Alles over MDF, je leest het hier!

22 juli 2019
6 minuten

Wil je meer weten over MDF? In dit artikel lees je er álles over! We vertellen je wat het is, waar het voor gebruikt wordt, welke varianten er zijn en hoe je het op maat bestelt!

Wat is MDF?

MDF is een plaatmateriaal wat opgebouwd wordt uit kleine houtvezels die samen worden geperst. Als bindmiddel wordt er een hars gebruikt. MDF wordt veel gebruikt voor het maken van meubels en andere interieurtoepassingen.

In onderstaande video wordt er kort meer over uitgelegd.

De opbouw van MDF

Zoals hierboven al is gezegd bestaat MDF uit kleine houtvezels. MDF valt dan ook onder de categorie vezelplaten, net als spaanplaat, OSB, hardboard en zachtboard. Van al deze varianten wordt er bij MDF gebruikt gemaakt van de kleinste houtezels. Je ziet ze daarom ook niet snel terug in de plaat zelf. De houtvezels worden onder hoge druk en temperatuur geperst tot een plaat. Om de vezels bij elkaar te houden wordt er tijdens dit proces een hars toegevoegd. Dit zorgt er ook voor dat de toplagen van MDF vrij glad zijn.

De eigenschappen van MDF

Doordat MDF bestaat uit allemaal kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekt MDF niet krom zoals hout dat doet. MDF reageert wel op hitte en vocht, maar zal dan gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking. Dit betekent dat MDF veel vocht aantrekt, hierdoor kan standaard MDF alleen maar in droge ruimtes worden toegepast en moet er voor een mooi resultaat altijd een grondlaag worden aangebracht voordat je gaat schilderen.

De varianten van MDF

Doordat MDF machinaal wordt geproduceerd kunnen veel eigenschappen tijdens het productieproces worden aangepast. Door toevoeging van stoffen of het gebruiken van een andere soort hars of lijm ontstaan er diverse soorten MDF. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde negatieve eigenschappen worden verholpen of MDF varianten worden gemaakt voor bepaalde toepassingen. We hebben de belangrijkste varianten MDF op een rijtje gezet.

Lakdragend en Gegrond MDF

Lakdragend en Gegrond MDF zijn varianten van standaard MDF die direct overgeschilderd kunnen worden. Je hoeft bij deze varianten dus geen grondlaag meer aan te brengen! Er zit wel wat verschil tussen de twee varianten. MDF Lakdraag heeft een lakdraagfolie op de toplagen deze laag is wit en glad. MDF Gegrond heeft geen folie, maar is met grondverf gespoten. Deze grondverf is wat stroever en heeft een lichtgrijze kleur. In de praktijk is het verschil tussen deze twee varianten niet zo groot, maar kan je met MDF Lakdraag een nét wat strakker resultaat behalen.

Vochtwerend, Exterieur en Tricoya MDF

MDF Vochtwerend, MDF Exterieur en MDF Tricoya zijn allemaal varianten die zijn ontwikkeld om beter tegen vocht te kunnen. MDF Vochtwerend is de meest voorkomende variant. Dit materiaal is te herkennen aan de groene kern en is toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis. MDF Exterieur is herkenbaar aan de donkerbruine kern en is toe te passen buitenshuis. Voor de meeste extreme toepassingen en weersomstandigheden is er MDF Tricoya.

Gekleurd MDF

Gekleurd MDF is een variant die tijdens het productieproces een kleurstof heeft gekregen. Hierdoor is de gehele plaat gekleurd. Gekleurd MDF is nooit egaal gekleurd, je ziet hier en daar nog wat houtvezels zitten. Hierdoor heeft het materiaal een gemêleerd uiterlijk. De meest bekende variant van gekleurd MDF is MDF Zwart. Naast deze variant is er onder andere ook nog grijs, rood, blauw, geel en bruin gekleurd MDF.

