3 tips voor het afwerken van massieve panelen

2 minuten
Like deze post!

Wat leuk dat je gaat klussen met massieve panelen! Voordat je aan de slag gaat is het goed om onderstaande punten goed door te nemen en rekening mee te houden. Zo heb je uiteindelijk het mooiste resultaat met jouw klus!

Wat leuk dat je gaat klussen met massieve panelen! Voordat je aan de slag gaat is het goed om onderstaande punten goed door te nemen en rekening mee te houden. Zo heb je uiteindelijk het mooiste resultaat met jouw klus!

Ga direct naar:

Luchtvochtigheid

Het is belangrijk dat massief hout opgeslagen en verwerkt wordt in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is. Dit komt omdat hout sneller vocht opneemt dan het afstaat. Is de lucht droger of vochtiger? Dan kan het zijn dat het paneel krom trekt; het hout gaat werken. 

Ter vergelijking: ideale luchtvochtigheid in huis is ook tussen de 40% en 60%. Leg het materiaal dus niet in een vochtige schuur totdat je ermee aan de slag gaat, maar bewaar het binnen in huis. Nadat je jouw project hebt beschermd met een lak of olie, is het beschermd tegen eventuele wisselingen in luchtvochtigheid en zal het minder snel krom trekken.

Toch krom getrokken? Draai het paneel dan om, zet er eventueel iets zwaars op en zorg dat het in de juiste omgeving (luchtvochtigheid) ligt. Het paneel zal weer recht trekken en zo kun je het alsnog gebruiken voor jouw klus!

Bekijk alle massieve panelen

Schuren

De panelen zijn licht voorgeschuurd en moeten nog nageschuurd worden. Door het verwerken van het paneel (oppakken met een heftruck, door de zaagmachine halen, vervoeren in de vrachtwagen) kan het zijn dat er krasjes ontstaan in het oppervlak. Om jouw paneel helemaal gaaf te maken is het daarom belangrijk om het zelf eerst nog goed op te schuren met een fijne korrel; minimaal 180.

Je schuurt zo niet alleen eventuele krasjes weg, maar ook eventuele verkleuring van het onbehandelde hout. Het is een natuurproduct, wat inhoudt dat het door de tijd zal verkleuren. Ook doordat het simpelweg in het magazijn ligt. Wanneer je het paneel goed schuurt, komt de originele kleur van het hout weer naar voren waardoor je het direct kunt beschermen met bijvoorbeeld een lak of olie.

Beschermen

Het is dus erg belangrijk om het paneel te beschermen! Hiervoor kun je bijvoorbeeld een lak of olie gebruiken, afhankelijk van het effect wat je wilt bereiken. Laat je adviseren bij een verfspeciaalzaak en let goed op de verwerkingsinstructies van het beschermingsmiddel wat je gebruikt.

Massief paneel op maat bestellen

Bestel een sample

Ben jij benieuwd naar dit materiaal? Bestel een sample van jouw favoriete plaatmateriaal zodat je er achter komt of dit plaatmateriaal de kleur heeft waar jij op hoopte!

Bekijk alle plaatmaterialen
>