Multiplex Interieur Beuken

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Multiplex Interieur Beuken

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Sterk plaatmateriaal
  • Geeft geen geur of smaak af
  • Rustige uitstraling
  • Hoge stootvastheid
  • Zwaar plaatmateriaal
  • Trekt krom wanneer het materiaal niet gefixeerd wordt

Beschrijving

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex Interieur Beuken is erg sterk en een houtsoort die geen geur- of smaakstoffen afgeeft. Daarom wordt Multiplex Interieur Beuken veel gebruikt in de voedselindustrie. Zelf zou je van de plaat bijvoorbeeld een broodplank kunnen maken. Multiplex Interieur Beuken heeft een interieur verlijming, dus is het geschikt voor gebruik in droge ruimtes binnenshuis. Het wordt vaak gebruikt voor houten speelgoed en meubilair.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)720
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitB/BB
Dikte10 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm, 25 mm, 30 mm, 40 mm
Type Multiplex
VariantMultiplex Interieur Beuken
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagBeuken
KernMultiplex / triplex
Functioneel gebruikBouw- en timmerhout, Decoratief
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
Keurmerk70% PEFC
PlaatopbouwMeerdere lagen
Type toplaagOnafgewerkt

Multiplex beuken platen op maat online bestellen

Multiplex platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex Interieur Beuken is erg sterk en is de enige houtsoort die geen inhoudsstoffen heeft, wat betekent dat er geen geur of smaak van de plaat afkomt. Om die reden wordt Multiplex Interieur Beuken veel gebruikt in de voedselindustrie. Je ziet ze daar terug in bijvoorbeeld planken waar kaas op wordt gelegd om te rijpen. Zelf kan je het bijvoorbeeld gebruiken bij het inrichten van een voorraadkast. Ook wordt het vaak gebruikt in houten speelgoed en meubilair. Multiplex Interieur Beuken heeft een interieur verlijming, dus is het geschikt voor gebruik in droge ruimtes binnenshuis. Beukenhout is relatief zwaar, als gewicht een rol speelt bij jouw project is het handig om daar rekening mee te houden.

Multiplex beuken: wat is het?

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Deze lagen worden kruislings op elkaar verlijmd, waardoor de plaat erg sterk wordt en nauwelijks werkt. Dit zijn dan ook direct de voordelen van multiplex in vergelijking met massief hout, en daarom wordt het vaak in constructies gebruikt. Door de lagen zijn de kopse kanten van multiplex fraai om te zien en worden deze vaak in het zicht gehouden. Multiplex wordt gemaakt van massief hout, het heeft daarom eigenschappen die massief hout ook kan hebben. Lange platen kunnen daarom een lichte kromming hebben en er kunnen kleurverschillen zijn tussen losse platen. Onze multiplex platen zijn geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken. Monteer multiplex panelen altijd aan een basis constructie om kromtrekken tegen te gaan.

De richting van de houtnerf

Bij multiplex is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Zichtkwaliteit multiplex B/BB

De kwaliteit van de toplagen van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde) en een voor de achterzijde (onderzijde). Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde. Lees hier meer over alle zichtkwaliteiten.

Dit plaatmateriaal heeft zichtzijde B/BB. De bovenzijde heeft de zichtkwaliteit B, de onderzijde zichtkwaliteit BB. Een multiplex plaat met de zichtkwaliteit B/BB heeft doorgaans een acceptabele visuele kwaliteit, maar vertoont wel enkele onvolkomenheden. Aan de voorzijde (de "B"-zijde) kunnen kleurvariaties, kleine knoesten, reparaties en andere onregelmatigheden voorkomen, zij het in beperkte mate. De achterzijde (de "BB"-zijde) kan meer onvolkomenheden bevatten, zoals grote knoesten, reparaties en kleurvariaties.

Vanwege de iets lagere visuele kwaliteit wordt multiplex met de zichtkwaliteit B/BB vaak gebruikt in toepassingen waar esthetiek niet de hoogste prioriteit heeft. Het wordt gebruikt voor constructieve doeleinden, interne bekleding, meubelconstructies en andere toepassingen waarbij het zichtbare oppervlak minder belangrijk is.

Het is belangrijk om op te merken dat zichtkwaliteiten kunnen variëren, afhankelijk van lokale normen en specificaties. Het is raadzaam om bij het aanschaffen van multiplex de specifieke classificaties en normen van de fabrikant of leverancier te raadplegen om ervoor te zorgen dat het hout voldoet aan de vereisten voor de beoogde toepassing.

Over het algemeen biedt multiplex met de zichtkwaliteit B/BB een redelijke visuele kwaliteit voor toepassingen waar esthetiek niet de hoogste prioriteit heeft. Het combineert functionele eigenschappen met een acceptabel oppervlak dat voldoet aan de basisvereisten voor veel bouw- en houtprojecten.

Beschikbare diktes van multiplex beuken

Multiplex kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 10 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm, 25 mm, 30 mm en 40 mm.

Bewerken van multiplex beuken platen

Multiplex is een eenvoudig te bewerken plaatmateriaal, wanneer je over scherp gereedschap beschikt. Voor het boren van gaten, raden wij een houtboor met centreerpunt aan. Ook is voorboren aan te raden bij dit plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal kan verkleuren over tijd, werk het daarom af met een (blanke) lak, beits of verf. Gebruik een randsealer om de randen van multiplex af te werken, zo voorkom je dat de lak of beits in het plaatmateriaal trekt, wat kan leiden tot het loslaten van de fineerlagen.

Specifieke toepassingen multiplex beuken

Multiplex beuken is zeer geschikt voor projecten als vloerplaten, aftimmerwerk, mallen, maar ook voor decoratieve toepassingen als tafelbladen, een aanrechtblad, meubels en speelgoed.

Alternatieven voor beuken multiplex platen

Is multiplex beuken toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Wanneer je op zoek bent naar multiplex voor buiten is multiplex okoumé watervast een goed alternatief. Toch op zoek naar een andere uitstraling? Bekijk hier onze andere multiplex platen:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

Multiplex Berken B/BB
Multiplex Berken B/BB

Vanaf

46,64

p/m2

Multiplex Berken Wit
Multiplex Berken Wit

Vanaf

57,60

p/m2

Multiplex CPL U129 TST Shadow
Multiplex CPL U129 TST Shadow

Vanaf

121,71

p/m2

Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout

Vanaf

36,34

p/m2

Multiplex HPL F6464 Shell New White
Multiplex HPL F6464 Shell New White

Vanaf

113,99

p/m2

Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey
Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey

Vanaf

118,78

p/m2

Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black
Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black

Vanaf

118,65

p/m2