Een hoekverbinding maken met MDF, hoe doe je dat?

MDF is een plaatmateriaal wat bestaat uit heel veel kleine houtvezels die met elkaar zijn verlijmd en onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Platen die op deze manier worden geproduceerd worden ook wel vezelplaten genoemd. Hierdoor is het erg verschillend van plaatmateriaal wat bestaat uit (lagen) massief hout. Het heeft een gladder en egaler oppervlak, zal niet splinteren tijdens het bewerken, maar kan wel splijten. Het bewerken van MDF is dan ook anders dan wat je gewend bent van massief hout. Als je dus mooie en stevige hoekverbindingen wilt maken met MDF zal je dus op een paar dingen moeten letten. Daarnaast kan je, met het juiste zaagwerk, ook een onzichtbare hoekverbinding maken. Hoe je dat kan doen lees je hieronder!

Verbindingen maken met MDF

MDF kan je op meerdere manieren verbinden, zo kan je het schroeven, spijkeren, deuvelen en ook lijmen. De beste manier om dat bij MDF te doen leggen we hier uit:

MDF schroeven

MDF kan eenvoudig geschroefd worden. Het materiaal zal niet gaan splinteren, wat massief hout wel kan gaan doen, maar kan wel gaan splijten als je onzorgvuldig te werk gaat. Het is daarom belangrijk om tijdens het schroeven van MDF goed op te letten.

Waar je op moet letten bij het schroeven van MDF:

  1. Gebruik geen grote schroeven. Als je spaanplaatschroeven gebruikt is het handig om eerst een gaatje voor te boren, zo voorkom je dat het MDF gaat splijten. Gebruik je speciale MDF schroeven, dan hoeft dat niet. Die zijn namelijk zo gemaakt dat je ze zonder voorboren kan gebruiken en niet bang hoeft te zijn dat het materiaal gaat splijten.
  2. Schroef niet te dicht bij de randen van het materiaal, zo verklein je de kans op splijten. Een afstand van ongeveer 15mm tot de rand en 25mm tot de hoek is aan te raden. Bij de kopse kanten is een afstand van 70mm tot de zijkanten aan te raden.
  3. MDF heeft een glad oppervlak. Als je dat wilt behouden kun je de schroeven verzinken en vervolgens met plamuur het gat opvullen. Na het uitharden van de plamuur kan je het oppervlak licht opschuren.

MDF spijkeren

Als je MDF gaat spijkeren kan je dezelfde randafstanden gebruiken als bij het schroeven van MDF, dus een afstand van ongeveer 15mm tot de rand, 25mm tot de hoek en bij de kopse kanteneen afstand van 70mm tot de rand. Let wel op, spijkers hechten minder goed aan het MDF dan schroeven. Net als bij schroeven is het ook belangrijk om spijkers met een kleine diameter te gebruiken, om de kans op splijten te verkleinen.

MDF lijmen

De mooiste manier van verbinden is uiteraard met lijm. Zo ontstaan er geen gaten in het materiaal en kan je het eindresultaat mooi egaal en strak afwerken. Dit kan gedaan worden met de meeste houtlijmen. Als je de kopse kanten met elkaar wil verlijmen is een konstruktielijm ook een goede keuze. Dit materiaal bruist wat meer tijdens het opdrogen en kan zo zich beter passen in de oneffenheden van het wat ruwere oppervlak van de kopse kanten. Verlijmde MDF platen zijn constructief wel wat minder sterk dan geschroefde of gespijkerde MDF platen.

Verschillende hoekverbindingen bij MDF

Haakse verbinding

De meest eenvoudige en meest voorkomende verbinding is een haakse verbinding. Bij deze verbinding worden de MDF platen haaks op elkaar gezet en gemonteerd. Hoewel het een eenvoudige manier is om een hoekverbinding van MDF te maken resulteert dit in een zichtbare kopse kant. Deze zijn vaak wat ruwer dan de boven- en onderkant van het plaatmateriaal en zijn dus ook minder mooi. Ook hebben de kopse kanten een sterker zuigende werking en zal een grondlaag minder vlak zijn dan een grondlaag aan bijvoorbeeld de boven- en onderkant.

Onzichtbare verbinding in verstek

Door MDF in verstek te (laten) zagen kan je onzichtbare hoekverbindingen maken. Dit betekent dat er geen kopse kanten meer zichtbaar zijn en dat de verbinding zelf ook minder zichtbaar is. In verstek zagen houdt in dat de kopse kanten diagonaal worden afgezaagd. Dit wordt vaak in een hoek 45 graden gedaan zodat er met twee in verstek gezaagde platen een hoek van 90 graden kan worden gemaakt, met als resultaat een verhoogde zichtkwaliteit tegenover een haakse hoekverbinding.

Wil je zien hoe een hoekverbinding in verstek er uitziet? Kijk dan deze video waarin klus-expert Ivonne een prullenbak maakt van in verstek gezaagd zwart MDF.

Het verbinden van in verstek gezaagd MDF kan het makkelijkst met een houtlijm of een konstruktielijm. Een konstruktielijm is hier aan te bevelen aangezien je twee kopse kanten met elkaar gaat verbinden. Door het bruisen van de lijm tijdens het harden zullen oneffenheden worden opgevuld, waardoor de lijm zich beter bindt. Naast lijmen kunnen de andere manieren van verbinden natuurlijk ook worden toegepast, maar het is wel belangrijk om er op te letten dat je niet de oppervlakken van de plaat beschadigt. Bij schroeven en spijkeren is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat het verbindingsmateriaal niet door de plaat heen gaat. Doordat het MDF diagonaal is afgezaagd werk je met een kleiner oppervlak dan normaal en zullen bijvoorbeeld standaard schroeven te groot zijn.

MDF op maat en in verstek bestellen

Wil je nu aan de slag gaan met de hoekverbinding van MDF bij jouw project? Bestel dan jouw MDF op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Wij zagen jouw MDF tot op de millimeter nauwkeurig op maat. Dit kunnen wij uiteraard doen in vierkanten en rechthoeken, maar we kunnen het ook in andere vormen zagen. Zo kunnen wij MDF rond laten zagen voor bijvoorbeeld een tafelblad, maar ook kunnen we zagen in vormen als een trapezium of een parallellogram. Wil je een hoekverbinding in verstek maken? Dan kunnen we voor jou de kopse kanten in verstek zagen. Dit bespaart jou een hoop tijd en moeite en ben je verzekerd van kwalitatief uitstekend zaagwerk, als je tevreden bent kun je een reivew achterlaten op kiyoh. Dankzij onze computergestuurde zaagmachines kunnen we ook tot op de millimeter nauwkeurig in verstek zagen.

Nog niet helemaal zeker over welke variant van MDF het beste is voor jouw klus? Lees dan eens verder over watervast en vochtwerend MDF, gekleurd MDF, gelamineerd MDF of de verschillende diktes van MDF.

Bestel dan jouw MDF op maat bij OPMAATZAGEN.nl!

Bekijk ons aanbod in de webshop