Een zelf gemaakte waskamer met veel opbergruimte, door Paul

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Paul

Paul

NL

Bovengemiddeld

4 minuten

Omschrijving van Paul

Ons waskamertje was verslonsd en verouderd en de ruimte kon beter worden benut. Tijd voor vernieuwing! Het kamertje heeft een schuine wand met dakraam en een fonteintje en is bedoeld voor wassen en drogen. Heel handig. We hebben de was- en droogmachine zijn naar de lage kant geschoven zodat er een kolom laden naast kan. Het nieuwe werkblad ligt hoger dan het oude om ook boven de machines laden te kunnen maken. Bovendien zijn de planken aan de wand vernieuwd.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Voor de planken heb ik melamine spaanplaat op maat laten zagen en zelf rondom met kantenband afgewerkt (voor de soort die wij wilden was dit (nog) niet beschikbaar). Het werkblad is ook zo gemaakt, maar voor het afwerken met kantenband van onder opgedikt. De opdikking is voor het oog, maar constructief ook van belang voor bevestiging de hangende laden. Zie foto ophanging laden. Eerst hadden we een railsysteem maar de nieuwe planken liggen op losse dragers zodat ze strak tegen de wand aan liggen, goed vast liggen en niet precies tussen rail en beugel hoeven te passen. Het geeft ook een rustiger beeld. De ladenkolom zit in een soort keukenkastframe. De laden boven de machines hangen tussen verticale platen die boven aan het werkblad zijn opgehangen. De opdikking van het werkblad en deze dragende constructies voor de laden heb ik gemaakt van de goedkoopste soort 18 mm multiplex die ik kon vinden, namelijk underlayment. Dit is lelijk maar je ziet het toch niet behalve de voorkant, die ik met kantenband heb afgewerkt. Het binnenwerk voor de laden is gemaakt van populier multiplex; de zijden waarmee ze aan de geleiders hangen 15 mm, bodems en voor- en achterkanten 12 mm. Dit maakt ze heel licht hoewel ze erg ruim zijn. Doordat ze precies op maat gezaagd zijn waren ze heel simpel in elkaar te schroeven met houtlijm op de contactvlakken, daarmee zijn ze onverwoestbaar. De fronten zijn van hetzelfde materiaal als werkblad en planken. De afgeschuinde la hangt aan de schuine kant aan een verticale plaat die midden in de la zit en minder diep steekt dan de andere. Het werkblad ligt aan de ene kant op de schuine vensterbank van het dakraam en aan de andere op het keukenkastframe. De fronten van de laden zitten aan het binnenwerk met lange M4 bouten (uit een draadeind gezaagd want geen verkrijgbare lengte) door binnenwerk en front naar de grepen; en met 2 korte M5 bouten door het binnenwerk die in een inschroefmoer in het front draaien in beide onderhoeken. Omdat de gaten door het binnenfront iets groter zijn dan de boutjes maakt dit alles snel en precies nastelbaar. Buiten het hout van opmaatzagen heb ik besteld (alles was makkelijk te vinden): - Kantenband passend bij de melamine spaanplaat. - Ladegeleiders. - Handgrepen. - 4 stelvoeten met montageblokken voor het kastje voor de kolom laden, en een paar plintclips. - Plankdragers. - Schroeven, houtlijm, boutjes, revetjes. - Een fietsbinnenband. Die zit tussen wasdroger en ladenkolom en helpt de droger op zijn plek te houden. Het ventiel is achter de geopende laden toegankelijk.

Afmetingen van mijn DIY project

Hoogte werkblad 108,0 cm (onderkant; dikte 36 mm) Laden boven machines BxH bruto 60,0 x 23,0, netto 59,0 x 22,0 Laden in kolom binnenwerks breed 53,5; fronten breed bruto 63,0, netto 62,0; hoog tweemaal bruto 23,0, netto 22,0; tweemaal bruto 26,0, netto 25,0. Werkblad 165,0 x 70,0. Diepte van de laden binnenwerks 65,2. Dit geeft ruimte voor het front 18 mm, ong. 1 cm oversteek van het werkblad, en speling achter 2 cm. De ladengeleiders zijn 50,0 cm lang en schuiven 100% uit. De afmetingen van de planken lijken me erg specifiek, maar ze staan op de zaaglijst.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Paul en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 597,14


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg
Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken