Multiplex platen: alles wat je er over moet weten!

Klussen met plaatmateriaal wat er natuurlijk uitziet en heel sterk is? Kies voor multiplex platen! In dit artikel lees je alle hierover. We vertellen je wat de eigenschappen zijn, uit welke varianten je kunt kiezen en hoe je het op maat kunt bestellen!

Multiplex platen: oersterk met een natuurlijke uitstraling

Als je grote oppervlakken wilt voorzien van een mooie houten uitstraling ben je vaak bezig met meerdere stukken massief hout. Er zijn diverse timmerpanelen beschikbaar die heel mooi zijn, maar die zijn zichtbaar gemaakt uit meerdere stukken hout en kunnen net als massief hout krom trekken. Gelukkig is er multiplex! Een plaatmateriaal wat vanaf het oppervlak eruit ziet alsof het van één stuk hout is gemaakt en wat haast niet kan krom trekken!

De opbouw van multiplex

Multiplex platen bestaan uit meerdere stukken massief hout, net als timmerpaneel. Maar waar er bij timmerpaneel gebruikgemaakt wordt van houten lamellen (latten), wordt er bij multiplex gebruikgemaakt van dunne lagen houtfineer. Deze lagen worden vervolgens kruislings op elkaar verlijmd en geperst tot een plaat. Zo ontstaat er dus een plaat die bij het oppervlak eruit ziet alsof het van massief hout is gemaakt en aan de randen zichtbaar is gemaakt van verschillende lagen houtfineer.

De eigenschappen van multiplex

Door deze opbouw heeft multiplex een aantal unieke eigenschappen. Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. De eigenschappen van multiplex zijn echter wel anders dan die van massief hout. Massief hout werkt bijvoorbeeld onder invloed van vocht en wisselende temperaturen, terwijl multiplex dat amper doet. Daarnaast is multiplex ook veel vlakker dan massief hout, waardoor het gemakkelijk strak is af te werken. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort zijn er ook andere eigenschappen die de multiplex platen kunnen hebben.

Varianten van multiplex

De vele varianten van multiplex bestaan vaak uit de verschillende houtsoorten waar het materiaal van gemaakt kan worden. Omdat de platen gemaakt worden van massief hout zijn de eigenschappen van de verschillende varianten sterk afhankelijk van de gebruikte houtsoort. We gaan ze daarom allemaal even langs en vertellen we kort welke eigenschappen deze varianten hebben en waarvoor ze kunnen worden gebruikt.

Multiplex Berken

Berken multiplex is een van de meest gebruikte varianten van multiplex. Logisch ook, want het heeft niet alleen een mooi uiterlijk, berken multiplex is ook nog heel sterk. De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden. Berken multiplex kan ook in vochtige ruimtes worden gebruikt, mits het goed behandeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een transparante lak, om het natuurlijke uiterlijk te behouden.

Bekijk Multiplex Berken in de webshop

Multiplex Okoumé Watervast

Multiplex Okoumé Watervast is een variant die vaak gebruikt word voor toepassingen buitenshuis. Dit komt doordat het materiaal watervast is verlijmd en doordat okoumé-hout minder werkt onder wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden dan andere veelgebruikte houtsoorten. Om Multiplex Okoumé Watervast buiten te gebruiken is het nog wel sterk aan te raden om het materiaal goed af te werken. Dit kan met een transparante lak of een goede grondlaag. Als je het materiaal wilt gaan gronden kun je er ook voor kiezen om het al voorgegrond te bestellen. Kies dan voor Multiplex Okoumé Watervast Gegrond.

Bekijk Multiplex Okoumé Watervast in de webshop

Multiplex Interieur Populier

Van Multiplex Interieur Populier heb je waarschijnlijk al een keer gehoord. Dit materiaal is tegenwoordig erg populair voor projecten binnenshuis. De zachte en warme natuurlijke uitstraling van het materiaal is daar een belangrijke reden voor. Een ander bijkomend voordeel is dat het materiaal erg licht is van gewicht, waardoor het ook een ideaal materiaal is voor projecten voor kinderen zoals speelgoed. Mocht je het materiaal dekkend wilt gaan schilderen kun je ervoor kiezen om de gegronde variant voor het materiaal te kiezen, Multiplex Interieur Populier Gegrond.