Decoratief MDF

Decoratief MDF is een soort MDF die voorzien is van een toplaag. Deze toplaag werkt het materiaal af, het hoeft dus niet meer geschilderd te worden! Deze toplagen zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en structuren. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten met een toplaag in een egale kleur of met een uitstraling en structuur van hout.

MDF voor speciale toepassingen

Naast al deze varianten van MDF zijn er ook nog varianten die gemaakt zijn voor specifieke toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld MDF Brandvertragend, een variant die merkbaar minder snel brandt en niet bijdraagt aan de vlamverspreiding. Deze variant is oranje-rood gekleurd. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook MDF Ecologique, een variant van MDF die minder formaldehyde uitstoot dan normaal MDF.

De toepassingen van MDF

Doordat er zoveel varianten van MDF zijn kent het materiaal ook veel verschillende toepassingen. Uit al deze toepassingen zijn er een aantal die wij het meeste zien terugkomen.

Meubels

MDF is bij uitstek hét materiaal om meubels mee te maken. Het is erg sterk, er is makkelijk mee te werken en het kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Voor onze eigen maatwerk meubels maken we dan ook veel gebruik van dit materiaal. Je ziet MDF veel terug in kasten, banken, bedden, keuken, tafels en andere interieurtoepassingen. Met vochtwerend MDF worden ook keukens en badkamermeubels gemaakt. In de tuin zie je MDF Exterieur en MDF Tricoya terug in tuinmeubelen.

DIY

Doordat MDF zo gemakkelijk te bewerken is zie je het ook terug in veel DIY projecten. Je kunt thuis eenvoudig zelf het materiaal verder bewerkingen zonder dat er een groot risico is op beschadigingen. Een populair DIY-project waar MDF voor wordt gebruikt is bijvoorbeeld voor het maken van speakerbehuizingen. Omdat je zelf nog uitsparingen moet maken om de speaker in te plaatsen is het een groot voordeel dat MDF goed bewerkt kan worden. Andere voorbeelden van DIY projecten zijn poppenhuizen, fotolijsten en wandrekken.

En meer...

MDF kent nog veel meer toepassingen, de een nog creatiever dan de andere. Zo is dit kunstwerk bijvoorbeeld van MDF gemaakt. Doordat er voor haast elke situatie een passende variant van MDF is kan het voor heel veel verschillende projecten worden gebruikt. Heb jij ook iets tofs van MDF gemaakt? Deel het met ons! Wij laten ons graag inspireren en vinden het altijd leuk om andermans projecten te bekijken!

Werken met MDF

Om MDF optimaal toe te passen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het bewerken. Hier zijn ze op een rijtje:

  1. Voordat je gaat schilderen is het belangrijk om éérst te gronden. Zo hecht de verf beter en is het materiaal ook nog beter beschermd tegen vocht.
  2. De kopse kanten van MDF hebben extra aandacht nodig, deze zijn nóg vatbaarder voor vocht. Deze kun je behandelen met een randsealer.
  3. Zorg ervoor dat MDF niet te zwaar wordt belast. MDF zal niet zo snel breken, maar kan wel buigen. Als MDF eenmaal is verbogen zal het niet meer terugbuigen en dat is natuurlijk zonde. Mocht je het MDF zwaar gaan belasten is voldoende ondersteuning dus belangrijk.

Bestel MDF op maat!

Wil jij ook aan de slag gaan met MDF? Bestel het dan bij OPMAATZAGEN.nl! We hebben niet alleen een breed aanbod aan verschillende soorten en diktes MDF, wij zagen jouw MDF ook nog eens voor je op maat! Zo hoef je zelf niet meer aan de slag met de zaagmachine én betaal je alleen maar voor het MDF wat je daadwerkelijk nodig hebt. Wij kunnen binnen 3 werkdagen jouw bestelling al thuis laten bezorgen! Je kunt je bestelling uiteraard op komen halen bij onze zagerij in Veenendaal. We zijn benieuwd wat je gaat maken!

Bestel jouw MDF op maat!