• Gratis op maat gezaagd
  • Vanaf 3 werkdagen, vanaf 9,95 en gratis > 1.000,-

Planken

 
Ik heb steigerhouten planken besteld, maar de maat verschilt. Hoe kan dat?
Antwoord:

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Ook betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn en dat de maatvoering wat kan verschillen. Voor een echte stoere uitstraling dus! De dikte staat aangegeven als 30 mm. In de praktijk kan dit een paar millimeter afwijken (tussen de 30 en 33 mm). Dit geldt ook voor de breedte. Een breedte van 20 cm ligt in de praktijk tussen de 18 en 20 cm. De lengte van een plank is wel altijd precies zoals je die bestelt. Dat komt omdat wij dat gedeelte op maat zagen, en daar dus zelf invloed op hebben. Ook als je een plank bestelt die minder breed is, klopt deze maat altijd.

Bekijk hier al onze planken!

Hoe komt het dat het steigerhout zo ruw is?
Antwoord:

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Maar dat betekent dus ook dat de oppervlakte ruw aanvoelt. Om dit te verminderen kun je ze gaan schuren, maar pas op als je steigerhout met een kleur hebt besteld. Het risico is dan dat je de kleur eraf schuurt. Na het schuren kun je de plank behandelen met een beits om hem alsnog een kleur te geven.

Heb je liever geschaafd steigerhout? Kies dan een passende kopmaat uit ons assortiment geschaafd vurenhout .

Bekijk hier al onze planken!

Wat is het verschil tussen ‘nagedroogd’ en ‘gewoon’ steigerhout?
Antwoord:

Planken met de term ‘nagedroogd’ hebben wat langer kunnen drogen, waardoor er minder vocht in zit. Hout is van zichzelf best vochtig als het vers is gezaagd. Het wordt meestal in de fabriek langzaam gedroogd om splijten te voorkomen. Het ‘werken van hout’ betekent dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Wanneer het droger is krimpt het, wanneer het vochtig is zet het uit. Vooral binnen is de lucht vaak wat droger, dus als je vers hout direct binnen zou leggen, zou het te snel krimpen en daardoor ook splijten. Kies daarom voor projecten binnenshuis liever de variant ‘nagedroogd’.

Bekijk hier al onze planken!

Hoe kan ik steigerhout behandelen?
Antwoord:

Om steigerhouten planken te behandelen bestaat er speciale #steigerhoutbeits. Deze beits is (ondanks dat het gekleurd is) transparant, waardoor je altijd de houtnerf blijft zien. Zo is het materiaal beschermd tegen invloeden van buitenaf zodat het langer meegaat én kun je het hout een mooie kleur geven. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een blanke beits.

Bekijk hier al onze planken!

Mijn plank is krom, wat moet ik doen?
Antwoord:

Onze steigerplanken worden gemaakt van ruw vurenhout. Dat betekent dat de planken niet geschaafd zijn, waardoor ze een robuuste look krijgen. Het krom zijn van planken zorgt voor een robuuste uitstraling! Wel betekent dit dat de planken hier en daar niet helemaal recht zijn. We doen ons uiterste best om de beste planken eruit te halen en te leveren. Het kan zijn dat er een keer een kromgetrokken plank tussen zit. Dit kan je vaak corrigeren bij het bevestigen van de plank. Lukt dit niet? Neem dan contact op met onze klantenservice. We zorgen dat er een passende oplossing komt!

Ik wil een gekleurde plank schuren, kan dat?
Antwoord:

Als je steigerhout wilt schuren, dan kun je het beste kiezen voor de variant zonder kleur. Wanneer je een gekleurde plank gaat schuren dan is het risico groot dat je de kleur eraf schuurt namelijk!

Bekijk hier al onze planken!

Ik heb een splinter in mijn hand, wat nu?
Antwoord:

Ons advies: haal de splinter er zo snel mogelijk uit om ontstekingen te voorkomen. Het is wel zo, hoe meer eelt je op je handen hebt, des te minder kans je hebt op splinters. Dus blijft vooral klussen!

Kan ik steigerhout ook gebruiken in vochtige ruimtes?
Antwoord:
Dat kan, mits je het voorbehandeld met een olie, beits of lak. Onbehandeld is steigerhout niet waterbestendig en kan het door verschillen in luchtvochtigheid gaan werken (krimpen en uitzetten) of zelfs verrotten. Om de levensduur van het product in een vochtige ruimte te verlengen is het dus raadzaam om het op de juiste wijze voor te behandelen.
Staat het antwoord er niet tussen? Stuur je vraag in!