Overzicht van vochtwerend en watervast plaatmateriaal

Hout en plaatmateriaal gemaakt van hout reageert op vocht. Massief hout kan kromtrekken door contact te hebben met vocht en plaatmateriaal wat gemaakt is van stukjes hout, zoals vezelplaten, kunnen gaan zwellen door de lijmsoort die is gebruikt. Als je plaatmateriaal wilt gaan gebruiken in vochtige ruimtes of buitenshuis is het dus belangrijk dat je een variant kiest die tegen vocht kan. Om je daar een beetje bij te helpen hebben we een overzicht gemaakt van vochtwerend en watervast plaatmateriaal. Heb je de juiste variant gevonden? Dan kun je die bij ons op maat bestellen in verschillende vormen en met verschillende afwerkingen.

Al eerder gewerkt met vochtwerend en watervast plaatmateriaal? Dan kun je direct verder met het op maat bestellen van jouw gekozen plaatmateriaal op OPMAATZAGEN.nl!

Vochtwerend plaatmateriaal

Vochtwerend plaatmateriaal is plaatmateriaal met versterkte vochtwerende eigenschappen. Hierdoor kan het duurzaam toegepast worden in vochtige ruimtes binnenshuis, mits goed voorbehandeld. Het is niet aan te raden om dit materiaal buitenshuis toe te passen, gezien het in die omstandigheden sneller verweert.

MDF Vochtwerend V313

Vochtwerend MDF wordt, net als gewoon MDF, gemaakt van kleine houtvezels die verlijmd worden en onder hoge druk en temperatuur worden geperst tot een plaat. Bij vochtwerend MDF wordt in dit proces gebruik gemaakt van speciale watervaste lijm én worden de platen onder hogere druk geperst. Hierdoor is het materiaal beter bestand tegen vocht dan gewoon MDF en kan het, na een goede behandeling met een grondlaag en een randsealer voor de kopse kanten, gebruikt worden in vochtige ruimtes binnenshuis. Er zijn meerdere varianten beschikbaar voor vochtwerend MDF, waaronder een variant met lakdragende folie en een door en door gekleurde variant. Je herkent MDF Vochtwerend V313 aan de groene kern die het heeft gekregen.

Bekijk MDF Vochtwerend V313 Bekijk alle soorten MDF

OSB 3

OSB is constructief sterk plaatmateriaal. Door het gebruik van houtsnippers in het productieproces heeft het een stoer uiterlijk wat steeds meer in de smaak komt bij liefhebbers van de industriële stijl. Naast dat het er stoer uitziet heeft OSB 3 ook prima vochtwerende eigenschappen en kan het, na een goede, transparante laklaag, ook toegepast worden in vochtige ruimtes binnenshuis.

Bekijk OSB 3

Multiplex Berken

Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom. De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. Doordat berkenhout niet zo goed tegen vocht kan is het niet aan te raden om het materiaal toe te passen in projecten buitenshuis.

Bekijk Multiplex Berken Bekijk alle soorten Multiplex

Multiplex Hardhout

Hardhout multiplex wordt gemaakt van lagen massief hardhout die kruislings op elkaar worden verlijmd. De verlijming die is gedaan heeft de classificatie WBP, wat betekent dat de verlijming van het materiaal bestand is tegen hitte en vocht. Ook is tropisch hardhout goed bestand tegen vocht. Toch is het niet aan te raden om multiplex hardhout toe te passen in projecten buitenshuis; hardhout is namelijk erg hard, waardoor de lagen die gebruikt zijn bij het maken van de multiplex plaat relatief dik zijn. Hierdoor staat er veel spanning op de plaat, die alleen maar erger wordt bij wisselende temperaturen en vochtigheidsgraden. In vochtige ruimtes binnenshuis is het uiteraard wel goed toe te passen.

