Radiatorombouw van hout maken

Houd je van mooie details, dan is een zelfgemaakte radiatorombouw wat voor jou. Zonder al teveel moeite verberg je de radiator achter een subtiele en strakke ombouw. Wij geven je tips & tricks, zodat jij achteraf versteld zult staan van het resultaat van jouw zelfgemaakte radiatorombouw! Het zaagwerk verzorgt OPMAATZAGEN.nl en dat kun je met een gerust hart uit handen geven. Wij zagen op de millimeter nauwkeurig en ook randafwerkingen kunnen we voor je verzorgen. Zo start jij direct met de montage van de radiatorombouw. Scheelt tijd, scheelt moeite!

Radiatorombouw van MDF

Een veelgebruikt materiaal voor een radiatorombouw is MDF. Dit is een vezelplaat die veel gebruikt wordt in constructies, makkelijk te bewerken is en erg sterk. Een echte krachtpatser! Je kunt er alles van maken; van wandplank tot kastenwand en van keukenkastje tot radiatorombouw. Bovendien zijn er tal van varianten MDF beschikbaar. De meest passende variant voor een radiatorombouw zetten we voor je op een rijtje:

Bekijk hier ons assortiment van MDF

MDF Blank

Blank MDF is de meest standaard vorm en wordt vaak gekozen voor het gladde oppervlak en omdat het makkelijk te bewerken is. MDF blank is sterk en heeft een hoge slijtvastheid. Het is de meest voordelige variant MDF uit het assortiment.

MDF blank heeft een zuigende werking, waardoor het belangrijk is om het materiaal goed voor te behandelen met een grondverf voordat je het gaat aflakken. De kopse kanten vragen om wat extra aandacht. Om de zuigende werking van de kopse kanten tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden: verdunde houtlijm met wat water gebruiken, plamuur of een speciale randsealer. Bekijk de klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF.

Bestel nu MDF Blank!

MDF Lakdraag

Bij MDF Lakdraag is er een lakdragende folie op de plank geperst, waardoor je het materiaal niet hoeft te gronden. Dat is wel zo gemakkelijk als je de radiatorombouw wilt schilderen. Het scheelt je tijd en moeite. Aan de kopse kanten is geen folie toegevoegd, waardoor je de randen wél dient voor te behandelen met een randsealer. Zou je dit niet doen, dan is het erg lastig om een net en professioneel eindresultaat te realiseren.

Bestel nu MDF Lakdraag!

MDF Zwart V313

Ga je de radiatorombouw in een donkere kleur schilderen? Kies dan voor MDF Zwart V313. Het afwerken in de juiste kleur kost weinig tijd, omdat de plaat vochtwerend is geproduceerd en al de juiste kleur heeft. De houtvezels zijn gemengd met een zwart pigment, waardoor de plaat tot in de kern zwart gekleurd is. Dit betekent echter niet dat de plaat gitzwart is, de houtvezels zorgen voor een gemêleerd uiterlijk.

Bestel nu MDF Zwart V313!

Wil je meer weten over de verschillende soorten MDF? Bekijk dan de video hieronder.

Voorbeelden radiatorombouw

De klanten van OPMAATZAGEN.nl maken van alles! Zo hebben we al meerdere malen een unieke radiatorombouw gespot. Laat je inspireren door vorm en constructie en ontdek hoe Philip en Dennis dit hebben aangepakt.

Stappenplan radiatorombouw

Welke stappen kun je volgen voor een zo mooi mogelijk resultaat? Wij zetten de stappen voor je op een rij. Zo maak je een radiatorombouw van hout:

1. Inmeten

Begin met het opmeten van de radiator(en) die je weg wilt werken. Dit is een secuur werkje en vraagt om precisie. Meet de hoogte, de breedte en de diepte van de radiator en maak hier een schets van. Houd rekening met leidingwerk en de aan- en uitknop van de radiator! Voeg de afmetingen direct toe aan de schets, dan heb je een goed overzicht als je straks de afmetingen van de ombouw wilt bepalen.

2. Ontwerp

Een radiator heeft als doel om de ruimte te verwarmen, houd daarom rekening met de warmtecirculatie. Houd voldoende ruimte tussen de ombouw en de radiator. Een afstand tussen de 5 en 10 cm is voldoende. Kijk online naar inspiratie om de radiatorombouw te maken die het beste past bij jouw interieur. Je kunt de ombouw ook multifunctioneel gebruiken en er een zitplek van maken. Denk dan na over een zitvlak dat diep genoeg is en bevestig er extra steunlatten onder voor de stevigheid.

Vormen en randafwerkingen. 

Wist je dat je hout- en plaatmateriaal ook direct in een vorm of met een randafwerking kunt laten zagen? Zo is verstek, een afgeschuinde rand en een afgeronde hand geen probleem! Bekijk alle mogelijke Vormen en afwerkingen hier.

3. Afmetingen bepalen

Maak een nieuwe schets, maar teken dan het ontwerp van de radiatorombouw en de constructie die nodig is om de ombouw stevig tegen de muur te bevestigen. Dit vraagt wat denkwerk. Denk aan de warmtecirculatie en de open ruimtes waardoor de warmte de kamer in kan stralen. Bepaal de stijl en uitstraling van de ombouw en noteer de afmetingen per plank en latjes ter ondersteuning.

4. Hout op maat laten zagen

Kies het gewenste hout of plaatmateriaal en voer de juiste afmetingen per plank in, via OPMAATZAGEN.nl. Elke plank kun je tijdens het bestelproces een eigen kenmerk meegeven, zodat je precies weet welk onderdeel het is van jouw project. Handig toch? Wanneer het materiaal wordt bezorgd, weet je op basis van je eigen schets én de kenmerken op de planken precies wat je moet doen.

5. Bevestigen radiatorombouw

De precieze bevestiging hangt af van jouw persoonlijke ontwerp. Met de tips uit de eerste stappen van dit stappenplan heb je als het goed is een ombouw ontworpen die functioneel is en stijlvol oogt. Mocht je de ombouw zo nu en dan willen weghalen, om stof te verwijderen, creëer dan een bevestiging die niet definitief is.

6. Behandelen radiatorombouw van hout

Heb je voor MDF Blank gekozen, dan raden we aan om de planken eerst voor te behandelen en daarna te bevestigen. Heb je voor MDF Lakdraag of MDF Zwart V313 gekozen, dan is het belangrijk dat je alleen de kopse kanten voorbehandelt met een randsealer. Wil je weten hoe je dit doet? Bekijk dan onze klustip: Zo lak je de kopse kanten van MDF. Schuur het materiaal licht op, ontvet het en schilder het in de gewenste kleur. Hoe je dat doet, lees je in de klustip: In 6 stappen mooi en egaal schilderen.

 

Bekijk ons assortiment