Klustips: handige inmeettips die je nooit meer vergeet!

Je wilt zelf een meubel op maat maken en het laten zagen door OPMAATZAGEN.nl. Een goede keuze! Want een gezaagd houtpakket hoef je zelf alleen nog maar in elkaar te zetten en af te werken én scheelt zaag- en vervoerfrustraties wanneer je het zelf gaat doen. Wij hebben alvast een aantal inmeettips voor je verzamelt, zodat jij niet fout kan gaan!

Bekijk ons assortiment

Meten = weten

Maar dan is het natuurlijk wel noodzakelijk om de juiste afmetingen te bepalen. En hoe pak je dat nu aan? Het bepalen van de maten van een meubel komt erg nauwkeurig, daarom lees je hier een aantal tips.

Nauwkeurig als een laser

De beste inmeettip die we mee kunnen geven: gebruik een laser. Met een laser afstandsmeter kun je snel en erg nauwkeurig meten. De perfecte tool dus, om op de millimeter nauwkeurig te meten!

Maar niet iedereen heeft natuurlijk een laser afstandsmeter in huis. Niet getreurd: met een rolmaat of duimstok kun je ook nauwkeurig meten. Let wel goed op dat je je rolmaat of duimstok recht houdt en niet schuin. Voor hele lange stukken is het daarom handig om hulp te hebben om aan twee kanten het meetlint vast te houden. Meet de maten op verschillende plekken, en ga telkens uit van de kleinste maat.

Een meubel passend in de ruimte maken?

Als je een meubel precies in een ruimte wilt laten passen is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Als je de beschikbare ruimte eenmaal hebt opgemeten, is het goed om wat speling te houden bij de maten van het gezaagde materiaal. Er is nog wat extra ruimte nodig om het onderdeel of het meubel op zijn plek te schuiven.

Bekijk hier onze maatwerk vakkenkasten

Hoeveel speling moet je dan aanhouden?

Dat ligt aan de dikte van het materiaal. Hoe dikker de plank, hoe meer ruimte er nodig is om een hoge staander te kunnen plaatsen (om de staander te plaatsen moet je deze kunnen kantelen). Onze inmeettip luidt hier: houd 1 mm speling per elke centimeter dikte. Bij een kast met een staander van 3 cm zou je dus van de totale hoogte 3 mm af moeten halen om voldoende ruimte te hebben voor het kantelen van de staander. Bij een dikte van 8,0 cm zou dit dus 8 mm moeten zijn. Om helemaal zeker te zijn kun je er nog een paar millimeter extra speling houden. De uiteindelijke naad tussen kast en plafond kun je dan netjes afkitten, zodat de kast helemaal mooi is afgewerkt!

Voor de diepte van de kast is het ook goed om rekening te houden met de dikte van deuren. Meestal wordt hiervoor 18 mm materiaal gebruikt, dus reken 2 cm extra diepte voor opliggende deuren. Bij inliggende deuren hoef je hier geen rekening mee te houden!

Hoe meet je schuine zijden?

Wanneer je bijvoorbeeld een kast in een ruimte met een schuine kant wilt maken, is het niet nodig om de hoek te berekenen. Je meet simpelweg de rechtopstaande delen aan de achterkant en aan de voorkant, waardoor de lengte van het schuine deel uiteindelijk zichzelf wijst. Geef in je tekening de maten aan van de rechte zijden van de kast, en wij zagen het meubel tot op de mm nauwkeurig!

Deuren worden kleiner

Inmeettips voor deuren nodig? Een handigheidje om de maten van de deuren te bepalen, is om exact te meten wat het oppervlak is wat de deuren moeten bedekken. Haal vervolgens 4 mm af van de bovenkant en de zijkant. Dat is 4 mm in totaal, dus 2 mm per kant. Op die manier is er voldoende ruimte tussen de deuren en is er ook ruimte om de scharnieren later goed te stellen zodat alles mooi recht hangt.

Bekijk ons assortiment