Iroko Timmerpaneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Iroko Timmerpaneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Kan onbehandeld ingezet worden
  • Natuurlijk hout; het verkleurd bij blootstelling aan daglicht
  • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
  • Alleen binnenshuis toepasbaar
  • Oppassen met ijzer, kan verkleuren
  • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Iroko is een sterke houtsoort en is erg duurzaam. De goudbruine kleur verdonkert bij blootstelling aan daglicht, wat het een warme gloed geeft. Door de gelijkenis met teak wordt deze houtsoort ook wel Afrikaans teak genoemd. Het schroeven en bewerken gaat gemakkelijk, wel is aan te raden RVS schroeven te gebruiken. Om tot een massief houten paneel te komen, is de plaat opgebouwd uit gevingerlaste lamellen.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte26 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantIroko Timmerpaneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagIroko
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Massief iroko timmerpaneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief iroko timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Massief iroko: wat is het?

Iroko heeft een warme uitstraling en voor een massieve houtsoort werkt het minimaal. De uitstraling vergelijkt men ook wel met het alom bekende teakhout en wordt gekenmerkt door zijn goudbruine kleur. Qua uitstraling vertonen deze panelen een sterke gelijkenis met teakhout. Iroko heeft een matig grove nerf en is vrij gelijkmatig, daarnaast zijn de groeiringen goed zichtbaar bij dit plaatmateriaal. Het is aan te raden om het paneel, voordat je deze gaat afwerken goed te schuren en te behandelen met thinner. Zo weet je zeker dat de originele houtkleur afgewerkt wordt. Iroko wordt ook wel een iroko meubel- of timmerpaneel genoemd, hoewel het niet standaard is afgewerkt aan de kopse kanten. Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

De massieve iroko panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit die een houtsoort kan hebben, hierbij is de plaat bijna noestvrij. De onderkant heeft zichtkwaliteit B, wat ervoor zorgt dat de onderkant een wat grover uiterlijk kan hebben. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

 

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

 

Iroko is een sterke, zeer duurzame houtsoort die minimaal werkt. Bij het bewerken van iroko is het noodzakelijke om een goede afzuiging te hebben. Dit omdat er stoffen vrij kunnen komen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen. Het massieve plaatmateriaal is opgebouwd uit lamellen. Lamellen zijn kleine houten planken die volledig bestaan uit puur hout. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

Het massieve plaatmateriaal is opgebouwd uit lamellen. Lamellen zijn kleine houten planken die volledig bestaan uit puur hout. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief iroko timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 26 mm en 40 mm.

Bewerken van massief iroko timmerpaneel

Het bewerken van iroko hout is goed te doen. Het is een harde houtsoort, maar goed te bewerken, makkelijker dan teakhout. Bij het bewerken van het hout kan kromtrekking van bepaalde delen voorkomen. Eenmaal bewerkt en gemonteerd op een droge plek blijft iroko stabiel. Wil je iroko monteren met schroeven? Dan is het aan te raden dit met RVS (roestvaste) schroeven te doen en om voor te boren. Iroko verkleurd namelijk grijs tot zwart wanneer het in aanraking komt met ijzer.

Ga je iroko afwerken? Let dat op het volgende: iroko bevat chlorophorine, een antioxidant die in organische solventen oplost. Dit vertraagt de droging van op watergedragen producten. Door het hout voor de behandeling goed te reinigen met thinner kan dit verbeterd worden. Vermijd ook het contact met beton. Inhoudsstoffen in het iroko kunnen de uitharding van het beton vertragen.

Specifieke toepassingen van massief iroko timmerpaneel

Doordat iroko een houtsoort is die sterk is en relatief weinig werkt, is hij geschikt voor diverse doeleinden. Denk hierbij aan binnenbetimmeringen, trappen, maar ook aan meubels zoals tafels en wandplanken. Deze houtsoort is interieur verlijmd, dus alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis.

Alternatieven voor iroko timmerpaneel

Is iroko hout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant van massief met een lichte Scandinavische uitstraling? Ga dan voor massief essen timmerpanelen of massief esdoorn timmerpanelen. Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten