Zelfgemaakte keukenfrontjes voor Ikea keuken van Multiplex Okoumé, door Noni

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Noni

Noni

NL

Gemiddeld

2 minuten

Omschrijving van Noni

Ik heb greeploze keukenfrontjes voor onze keuken gemaakt van Watervast Oukomé multiplex. Ik heb gekozen voor watervast Oukomé, omdat we ons dan minder druk hoeven maken met knoeien in de keuken, maar ook om de mooie nerf en warme rode kleur van het hout. Als eerste heb ik de keuken ontworpen en alle maten van de frontjes genoteerd (deze staan in de productomschrijving bij ikea). Bij OPMAATZAGEN.nl heb ik de deurtjes en fronten laten zagen en afronden aan de voorzijde, 4mm.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Met een bovenfrees heb ik bij elk frontje eerst ongeveer 2,0 cm weggefreesd. Het was even zoeken per plankje welke diepte ik moest frezen. De planken zijn van goede kwaliteit, maar de lagen van het multiplex kunnen hier en daar niet precies even dik zijn. Je wilt natuurlijk over de hele lijn tot op de zelfde laag frezen. Daarna heb ik met een handgreepfrees de holling erin gefreesd. Zelf had ik nog nooit een bovenfrees gebruikt. Via marktplaats heb ik er eentje aangeschaft en vooral het handgreep freesje was essentieel. Omdat mijn hout 18 mm dik was, moest ik voor de kleinste handgreepfrees gaan. Als je 20 mm hout hebt, kan je voor een diepere groef gaan, wat iets prettiger in gebruik is denk ik. Ik heb de reststukken mee besteld, daar heb ik op geoefend met de frees tot ik het onder de knie had. Ook heb ik daar de testers van verschillende kleuren hardwaxolie op kunnen testen, zodat ik precies wist hoe de kleur zou worden. Alle fronten heb ik aan de achterzijde met een houtboor gaten gegeven om de lade te kunnen monteren. Voor de deurtjes heb ik gaten gefreesd zodat het scharnier past. Daarna alles mooi glad geschuurd, de randen en de bovenkant. Daar heb ik schuurpapiersponsjes voor gebruikt, grof, fijn en heel fijn. Tot slot heb ik alles gelakt met Osmo Hardwax olie, kleur Lariks en de frontjes gemonteerd.

Afmetingen van mijn DIY project

Zie zaaglijst.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Noni en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 374,53


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken