Alles over plaatmateriaal met een houtnerf

Wil je plaatmateriaal met een houtnerf bestellen, maar weer je niet waar je op moet letten? Of twijfel je over hoe je dit moet bestellen? Wij zijn er voor je! In dit artikel lees je alles over houtnerven! Wacht niet langer en dompel jezelf onder in de wondere wereld van het hout. Laat je inspireren en begin met klussen.

Bekijk al het Plaatmateriaal in onze webshop

Wat is een houtnerf?

Een houtnerf vind je op massief hout. Of het nu houten planken zijn of platen die worden gemaakt van meerdere stukken massief hout. De nerf is een andere benaming voor de houtvaten en is iets dan de tekening of de draad van hout. De houtnerf is het meest duidelijk merkbaar in de structuur van het hout. Hout met een grove nerfstructuur, bijvoorbeeld essenhout, heeft een duidelijk voelbare structuur. Beukenhout heeft bijvoorbeeld een fijne nerfstructuur en voelt daardoor veel gladder aan. Als massief hout buigt of kromtrekt gebeurd dit altijd op de nerf van het hout. Daarom is het bij constructieve projecten belangrijk om rekening te houden met de nerfrichting van je materiaal.

Richting van de houtnerf

Hout kan kromtrekken op de nerf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat hout in aanraking komt met vocht of als er veel temperatuurverschillen zijn. Om dit tegen te gaan wordt vaak rekening gehouden met de richting van de houtnerf tijdens het klussen. Als je bijvoorbeeld werkt met houten planken is het aanbevolen om met de nerfrichting naar buiten te werken. Als het materiaal dan kromtrekt, gaat het hol staan en niet bol. Dit kan makkelijker tegen worden gegaan, dan planken die bol komen te staan door de planken aan de zijkanten te schroeven of spijkeren. Bij platen die bestaan uit meerdere stukken massief hout, zoals timmerpanelen en multiplex, worden deze stukken kruislings aan elkaar verlijmd. Dit betekent dat de nerfrichting bij elk stuk de tegenovergestelde richting oploopt, waardoor het kromtrekken van het materiaal sterk wordt verminderd.

Waar moet ik op letten?

Als je werkt met plaatmateriaal met een nerfrichting zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om een mooi resultaat te krijgen. Dit geldt zowel voor constructieve kwaliteit als de zichtkwaliteit van jouw project. Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op kunt letten:

Werk het materiaal goed af

Zoals we al eerder hebben gezegd zorgt de houtnerf ervoor dat plaatmaterialen van massief hout kunnen gaan kromtrekken. Door kruislingse verlijming wordt het effect van het kromtrekken van het hout al sterk verlaagd, maar om je materiaal nóg beter te beschermen is een grondige afwerking sterk aan te bevelen. Als je het uiterlijk van het hout niet meer zichtbaar wilt hebben in jouw eindproject is een grondlaag een goede optie. Deze grondlaag dekt het hout mooi af, beschermt het en zorgt ervoor dat overschilderen een stuk makkelijker wordt. Wil je het hout nog wel zichtbaar hebben? Dan kun je een transparante lak gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de lak het materiaal goed dekt.

Gelijke richting van de nerf

De houtnerf en de houtstructuur loopt altijd in een bepaalde richting. Bij de meeste platen is dat in de richting van de lange zijdes. Als je in een project meerdere platen gebruik met een houtnerf is het natuurlijk belangrijk dat de nerven in dezelfde richting lopen, anders kan het eindresultaat erg rommelig zijn. Let dus altijd goed op als je plaatmateriaal met een houtnerf op maat laat zagen, de langste zijde van jouw materiaal hoeft namelijk niet altijd gelijk te zijn aan de lange zijde van de plaat waar het uit wordt gezaagd. Zorg er dus altijd voor dat de afmetingen van jouw lange zijde ingevuld zijn bij de lange zijde in de besteltool.

Buigbaar multiplex

Bij buigbaar multiplex wordt de houtnerf gebruikt om het materiaal buigbaar te maken. Deze houtnerf kan in de richting van de lange zijdes lopen of in de richting van de korte zijdes. Dit wordt aangegeven met de termen Lang en Dwars. Buigbaar multiplex met een houtnerf die loopt in de richting van de lange zijdes (Lang) is buigbaar over de breedte van de plaat. Ideaal voor bijvoorbeeld een pilaar. Bij buigbaar multiplex met een houtnerf die loopt in de richting van de brede zijdes (Dwars) is de plaat juist buigbaar over de lengte van de plaat. Dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een balie.

Bestel plaatmateriaal met een houtnerf op maat!

Wil jij plaatmateriaal met een natuurlijke uitstraling gebruiken bij jouw klus? Gebruik dan plaatmateriaal met een houtnerf! Bij OPMAATZAGEN.nl hebben we een breed assortiment aan plaatmaterialen met een houtnerf. Wil je een sterke en strakke plaat van meerdere lagen massief hout? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment aan multiplex. Wil je panelen die gemaakt zijn van massief houten planken? Dan is een timmerpanelen een goede optie. Wil je het uiterlijk van massief hout met alle voordelen van vezelplaten? Bestel dan gefineerd of gemelamineerd MDF of Spaanplaat! Bekijk ons assortiment voor alle mogelijkheden.

Bekijk ons assortiment