Kapstok maken van steigerhout

4 minuten
Like deze post!

Een kapstok van hout is een sfeervolle toevoeging in de hal. We geven je graag inspiratie om zelf een kapstok van steigerhout te maken. Wil je zelf een kapstok maken met haken, mandjes of steigerbuizen? Je kunt het hout kopen bij OPMAATZAGEN.nl, dan ontvang je het gezaagd en al bij jou thuis!

Ga direct naar:

1. Gebruik steigerhout

Ga je aan de slag met steigerhout, dan is het goed om te weten waar je op moet letten als je met dit materiaal werkt. Steigerhout heeft een stoere en industriële uitstraling én zorgt voor sfeer. Steigerhouten planken worden gemaakt van vurenhout. Dit is een sterke houtsoort die ook geschikt is voor buiten. Het materiaal wordt al jaren in de bouw gebruikt en heeft zichzelf inmiddels ook bewezen als blijvend populaire houtsoort voor meubels, zowel binnen- als buitenshuis. Het nadeel van vurenhout is dat het werkt en dat het wat onregelmatig kan zijn. Het ruwe hout nodigt uit om wat minder precies te werk te gaan. Dat is prettig werken!

 

Ruw of geschaafd

Vuren balken en latten zijn verkrijgbaar in een ruwe en een geschaafde variant. Geschaafde planken zijn in de fabriek precies op maat geschaafd nadat het hout is gezaagd. Dit betekent dat alle planken altijd even dik en breed zijn; de schaafmachine maakt de planken namelijk precies op maat. Ruw materiaal is dus alleen gezaagd en daarna niet meer geschaafd. Dat betekent dat het hout dus ook echt ruw is en niet onbelangrijk: dat de afmeting ook kan verschillen.

 

Het steigerhout dat we bij OPMAATZAGEN.nl in het assortiment hebben is ruw hout. De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 28 en 32 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 21 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

 

Wil je meer weten over steigerhout? Bekijk hier onze ‘tekst & uitleg’ video.

2. Van ontwerp tot realisatie

Het ontwerp van de kapstok van steigerhout is geheel aan jou. Het is afhankelijk van de grootte van de hal en de spullen die je er wilt opbergen. Is je hal aan de kleine kant? Dan is een houten plank met een aantal haken een goede optie. Heb je meer ruimte? Dan kun je de houten kapstok eventueel uitbreiden met een achterwand, zitgedeelte, ruimte voor voor mandjes, haken en een hanggedeelte met bijvoorbeeld een steigerbuis om jassen aan op te hangen.

 

Maak een moodboard

Als je zelf iets wilt ontwerpen is het fijn om inspiratie op te doen. Een goede start is vaak om een moodboard te maken. Maak foto’s van meubels en kleuren die je mooi vindt, of scheur inspirerende beelden uit tijdschriften en plak deze plaatjes op een groot vel papier. Ook Pinterest leent zich erg goed voor het opdoen van inspiratie en het maken van moodboards, om vervolgens een werktekening te maken van jouw eigen ontwerp!

 

Werktekening kopen

Er zijn op internet talloze gratis en betaalde werktekeningen te vinden van meubels die anderen al eens gemaakt hebben. Als een tekening van internet biedt wat je wilt maken, is dat natuurlijk heel handig! Dan hoef je dat werk zelf niet meer te doen en de tekening met de juiste maatvoering kun je invoeren op OPMAATZAGEN.nl, zodat wij het zaagpakket in orde kunnen maken.

 

Zelf tekenen in 3D

Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met het tekenen in 3D, dan is het gratis programma SketchUp een uitkomst. Het is even oefenen, maar dan kun je al snel hele mooie werktekeningen maken! Uiteraard zijn andere tekenprogramma’s zoals Solidworks en AutoCAD en alle andere opties geschikt om werktekeningen in te maken, maar dit zijn wat meer uitgebreide en betaalde programma’s.

3. Kies de kleur steigerhout

Een steigerhouten kapstok in het grijs, wit of white wash? Goed nieuws, want wat je voorkeur ook is: het kan! Bij OPMAATZAGEN.nl bestel je steigerhout direct in de juiste kleur. De bovengenoemde kleuren zijn erg populair voor een kapstok van steigerhout. Je kunt ook de blanke variant bestellen om deze zelf met een beits of een lak in de gewenste kleur te krijgen. Zo past de kapstok volledig bij de stijl van jouw interieur.

4. Maatwerk kast als alternatief

Bij OPMAATZAGEN.nl hebben we een aantal maatwerk vakkenkasten in het assortiment. We leveren de kasten in verschillende houtsoorten. Bestel je een van de kasten uit onze meubelcollectie dan ontvang je deze vanaf 15 werkdagen bij je thuis. De kast wordt geleverd als handig bouwpakket. Alle scharnieren, ladegeleiders en het push-to-open systeem zijn al voorgemonteerd, dus je hoeft het meubel alleen nog in elkaar te schuiven. De montage is eenvoudig, ook zonder timmermansoog en technische kennis. Met de handleiding en het installatiepakket kun je direct aan de slag: alle benodigde schroeven en pluggen worden meegeleverd.

 

Maatwerk meubel

Staat er geen passend ontwerp tussen, maar vind je de stijl wel mooi? Ga dan aan de slag met een eigen ontwerp. Meer informatie over het maken van een ontwerp vind je hier.

Meer artikelen met dit label
Filter op houtsoort
>