Multiplex

Thuiswinkel Waarborg

Multiplex platen zijn geschikt voor decoratie en constructieve doeleinden. Een veelzijdige, sterke plaat die gemakkelijk te bewerken is. Gebruik dit materiaal bijvoorbeeld voor het maken van meubels zoals tafels, kasten en bureaus of bij het maken van vloeren. Klussen met multiplex krijgt een nieuwe dimensie met OPMAATZAGEN.nl die jij niet wist dat die bestond! Klussers en niet-klussers gingen je voor door multiplex platen op maat te laten zagen door de online zagerij zodat ze hun project gemakkelijk en snel konden realiseren. Geen last van zaagsel, botte zaagbladen of scheve randen. Alles tot op de millimeter nauwkeurig gezaagd en met gemak thuisbezorgd.


Multiplex op maat bestellen

Bestel snel en eenvoudig multiplex op maat. Kies de multiplex-plaat die jij nodig hebt en wij zagen het in de gewenste vorm en afmeting nauwkeurig op maat. Er is meer mogelijk dan je denkt! Bekijk de beschikbare multiplex vormen en afwerking per product. Scrol hiervoor naar beneden. Ben jij nieuwsgierig geworden naar alle vormen die wij kunnen realiseren? Bekijk onze vormen hier!

Multiplex platen: wat is het?

Multiplex platen bestaan uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd waardoor de plaat erg sterk wordt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Multiplex is een goed bewerkbare plaat en toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Dit komt mede doordat het één van de oudste soorten plaatmateriaal is. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot één grote plaatmateriaal familie met diverse varianten. De lagen van multiplex kunnen uit hardhout of zachthout bestaan, denk aan berken, beuken, populier of okoumé.

Soorten multiplex

Multiplex platen hebben een natuurlijke uitstraling, net als massief hout. De meest gebruikte variant is multiplex berken. Deze houtsoort heeft niet alleen een mooi en rustig uiterlijk, maar is ook nog eens erg sterk. Perfect voor meubels en projecten die relatief zwaar belast kunnen worden. Als je voor een iets warmere en zachtere uitstraling wilt gaan, kies dan voor multiplex interieur populier. Deze houtsoort is licht van gewicht, waardoor het perfect is voor bijvoorbeeld speelgoed van kinderen. 

Multiplex beuken is een houtsoort die een stuk zwaarder is dan populieren multiplex. Het voordeel van beuken is wel dat het geen geur of smaak afgeeft. Hierdoor maakt deze houtsoort zich populair voor het gebruik van onder andere een voorraadkamer of kast. Tenslotte kun je de keuze maken voor multiplex pools grenen. Het stoere multiplex broertje met zijn opmerkelijke warme vlam. 

Ons assortiment Multiplex platen bestaat o.a. uit de volgende soorten:

De opbouw van multiplex

Door de veelzijdigheid van multiplex is het een populaire houtsoort. Multiplex bestaat uit verlijmde fineerlagen. Deze fineerlagen komen van verschillende bomen. Dit geeft het plaatmateriaal bepaalde eigenschappen mee. Wanneer je een multiplex plaat kiest is het belangrijk op deze eigenschappen te letten. Ga je voor een hardhout-, of zachthoutsoort. Is de uitstraling belangrijk voor jouw project, of ga je het plaatmateriaal buiten inzetten? Lees hieronder meer over de verschillende eigenschappen en varianten van multiplex.

Eigenschappen van multiplex

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Doordat de lagen kruislings op elkaar worden verlijmd, ontstaat er een sterke plaat. Hout heeft de neiging om krom te trekken, zo ook multiplex platen. Tijdens de productie van multiplex kan er spanning op de plaat komen te staan. Tijdens het zagen, frezen of bij blootstelling aan temperatuurwisselingen kan deze spanning ontsnappen en de plaat beïnvloeden. 

Gebeurd dit? Dan kan je de plaat terugbuigen door er een nacht een zwaar item op te leggen. Tijdens het monteren van de plaat trekt de kromming vaak weg. Wil je dit risico niet? Ga dan voor MDF.

Hardhout of zachthout multiplex platen? 

Multiplex platen zijn opgebouwd uit verschillende houtsoorten, het hout geeft multiplex eigenschappen mee. Zo zijn er diverse multiplex hardhout soorten, zoals berken en beuken. Deze platen zijn enorm sterk. De verlijming maakt dat een plaat voor binnen of buiten toegepast kan worden. Zachthout multiplex, zoals de naam al suggereert, is zachter hout en stoot-gevoeliger. Denk hierbij aan populieren multiplex. Hierdoor is dit plaatmateriaal over het algemeen ook budgetvriendelijker.