Bekijk Multiplex Interieur Populier in de webshop

Multiplex Interieur Pools Grenen

Grenenhout is een wat taaiere houtsoort dan andere houtsoorten. Hierdoor is het ook makkelijker te bewerken. Multiplex Interieur Pools Grenen is daardoor ook gemakkelijk te bewerken. Het opvallende uiterlijk is misschien niet voor iedereen, maar kan uiteraard ook overgeschilderd worden. Qua kleurstelling past het goed bij vurenhout, waardoor deze materialen goed combineren.

Toepassingen van multiplex

Hierboven heb je al wat specifieke toepassingen gezien voor multiplex platen. Hieronder gaan we daar nog wat verder op in en zullen we nog verdere toepassingen belichten.

Meubels

Multiplex platen worden veel voor meubels gebruikt. De kracht en de uitstraling van het materiaal zijn belangrijke redenen waarom het materiaal wordt gebruikt voor kasten, legplanken, bedden en bureau’s. Varianten met betere vochtwerende eigenschappen zie je ook gebruikt worden in badkamermeubels en keukens. Soms wordt het oppervlak dan geschilderd voor een strak resultaat, maar de kopse kanten worden dan vaak zichtbaar gehouden en afgewerkt met een transparante lak.

Interieur

Naast meubels zijn er nog meer diverse projecten binnenshuis waar multiplex voor kan worden gebruikt. Kleine decoratieve projecten bijvoorbeeld worden vaak ook multiplex van multiplex gebruikt. Kleine decoratieve objecten bijvoorbeeld, maar ook houten speelgoed wordt vaak op basis van multiplex gebruikt. Hiervoor wordt vooral berken multiplex en populieren multiplex gebruikt. Soms wordt okoumé multiplex ook gebruikt, met name vanwege het mooie roze-rode uiterlijk.

Constructies

De constructieve kracht van multiplex is een reden waarom het materiaal ook wordt gebruikt voor constructieve toepassingen. Vaak wordt er dan een variant gebruikt met een mindere zichtkwaliteit, omdat het dan vaak nog afgewerkt wordt. Multiplex is ook erg vlak waardoor het ook gebruikt wordt voor vloeren en ondervloeren. Andere toepassingen zijn dakbedekkingen en scheidingswanden.

Werken met multiplex

Omdat multiplex bestaat uit massief hout is het behandelen van dit materiaal in grote delen gelijk aan het behandelen van massief hout. Het is bijvoorbeeld aanbevolen om het materiaal goed op te schuren om splinters te voorkomen en om het materiaal te beschermen tegen vocht kun je het materiaal gronden of aflakken, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Schroeven en boren is geen probleem, maar let er wel op dat je het materiaal niet laat splijten. Voor het gebruik van grotere schroeven is voorboren dan ook aanbevolen. Let wel, doordat er bij multiplex platen gebruikgemaakt wordt van natuurlijke materialen kan het bij temperatuurwisselingen kromtrekken.

Multiplex op maat bestellen

Een boel stappen van het bewerken van multiplex kun je overslaan door het materiaal op maat te bestellen. Het materiaal wordt dan al heel nauwkeurig voor je op maat gezaagd en eventuele randafwerkingen kunnen ook al worden aangebracht. Het enige wat je dan nog thuis hoeft te doen is het materiaal afwerken en het te plaatsen! Bij OPMAATZAGEN.nl kun je diverse soorten multiplex op maat bestellen en bij jou thuis laten bezorgen. Zo kun jij direct verdergaan met het leukste deel van jouw project, het in elkaar zetten!

Bestel jouw multiplex op maat!