Underlayment Fins Vuren/Pellos Floor

Underlayment Fins Vuren, ook wel bekend als Pellos Floor, is een multiplex plaat gemaakt van vurenhout die watervast verlijmd is. De plaat is erg vlak en sterk en wordt daarom vaak voor ondervloeren gebruikt, vandaar de naam. Het materiaal is goed toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis, dankzij de WBP verlijming, maar het is niet aan te raden om Underlayment Fins Vuren buiten toe te passen. Vurenhout is namelijk minder goed bestand tegen vocht, waardoor buitentoepassingen de levensduur van het materiaal aanzienlijk verkorten.

Bekijk Underlayment Fins Vuren

Watervast plaatmateriaal

Watervast plaatmateriaal is plaatmateriaal wat gemaakt is voor buitentoepassingen. Door gebruik te maken van waterafstotend materiaal, speciale productieprocess of een combinatie van de twee kunnen deze platen, mits goed voorbehandeld, langdurig mee in projecten buitenshuis.

MDF Exterieur

MDF Exterieur is dé MDF variant voor gebruik buitenshuis. Niet alleen is er gebruik gemaakt van speciale waterafstotende lijm én een hogere persdruk, ook zijn de gebruikte houtvezels gemodificeerd om de watervastheid te versterken. Hierdoor is het materiaal ook nog eens erg duurzaam en kan je, als je het goed behandelt, er lang van genieten. Je herkent MDF Exterieur aan de donker gekleurde kern van het materiaal.

Multiplex Okoumé Watervast

Multiplex van okoumé-hout is de juiste keus als je multiplex buitenshuis wilt toepassen. Okoumé-hout is relatief flexibel en trekt niet zo snel krom onder vochtige omstandigheden. Hierdoor staat er weinig spanning op de plaat en zal het materiaal buitenshuis niet snel verweren, mits goed voorbehandeld. Om daarbij te helpen is er een variant van Multiplex Okoumé met een al aangebrachte grondlaag.

Bekijk Multiplex Okoume Watervast Bekijk alle soorten Multiplex

Betonplex Berken

Betonplex Berken bestaat uit berken multiplex met een kunststof toplaag. Deze toplaag beschermt het materiaal tegen krassen, stoten en weersomstandigheden. Hierdoor kan Betonplex Berken toegepast worden in projecten buitenshuis, terwijl berken multiplex dat niet kan. De kopse kanten moeten nog wel behandeld worden met bijvoorbeeld een randsealer.

Bekijk Betonplex Berken Bekijk alle soorten Betonplex

Betonplex Antislip

Betonplex Antislip is een vorm van berken betonplex waarvan de kunststof toplaag aan één kant een motief heeft gekregen waardoor die laag stroever is. In de kern is het nog steeds berken betonplex en kan het dus ook buiten worden toegepast.

Bekijk Betonplex Antislip

Betonplex Hardhout

Betonplex Hardhout heeft een kern hardhout multiplex. Hoewel hardhout multiplex buitenshuis niet helemaal tot zijn recht komt, doet Betonplex Hardhout dat wel. De beschermende kunststof toplaag van Betonplex Hardhout zorgt er namelijk voor dat het materiaal beschermt is tegen krassen, stoten en weersomstandigheden.

Bekijk Betonplex Hardhout

Vochtwerend en watervast plaatmateriaal online op maat bestellen

Als je het plaatmateriaal hebt gekozen wat het beste bij jouw klus past kan je verder gaan met bestellen. Bij OPMAATZAGEN.nl doe je dat gemakkelijk online en kan je het materiaal in verschillende vormen op maat laten zagen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor plaatmateriaal wat gezaagd is in de vorm van een rechthoek, vierkant, driehoek, cirkel, trapezium of parallellogram. Je kunt de kopse kanten van het materiaal ook nog verder afwerken door het bijvoorbeeld in verstek te laten zagen, de hoeken af te laten schuinen of -ronden, door een kwartrond afwerking te laten frezen of een holprofiel aan te laten brengen. Wanneer alles naar wens is bestel je het materiaal en gaan we direct voor je aan de slag! Als jouw bestelling is gezaagd kan je het ophalen bij de zagerij in Veenendaal, of laat je het thuisbezorgen

Kijk snel in onze webshop voor het gehele assortiment en start jouw nieuwe klus!

Bekijk ons assortiment plaatmateriaal