Wat is OSB? Wij vertellen je meer

Heb je gehoord over OSB board en ben je benieuwd waarvoor je het kunt gebruiken? Wij vertellen je alles erover, van productie tot toepassing! We vertellen waar je het kunt gebruiken en bij welke stijl het past. Lees je mee?

OSB: stoer, sterk en duurzaam

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker; OSB. Een robuust ogend plaatmateriaal waar je nog duidelijk grove stukken hout in terugziet. Van origine werd dit materiaal veel gebruikt als constructief plaatmateriaal, maar tegenwoordig wordt het ook vaker gebruikt in de meubel- en interieurbouw. Het robuuste uiterlijk past namelijk heel goed bij een industriële stijl. Ben je benieuwd naar hoe OSB is gemaakt en in welke situaties je het goed kunt toepassen? In dit artikel vertellen we je alles erover.

Bestel OSB op maat!

De opbouw van OSB

Oriented Strand Board bestaat uit houtsnippers, wat je waarschijnlijk al hebt gezien. Deze houtsnippers worden onder hoge druk geperst tot een plaat. Hierdoor valt OSB onder de categorie vezelplaten, net als MDF en spaanplaat. Tijdens de productie worden de beste houtsnippers geselecteerd en op een lopende band gelegd. De snippers worden tijdens dit proces allemaal in de lengterichting gelegd (vandaar dat het Oriented Strand Board heet). Vervolgens worden de snippers doordrenkt met een bindmiddel en paraffine, hierdoor ontstaan er een soort matten. Drie van die matten worden dan kruislings op elkaar gelegd en onder hoge druk tot een plaat geperst.

De eigenschappen van OSB

Door dit productieproces heeft OSB-plaatmateriaal een aantal unieke eigenschappen. Zo zullen deze platen bijvoorbeeld niet kromtrekken onder invloed van vocht, wat bij massief hout wél kan gebeuren. OSB board zal ook minder snel buigen dan bijvoorbeeld MDF en spaanplaat. Daarnaast heeft het een vrij ruw oppervlak en is de structuur van de houtsnippers nog goed te voelen.

OSB 3

OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen. OSB met klasse 4 is echter niet ruim beschikbaar, omdat het is gemaakt om aan specifieke Franse vereisten te voldoen. Het sterkste OSB waar je in Nederland dus aan kunt komen is OSB 3.

Decoratief OSB

Doordat OSB board steeds vaker in het zicht wordt gelaten zijn er decoratieve varianten van ontwikkeld. Bij deze varianten zijn de boven- en onderkanten vlak geschaafd en mat gelakt. Je hoeft dus verder niets aan de kanten meer te doen. Deze gelakte varianten zijn beschikbaar in meerdere kleuren, waarvan transparant, grijs, wit en zwart de meest populaire varianten zijn.

Toepassingen van OSB

Doordat er veel verschillende redenen zijn waarom mensen voor OSB kiezen zijn er ook veel verschillende toepassingen. We zetten de drie meest gebruikte toepassingen voor je op een rijtje.

Constructies

OSB wordt uiteraard nog het meest gebruikt voor constructieve toepassingen. Je ziet het dan terug in bijvoorbeeld vloeren, scheidingswanden, spouwbladen en dak-elementen. In deze gevallen is het materiaal niet meer in zicht na het afwerken. Bij kleinere doe-het-zelf projecten kunnen deze dragende delen nog wel zichtbaar zijn, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een simpelere overkapping of schuur.

Meubels

Het stoere uiterlijk maakt dat OSB ook steeds vaker gebruikt wordt voor meubels. Als je dit plaatmateriaal voor meubels gaat gebruiken kun je het net als elk ander hout gebruiken. Je ziet het bijvoorbeeld terug in kasten, tafelbladen, keukens en bedden. Vaak wordt het voor deze toepassingen nog opgeschuurd of geschaafd. De meubels uit onze collectie en die je zelf met onze maatwerk configurator kunnen ook van OSB worden gemaakt.

Interieur

Voor decoratieve interieurdelen wordt OSB ook steeds vaker gebruikt. Bij deze toepassingen wordt er vooral gebruik gemaakt van het robuuste uiterlijk van het materiaal. Je ziet bijvoorbeeld dat er wandplanken van OSB worden gemaakt en ook scheidingswanden zie je steeds vaker terug. Met name in de wat hippere, concept winkels en pop-up shops zie je dat OSB wordt gebruikt voor de winkelinrichting. Dit wordt dan vaak gedaan naast, of in combinatie met, Underlayment Fins Vuren en Multiplex Interieur Populier.

Werken met OSB

Als je gaat werken met OSB zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voor een mooie, duurzame en veilige toepassing is het belangrijk om het plaatmateriaal goed te behandelen. Met name de kopse kanten hebben extra aandacht nodig. Om splinters, schaafwondjes en beschadigingen te voorkomen is het belangrijk om deze kanten goed op te schuren. Voor het verhogen van de vochtwerende eigenschappen is het aanbevolen om de kopse kanten ook nog af te lakken of te schilderen. Dit is met name aan te raden als je het OSB wilt gaan toepassen in vochtige ruimtes.

OSB op maat bestellen

Wil jij aan de slag aan met OSB? Bestel het dan op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Wij zagen het voor je op maat, tot op de millimeter nauwkeurig en in verschillende vormen! Ook kun je bij ons kiezen uit diverse randafwerkingen die we kunnen zetten op jouw plaatmateriaal. Je betaalt bij ons alleen voor het OSB wat je daadwerkelijk afneemt, geen prijzen voor hele platen dus. Hierdoor is ons assortiment scherp geprijsd en zit jij niet met een hoop restmateriaal. Als je bestelling is geplaatst kunnen we die al vanaf drie werkdagen bij jou thuis bezorgen.

Bestel jouw OSB op maat online!