Essen Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Essen Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

 • Luxe, warme uitstraling
 • Sterk en buigzaam
 • Alleen voor gebruik binnenshuis
 • Natuurlijk hout; verkleurd zonder behandeling
 • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
 • Gevoelig voor werking
 • Oppassen met ijzer, kan verkleuren
 • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Massief essen timmerpaneel is een hard, soepel, heel elastisch en veerkrachtig plaatmateriaal dat bij uitstek voor binnentoepassingen geschikt is. De duidelijke tekening zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. Het lichtgele, vurige hout met een grove nerf laat zich goed bewerken. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
KleurcodeH437 V8A
ZichtkwaliteitA/B
Dikte40 mm
Type Timmerpanelen
VariantEssen A/B - DL
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEssen
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® 100%
PlaatopbouwDoorgaande lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Toepassingen

 • Deuren (let wel op werking van het materiaal)
 • Deurkozijnen
 • Trappen
 • Wanden & plafonds
 • Meubels
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo OPMAATZAGEN.nl
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

Essen Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief essen timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Essen Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen: wat is dat?

Essenhout heeft als kenmerk een zeer duidelijke, grof te noemen, tekening. De kleur komt dicht bij een parelmoer uitstraling die van wit/roze-achtig naar geel verkleurt bij blootstelling aan daglicht. Wanneer je essenhout goed behandelt, gaat het jarenlang mee. Essenhout is niet te verwarren met esdoornhout dat zacht van kleur is en een minimale tekening heeft.

Het is aan te raden om het paneel, voordat je deze gaat afwerken met een beits, lak of olie, goed te schuren. Zo weet je zeker dat je de originele houtkleur afwerkt. Houd er rekening mee dat massief essenhout werkt. Hierdoor is het minder geschikt als deurtjes, maar des te beter in te zetten voor meubels of displays.

Europees Essen is een houtsoort die relatief buigzaam en veerkrachtig is. Daarnaast is essenhout erg sterk en is daardoor een populaire houtsoort bij het maken van geraamtes en meubels. Denk hierbij aan een (wand)betimmering en tafelbladen. Essen kan goed gebeitst worden en is zeer geschikt als ondergrond voor een vernis.

Zichtkwaliteit van massieve panelen

De massieve panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

Doorgaande lamellen

Dit paneel is opgebouwd uit Doorgaande lamellen. Bij deze techniek worden meerdere lamellen van massief hout naast elkaar geplaatst en aan elkaar gelijmd. De lamellen lopen in dezelfde richting en over de volledige lengte van het paneel.

De lamellen worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze qua kleur en nerfpatroon goed bij elkaar passen. Ze worden vervolgens aan elkaar gelijmd met sterke houtlijm om een solide paneel te vormen. Vaak worden de lamellen ook onder hoge druk samengeperst om ervoor te zorgen dat het paneel stevig en stabiel is.

nerfrichting

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief essen timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 40 mm.

Bewerken van massief essen timmerpaneel

Europees essen kan goed gezaagd, gefreesd of bewerkt worden. Deze houtsoort is makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld beukenhout. Het hout laat zich goed schuren en is een geschikte ondergrond voor een kleuren beits of vernis. Vanwege zijn draad is gebruik scherp gereedschap aan te raden. Essen panelen zijn goed te monteren door gebruik van nagels en schroeven. Wel is voorboren aan te raden echter omdat het om een harde houtsoort gaat, dit is het niet noodzakelijk.

Essen kan gaan werken in vochtige omstandigheden, hout neemt namelijk sneller vocht op dan dat het hout het af staat. Ook kan het materiaal verkleuren bij te veel blootstelling aan daglicht. Zorg daarom dat je voor gebruik dit plaatmateriaal opschuurt en van een goede lak, beits of olie voorziet. Is jouw beits of vernis verkrijgbaar in een UV-bestendige variant? Ga hiervoor zodat het hout minimaal verkleurd na de afwerking. 

Verwerkingsvoorschriften

Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Massieve panelen werken bij temperatuurverschillen en in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om het massieve panelen altijd gelijk goed te behandelen met een lak, beits of olie om kromtrekken te voorkomen. 

Specifieke toepassingen van massief essen timmerpaneel

Essen is uitermate geschikt voor toepassingen als tafelbladen, wandplanken en liggers. Wij raden het af om het materiaal buitenshuis te gebruiken, dit door de werking van het materiaal en omdat het interieur verlijmd is. Wanneer massief hout blootgesteld wordt aan temperatuurverschillen of wordt toegepast in vochtige ruimtes is de kans groot dat verkleuring of vervorming van het paneel optreedt.

Alternatieven voor essen timmerpaneel

Is Essenhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant die robuuster en donkerder van kleur is? Ga dan voor massief timmerpaneel eikenhout of massief timmerpaneel mahonie. Bekijk hieronder onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten