Gelamineerd MDF, wat is het?

MDF is een veelzijdig plaatmateriaal. Het bestaat uit kleine houtvezels die met elkaar worden gebonden door hars. Vervolgens wordt er onder hoge druk en temperatuur een plaat van geperst. Platen die op deze manier worden gemaakt worden ook wel vezelplaten genoemd. Het grote voordeel van MDF is dat het gemakkelijk te bewerken is, het hout splintert bijvoorbeeld niet. Het is daarom een populair plaatmateriaal bij het maken van meubels. Een aantal varianten van MDF hebben een gelamineerde toplaag aan de boven- en onderkant gekregen. Wat dat inhoudt en waar het voor dient wordt hieronder uitgelegd.

Wat is gelamineerd MDF?

Gelamineerd MDF is een variant van MDF waar een toplaag overheen is gelamineerd. Dit kan gedaan worden voor de boven- en onderkant zowel als beide kanten. De voordelen daarvan zijn afhankelijk van de specificaties van de gelamineerde toplaag.

Bekijk hier alle MDF

MDF Lakdraag

Een populaire variant is MDF met een lakdragende folie, ook wel MDF Lakdraag genoemd. Deze folie is uitgevoerd in een egale kleur (meestal wit) en zorgt ervoor dat je de plaat niet meer hoeft te gronden. Je kan dus direct beginnen met schilderen of lakken!

 

MDF Lakdraag V313

Er is ook een MDF Lakdraag variant die gemaakt wordt van vochtwerend MDF. Standaard MDF heeft geen goede vochtwerende eigenschappen en zal gaan uitzetten in vochtige omstandigheden. Om die reden is MDF Vochtwerend V313 ontwikkeld. Door tijdens het gebruik van speciale vochtwerende lijm en het persen onder hogere druk zal vochtwerend MDF niet gaan uitzetten onder vochtige omstandigheden. Dit MDF wordt ook wel aangeduid met het kenmerk ‘V313’. Vochtwerend MDF met een lakdraagfolie wordt dan ook wel ‘MDF Lakdraag V313’ genoemd.

Bekijk hier MDF Vochtwerend V313

Gefineerd MDF

Mocht je een project willen maken met een natuurlijke uitstraling is gefineerd MDF een goede optie. Gefineerd MDF heeft aan één of twee kanten een fineerlaag gekregen. Een fineerlaag is een dun laagje massief hout wat kan worden aangebracht op plaatmateriaal. Zo kan je dus een MDF vezelplaat krijgen met een natuurlijke hout-uitstraling!

Waar je op moet letten bij gelamineerd MDF

Hoewel gelamineerd MDF een hoop tijd bespaart tijdens het behandelen is het nog wel belangrijk om op een paar punten te letten.

Afwerken toplagen

Voor gefineerd MDF en MDF Lakdraag geldt dat de toplagen nog afgewerkt moeten worden. Gefineerd MDF heeft een massief houten fineerlaag die zonder bescherming kan gaan werken. Het is daarom belangrijk om het materiaal af te lakken. Dit kan met een blanke lak gedaan worden, waardoor het houtfineer mooi en zichtbaar blijft. Bij MDF Lakdraag horen we vaak dat mensen denken dat ze het niet meer hoeven af te lakken. Het klopt dat de toplaag het MDF beschermt, maar het is niet bedoeld als zichtwerk. Het is dan ook niet mooi egaal wit, zoals veel mensen denken. Het materiaal aflakken in een kleur (of wit) is dus nog wel nodig. Ben je op zoek naar plaatmateriaal met een witte toplaag die je niet meer af hoeft te werken? Dan is Spaanplaat Gemelamineerd Wit of Meubelpaneel wellicht een betere optie!

Kopse kanten

De kopse kanten van MDF hebben een sterk zuigende werking, meer zelfs dan de boven- en onderkant. Bij gelamineerd MDF worden deze kopse kanten nog niet beschermd en zullen ze dus behandeld moeten worden om de vochtwerende eigenschappen te versterken. Dit kan je doen met een randsealer. Hoe je dat het beste kunt doen kan je lezen in onze klustip over de kopse kanten van MDF.

Boor- en schroefgaatjes

Net als de kopse kanten zijn boor- en schroefgaatjes niet beschermd. Mochten er uiteindelijk boor- of schroefgaatjes open blijven bij het eindresultaat is het dus belangrijk dat ook deze worden behandeld met een randsealer. Ongebruikte gaatjes kunnen eventueel ook worden dichtgeplamuurd. Hierdoor zijn de gaatjes niet meer zichtbaar, maar is het wel mooi om het materiaal daarna nog af te lakken.

Ben je hiermee genoeg geïnformeerd en wil je gaan beginnen aan je klus met gelamineerd MDF? Kijk dan snel in onze webshop! Wij bieden verschillende varianten gelamineerd MDF aan in meerdere diktes. Als je een keuze hebt kunnen maken kan je vervolgens jouw gekozen MDF door ons op maat laten zagen. Onze zaagspecialisten gaan direct voor je aan de slag. Als al het zaagwerk is gedaan kunnen wij het bij je thuis laten bezorgen.

Bekijk ons hele assortiment