Verschillende kleuren en toplagen multiplex

Mede door de natuurlijke uitstraling wordt er bij veel doe-het-zelf projecten voor multiplex gekozen. De toplaag van multiplex is afhankelijk van de houtsoort waaruit de plaat is opgebouwd. Zo is multiplex populier erg licht en heeft het een een zachte, fijne tekening. Multiplex berken is donkerder en heeft een duidelijke tekening. Ga jij echt voor een stoere multiplex plaat? Multiplex pools grenen heeft een warme, wilde vlam. Hieronder vind je alle multiplex plaatmaterialen welke je bij ons gemakkelijk op maat gezaagd besteld.


Wanneer je van plan bent om je project te verven of lakken, kan je het beste gaan voor gegrond multiplex. Dit betekent dat je de houtsoort niet meer hoeft te gronden. Hierdoor kan je direct de kleurlaag aanbrengen. Dit maakt dat jouw klus een stuk sneller af! Let wel op, de randen hebben deze grondlaag niet. Werk de randen eerst met een randsealer af voordat je deze gaat schilderen.

Multiplex platen en vocht

Multiplex is een plaat familie met veel mogelijkheden. Naast de populaire multiplex platen voor binnenshuis gebruik, bieden wij ook multiplex platen die geschikt zijn voor buitentoepassingen aan. Perfect voor het maken van een bank, plantenbak of veranda. Ook multiplex platen voor buiten kan je met of zonder grondlaag online op maat bestellen.

Beschikbare diktes van multiplex

Multiplex platen kun je in verschillende diktes bestellen. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven tijdens het configureren van het product. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. In onze webshop kan je o.a. multiplex 6 mm, multiplex 9 mm, multiplex 12 mm, multiplex 15 mm, multiplex 18 mm, multiplex 22 mm bestellen en op maat laten zagen.

Klustips voor het monteren en afwerken van multiplex

Multiplex platen zijn goed te monteren. Tijdens het zagen van een multiplex plaat kan er echter spanning vrijkomen. Ditzelfde is van toepassing wanneer multiplex in vochtige ruimtes gebruikt wordt of wanneer de plaat blootgesteld wordt aan diverse temperatuurverschillen. Een stelregel voor de schroeflengte is om 3x de plaatdikte te kiezen. Bij de montage van multiplex wordt veel voor universele spaanplaatschroeven gekozen. Voorboren is aan te raden. 

Wil jij multiplex inzetten voor de realisatie van jouw volgende project? Lees alle klustips en kluswijs met multiplex tijdens jouw nieuwe project. Klussen met multiplex is niet moeilijk wanneer je weet voor welke houtsoort je moet gaan en bekend bent met de eigenschappen. Anderen ondervonden dit ook.. ze leggen uit waar ze tegenaan zijn gelopen en vertellen vol trots hoe zij het multiplex project gerealiseerd hebben. Op maat gezaagd multiplex zet je in voor een diversiteit aan projecten. Zo kan je multiplex inzetten voor het maken van kasten, poppenhuizen, tv-meubilair, bureaubladen, tafels maar nog veel meer! Ben jij al klaar voor je nieuwe project met multiplex op maat gezaagd? Waar wacht je nog op.. lees snel verder.

Veelgebruikte toepassingen van multiplex

Multiplex is één van de oudste soorten plaatmaterialen. Door de jaren heen zijn er diverse multiplex varianten ontwikkeld waardoor dit plaatmateriaal voor veel aftimmerwerk geschikt is. Door zijn fraaie rand kan je denken aan tafel- of aanrechtbladen. Maar er worden ook andere doe-het-zelf projecten van multiplex gemaakt zoals meubels, (boeken)kasten, bureaus, legplanken, poppenhuizen en meer!

Alternatieven voor multiplex

Is multiplex niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal hier; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat te zagen of frezen en vind de ideale houtsoort voor jouw volgende project. 

Multiplex of massief hout?

Beide plaatmaterialen zijn opgebouwd uit écht hout. Bij multiplex zijn dit verlijmde fineerlagen, wat betekent dat de plaat uit dunne laagjes hout is opgebouwd. Massief hout kenmerkt zich doordat het door en door uit dezelfde houtsoort bestaat. Toch liever massief? Bekijk alle massieve hout en timmerpanelen hier.