belangrijk dat je extra goed oplet dat je loodrecht in het materiaal boort. Dit is namelijk essentieel voor een mooi aansluitend resultaat. Om te markeren hoe diep je wilt boren, kun je een stukje tape om de boor plakken. Op die manier boor je niet snel te diep!

Deuvels verlijmen

Wanneer de gaten geboord zijn, kunnen de deuvels in de gaten geduwd worden met een beetje houtlijm. Door de houtlijm worden de deuvels een beetje vochtig, zodat ze gaan uitzetten en een extra stevig en vullend effect hebben. Daarom is houtlijm voldoende om te gebruiken en is er geen lijm met vullend vermogen nodig. Doe de lijm in het gat, en eventueel ook nog een beetje op de deuvel. Overtollige lijm kun je direct weghalen met een vochtige doek.

Bekijk ons assortiment