DIY: Een kubus, zuil of display gemakkelijk monteren

Een kubus is een vierkant in 3D vorm, een klassieke vorm die is in te zetten als bijvoorbeeld bijzettafel of sokkel in je interieur. Je kunt een kubus eenvoudig zelf maken met op maat gezaagd plaatmateriaal. In dit artikel lees je hoe je een kubus op maat kunt bestellen en gemakkelijk zelf in elkaar kunt zetten. 

Weet je al wat voor kubus je wilt hebben? Bestel dan direct jouw kubus op maat bij OPMAATZAGEN.nl! Kies het gewenste materiaal en voer de juiste afmetingen in.

Bekijk ons assortiment

Een kubus op maat bestellen

Omdat een kubus uit gelijke zijdes bestaat, hoef je maar één (eind)maat op te geven tijdens het bestellen. Om een bijna naadloze dichte kubus te bestellen, configureer je 1 plankje met de gewenste afmeting met 4 zijdes in verstek afgewerkt. Alle items worden dan op maat gezaagd thuisbezorgd. Thuis hoef je deze enkel nog aan elkaar te lijmen. Wij zagen enkel MDF in verstek. Houd hier rekening mee tijdens het bestellen!

Direct een kubus op maat bestellen

Eenvoudig een maatwerk display bestellen

Bestel je een MDF kubus of zuil bij ons dan kunnen wij de verstekken voor je zagen. Zo krijg je een net en strak resultaat. Wij leveren alle onderdelen los en dus met strak gezaagde verstekranden aan de juiste zijdes. Je hoeft de onderdelen dus enkel nog aan elkaar te lijmen! Het actuele aanbod vind je in onze webshop door op onze hout en plaatmateriaal pagina op de gewenste vorm te filteren.

Het in elkaar zetten van een kubus

Om te beginnen is het belangrijk dat je beschikt over houtlijm en schilderstape. 

Doordat alle onderdelen van een kubus in verstek zijn gezaagd kun je de zijden gemakkelijk aan elkaar lijmen.

  1. Leg de vier zijden die je gaat verlijmen tegen elkaar aan en zorg dat de buitenkant naar boven is gericht.
  2. Plak over de gehele lengte, precies over de naad, een stuk schilderstape en plak ook nog wat stukken tape in tegengestelde richting voor de stevigheid.
  3. Draai vervolgens de planken om, zodat de verlijmde onderdelen boven liggen.
  4. Nu kun je de lijm aanbrengen en direct de zijden tegen elkaar aan drukken.

Je kunt eventueel nog meer tape gebruiken om de onderdelen op hun plek te houden tijdens het drogen.

Monteren van een zuil

Een zuil werkt op een vergelijkbare manier, hier hebben alle onderdelen echter een afwijkend formaat. Leg alle onderdelen eerst uit voordat je deze gaat lijmen. Ook voor een zuil geldt dat de zijden in verstek worden gezaagd, wat zorgt voor een eenvoudige constructie die snel in elkaar te zetten is. Voor het in elkaar zetten raden wij dezelfde methode aan als het in elkaar zetten van een kubus.

 

Welke soort lijm?

Er is veel keuze op het gebied van lijm. Wanneer gebruik je nu welke variant? Als eerste is er houtlijm. Deze is verkrijgbaar in D2, D3 en D4. Het cijfer achter de letter D geeft aan in welke mate de lijm vochtwerend is. D2 is niet vochtwerend en is dus geschikt voor gebruik binnenshuis. D3 is vochtwerend en kan gebruikt worden in bijvoorbeeld de badkamer. D4 is watervaste lijm en kan zowel gebruikt worden voor toepassingen binnenshuis als buitenshuis. Daarnaast zijn de verschillende soorten lijm ook te verkrijgen in een sneldrogende of ‘normale’ variant. De sneldrogende variant lijkt aantrekkelijk om te gebruiken, maar als er veel gelijmd moet worden, betekent dat ook dat je heel snel te werk moet gaan om te voorkomen dat de lijm te snel droogt!

Een andere soort lijm is constructielijm. Deze lijm is een bruislijm, die een vullend vermogen heeft. Constructielijm is bijvoorbeeld erg geschikt voor het verlijmen van verstekverbindingen. De lijm zal eventuele oneffenheden opvullen, waardoor de verbinding helemaal strak opdroogt. Constructielijm is ook verkrijgbaar in een Tix variant. Tix staat voor tixotroop en houdt in dat de substantie wat taaier is dan vloeibare lijm. Een stof die tixotroop is, wordt vloeibaarder wanneer je deze schudt (ter vergelijking: het schudden van ketchup ). Bij lijmen is het handig om een tix lijm te gebruiken als je verticaal werkt.

Constructielijm die uit de verbinding komt is gemakkelijk weg te steken met een beitel, als deze eenmaal is uitgehard. Even opschuren en de verbinding is helemaal strak! Het is een goed teken als de lijm uit de verbinding wordt geperst. Dit betekent dat er in ieder geval voldoende lijm is gebruikt en er genoeg druk op staat. Houtlijm kun je gemakkelijk verwijderen met een vochtige doek.

High Tack is een lijm met een wat dikkere structuur. Deze lijm hecht zich direct aan het materiaal, waardoor het niet nodig is om het materiaal te klemmen. De zogenaamde aanvangshechting is zeer hoog. High tack is geschikt voor bijvoorbeeld het lijmen van plinten, dorpels of andere delen die niet (goed) geklemd kunnen worden.

Bekijk ons assortiment

Wil jij snel en goedkoop een zuil of display op maat bestellen? Bekijk ons volledige assortiment via onderstaande knop.

Laat mij alle plaatmaterialen zien