Al het mooie van massief hout zonder de nadelen: gefineerd hout!

Hout is een heel mooi materiaal om mee te werken. De natuurlijke uitstraling van het materiaal zorgt ervoor dat je project een hoogwaardige afwerking heeft. Toch zijn er nadelen van werken met hout. Gelukkig zijn er alternatieve plaatmaterialen die niet van massief hout zijn gemaakt, maar wel die mooie uitstraling hebben! In dit artikel vertellen we je over gemelamineerd en gefineerd hout: spaanplaat en MDF. Vezelplaten met een massieve uitstraling.

Bekijk ons assortiment

Werken met hout

Hout is een veelgebruikt materiaal voor decoratieve projecten. Je ziet het terug in veel meubels, zoals kasten, tafels en stoelen. De natuurlijk uitstraling past bij veel interieurstijlen, zoals Scandinavisch, klassiek, industrieel en landelijk. Werken met hout heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen, net als elk ander materiaal. Sommige eigenschappen van massief hout kunnen invloed hebben op de kwaliteit van jouw project, we gaan ze daarom even langs.

De voordelen

Een groot voordeel van massief hout is natuurlijk de mooie uitstraling. Doordat er zoveel verschillende houtsoorten zijn kun je ook heel veel kanten op en is er voor elke toepassing wel een geschikte houtsoort. Hout is ook erg gemakkelijk te bewerken. Je kunt het eenvoudig op maat (laten) zagen en afwerken naar jouw wens. Daarnaast is hout ook een erg duurzaam materiaal. Doordat hout van een hernieuwbare bron komt, belast je de natuur veel minder dan door bijvoorbeeld gebruik te maken van steen of metaal. Belangrijk is wel dat je dan duurzaam gekapt hout koopt, daarom is al ons hout FSC of PEFC gecertificeerd.

De nadelen

Doordat hout een organisch product is heeft het ook wat negatieve eigenschappen. Zo is hout gevoelig voor vocht en wisselende temperaturen. De mate van gevoeligheid is verschillend per houtsoort, maar elke houtsoort heeft er mee te maken. Onder deze omstandigheden kan hout gaan werken, wat inhoudt dat het kan gaan krimpen, uitzetten of kromtrekken. Dit is natuurlijk niet iets wat je wilt hebben als je meubels gaat maken, want bijvoorbeeld een scheef kastdeurtje wilt niemand. Het is dan ook belangrijk om massief hout goed af te werken door het te lakken of te verven.

Alternatieven voor massief hout

Gelukkig zijn er alternatieven voor massief hout die ideaal zijn voor het maken van meubels. Zo heb je diverse plaatmaterialen die gemaakt zijn van meerdere stukken hout zoals multiplex en timmerpaneel, maar heb je ook materialen die heel anders zijn opgebouwd dan massief hout. Voorbeelden hiervan zijn gemelamineerde of gefineerde plaatmaterialen. Dit zijn platen, vaak MDF of Spaanplaat, die een toplaag hebben gekregen van hout of van kunststof wat eruit ziet als hout. Voordeel hiervan? Deze platen kunnen niet kromtrekken! Spaanplaat en MDF zijn nog wel gevoelig voor vocht, maar het materiaal kan niet kromtrekken zoals hout dat kan. Hierdoor zijn ze ideaal voor het maken van meubels, want je kunt er een enorm strak resultaat mee behalen!

Gemelamineerde platen

Gemelamineerd plaatmateriaal is een variant van plaatmateriaal, vaak spaanplaat, die voorzien is van kunststof toplaag. Deze toplaag wordt gemaakt van melamine, en is beschikbaar in vele kleuren en structuren, waaronder veel verschillende houtstructuren. Deze materialen zijn zo gekleurd dat het lijkt alsof het van echt hout is gemaakt. Daarnaast wordt het materiaal ook voor zien van een houtstructuur, waardoor het lijkt als het massief hout met een coating is.

Bekijk alle gemelamineerd plaatmateriaal

Gefineerde platen

Gefineerd plaatmateriaal is daadwerkelijk voorzien van een laag hout. Deze dunne lagen staan beter bekend als houtfineer en worden gemaakt door dunnen lagen hout van een boom te schillen. Dit plaatmateriaal lijkt dus niet alleen op hout, het oppervlak is ook daadwerkelijk van hout gemaakt! Hierdoor is het materiaal kwalitatief net wat hoogwaardiger dan gemelamineerd plaatmateriaal en is het ideaal voor de wat luxueuzere projecten.

Bekijk alle gefineerd plaatmateriaal

Bestel jouw materiaal online op maat!

Of je nou kiest voor massief hout of deze gemelamineerde en gefineerde platen, je kunt bij ons altijd terecht. Wij hebben diverse houten panelen in ons assortiment en we bieden ook veel gemelamineerde en gefineerde plaatmaterialen aan. Een belangrijk onderdeel van werken met gefineerde of gemelamineerde platen is dat de randen nog moeten afgewerkt worden. De randen zijn namelijk nog zichtbaar van een ander materiaal dan de toplagen. Wij kunnen dit gelukkig voor je regelen. Tijdens het bestellen kun je aangeven om de randen af te werken met ABS-band. Wij zorgen er dan voor dat de juiste ABS- of fineerband op de randen wordt aangebracht. Bekijk ons gehele assortiment en alle mogelijkheden online en start je nieuwe klus!

Bestel jouw plaatmateriaal online!