Multiplex Interieur Populier Brandvertragend

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Multiplex Interieur Populier Brandvertragend

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Brandvertragend
  • Licht plaatmateriaal
  • Splintert minimaal
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Lange levensduur
  • Trekt krom wanneer het paneel niet vastgezet wordt
  • Niet geschikt voor buitenshuis.

Beschrijving

Multiplex interieur populier brandvertragende platen zijn toe te passen voor ontelbare verschillende projecten. Multiplex interieur populier brandvertragend is de lichtgewicht vorm van multiplex, maar ondanks dat nog steeds een constructief sterk materiaal. Deze variant heeft de zichtzijde B/BB waardoor het tweezijdig ingezet kan worden. Het wordt gebruikt voor timmerwerk binnenshuis. Doordat het een vrij zachte houtsoort is, is het uitermate geschikt om te bewerken. Dankzij de brandvertragende eigenschappen is het uitermate geschikt voor projecten waar brandveiligheid een grote rol spelen. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)450
UitstralingOnafgewerkt
ZichtkwaliteitBB/BB
Dikte18 mm
Type Multiplex
VariantMultiplex Interieur Populier Brandvertragend
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Brandvertragende eigenschappen
Houtsoort toplaagPopulier
KernMultiplex / triplex
Functioneel gebruikConstructief
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
Keurmerk70% PEFC
PlaatopbouwMeerdere lagen
Type toplaagOnafgewerkt

Multiplex interieur populier brandvertragende platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde multiplex populier brandvertragend gemakkelijk online. Multiplex kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Multiplex interieur populier brandvertragend: wat is het?

Multiplex interieur populier brandvertragend is de multiplex variant die bestand is tegen vocht én behandeld is met speciale brandvertragende chemicaliën die zeer langzaam ontbranden. Multiplex is opgebouwd uit verschillende fineerlagen. Deze lagen worden kruisling op elkaar verlijmd. De lagen zijn afkomstig uit grote boomstammen, waar ontelbare houtsnippers haaks op elkaar verlijmd worden. Tenslotte worden de dunne fineerlagen onder zeer hoge druk en temperatuur op elkaar verlijmd. Dit leidt tot een stabiele plaat, waarbij kromtrekken wordt verminderd.

De platen hebben een fraaie rand die goed in te zetten is voor zichtwerk. Onze multiplex platen zijn geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken. Belangrijk bij multiplex panelen is dat je deze fixeert. Doe je dit niet, dan is de kans op kromtrekken erg groot. 

Brandvertragende eigenschappen

Deze panelen zijn speciaal behandeld met brandvertragende chemicaliën waardoor het veel minder brandbaar is dan traditioneel multiplex. Dit betekent dat dit plaatmateriaal beter bestand is tegen brandontsteking en de verspreiding van brand tegengaat wanneer er toch brand rondom de plaat ontwikkeld. Hierdoor zullen in het geval van een brand de vlammen zich minder snel verplaatsen en de verbranding vertragen. Brandvertragend multiplex wordt niet beschouwd als onbrandbaar, maar het kan vaak worden gebruikt in plaats van onbrandbare materialen in bepaalde situaties. 

De beschermlaag wordt op zodanige manier aangebracht dat het geen effect heeft op de houtstructuur van de interieur populier panelen. Het behoud dus gewoon zijn natuurlijke en aantrekkelijke houtkleur. 

Zichtkwaliteit BB/BB

De kwaliteit van de toplagen van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties en verwijst naar de visuele beoordeling van multiplex hout. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde) en een voor de achterzijde (onderzijde). Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. Lees hier meer over alle zichtkwaliteiten.

Dit plaatmateriaal heeft de zichtzijde BB/BB. Dit betekent dat beide toplagen dezelfde zichtzijde hebben. Een multiplex plaat met de zichtkwaliteit BB/BB heeft over het algemeen een betere visuele kwaliteit dan platen met lagere classificaties. Het hout heeft meestal een glad en gelijkmatig oppervlak met minimale onvolkomenheden. Kleurvariaties, knoesten, reparaties en andere onregelmatigheden zijn zeldzaam en worden tot een minimum beperkt.

Vanwege de hoge visuele kwaliteit wordt multiplex met de zichtkwaliteit BB/BB vaak gebruikt in toepassingen waar esthetiek een belangrijke rol speelt. Het wordt gebruikt voor meubels, kasten, interieurafwerking, decoratieve projecten en andere toepassingen waarbij het houtoppervlak zichtbaar is.

Het is belangrijk om op te merken dat de zichtkwaliteit kan variëren, afhankelijk van de lokale normen en specificaties. Het is raadzaam om bij het kopen van multiplex de specifieke classificaties en normen van de fabrikant of leverancier te raadplegen om ervoor te zorgen dat het hout voldoet aan de vereisten voor de beoogde toepassing.

Over het algemeen biedt multiplex met de zichtkwaliteit BB/BB een hoogwaardig en esthetisch aantrekkelijk oppervlak voor zichtbare toepassingen. Het combineert goede visuele kwaliteit met de inherente sterkte en duurzaamheid van multiplex hout.

Beschikbare diktes van multiplex interieur populier brandvertragend

Multiplex kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 18 mm.

Bewerken van multiplex interieur populier brandvertragende platen

Multiplex populier gegrond is een zacht plaatmateriaal soort. Het is makkelijk te bewerken. Zorg dat je over scherp gereedschap beschikt voor minimale splintervorming. Voor het boren van gaten, raden wij een houtboor met centreerpunt aan. Voorboren is aan te raden, maar niet noodzakelijk. Dit plaatmateriaal kan verkleuren over tijd, werk het daarom af met een (blanke) lak, beits of verf. Gebruik een randsealer om de randen van multiplex af te werken, zo voorkom je dat de lak of beits in het plaatmateriaal trekt, wat kan leiden tot het loslaten van de fineerlagen.

Specifieke toepassingen multiplex interieur populier brandvertragend

Multiplex interieur populier brandvertragend is zeer geschikt voor projecten als dakkapellen en gevelbekleding. Multiplex interieur populier wordt ook vele toegepast in de caravanbouw. Deze brandvertragende variant is speciaal interessant wanneer de verzekering een bepaalde mate van brandveiligheid verwacht. 

Alternatieven voor multiplex populier brandvertragend

Is multiplex populieren toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant die gemakkelijk te verven is? Ga dan voor multiplex populier met een grondlaag. Ben je op zoek naar multiplex voor buiten? Ga dan voor multiplex okoumé watervast. Bekijk hier onze andere multiplex platen:

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

Multiplex Berken B/BB
Multiplex Berken B/BB

Vanaf

46,64

p/m2

Multiplex Berken Wit
Multiplex Berken Wit

Vanaf

57,60

p/m2

Multiplex CPL U129 TST Shadow
Multiplex CPL U129 TST Shadow

Vanaf

121,71

p/m2

Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout

Vanaf

36,34

p/m2

Multiplex HPL F6464 Shell New White
Multiplex HPL F6464 Shell New White

Vanaf

113,99

p/m2

Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey
Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey

Vanaf

118,78

p/m2

Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black
Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black

Vanaf

118,65

p/m2