Eiken Timmerpaneel Rustiek - Doorgaande lamellen

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Eiken Timmerpaneel Rustiek - Doorgaande lamellen

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Rustige, warme uitstraling
  • Hoogwaardige kwaliteit eikenhout met hoge zichtkwaliteit
  • Werkt minder dan massief houten planken
  • Gemakkelijk te behandelen met een beits, lak of olie
  • Ook gevingerlast eiken werkt; planken kunnen kromtrekken
  • Kan verkleuren als het in contact komt met ijzer
  • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Plaatmateriaal van rustiek hout kan worden gebruikt voor diverse meubelen. Eiken platen zijn hoogwaardige rustiek houten platen die gebruikt kunnen worden voor tafels, kasten, planken en andere meubels. Rustiek eikenhouten plaatmateriaal heeft een robuuste structuur, dankzij de zichtbare noesten.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitRustiek
Dikte4 mm, 19 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantEiken Rustiek - DL
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEiken
Functioneel gebruikRustieke kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® 100%
PlaatopbouwDoorgaande lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Eiken Timmerpaneel Rustiek - Doorgaande lamellen online op maat bestellen

Bestel eenvoudig rustiek eikenhouten timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Eiken Timmerpaneel Rustiek - Doorgaande lamellen: wat is dat?

Eikenhout staat bekend als een harde houtsoort. Als je het hout goed behandelt, gaat het dan ook jarenlang mee. Eikenhout heeft een lichtbruine kleur die donkerder gemaakt kan worden door het te beitsen, lakken of oliën. Eikenhout heeft zijn populariteit te danken aan zijn grove vlammen en spiegels en de warme uitstraling van het materiaal. Het hout wat wordt gebruikt in onze platen komt uit Oekraïne, waar het beste hout wordt geselecteerd voor het maken van dit plaatmateriaal.

Eiken rustiek

Een rustieke eiken uitstraling verwijst naar de kenmerkende, natuurlijke charme van eikenhout met een meer onbewerkte en authentieke uitstraling. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van knoesten, scheuren, kleurvariaties en andere natuurlijke imperfecties in het hout.

De rustieke eigenschappen van eikenhout worden vaak gewaardeerd vanwege de organische en karaktervolle uitstraling die ze geven. De knoesten, die kleine ronde gaten zijn waar takken ooit aan de boom zaten, voegen een gevoel van geschiedenis en karakter toe aan het hout. Scheuren kunnen ontstaan door natuurlijke krimp en uitzetting van het hout, waardoor een rustieke en verouderde look ontstaat.

Daarnaast kunnen er kleurvariaties aanwezig zijn in het eikenhout, variërend van lichtere tinten tot donkerdere nuances. Deze variaties worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de leeftijd van de boom, de groeiomstandigheden en het deel van de boom waar het hout vandaan komt. Dit draagt bij aan de levendigheid en visuele aantrekkingskracht van de rustieke eiken uitstraling.

Over het algemeen wordt de rustieke eiken uitstraling geassocieerd met een meer natuurlijke en traditionele stijl, waarbij de nadruk ligt op het tonen van de unieke en karakteristieke eigenschappen van het hout. Het is een populaire keuze voor mensen die een warme, gezellige en authentieke sfeer in hun interieur willen creëren.

Zichtkwaliteit van massieve panelen

De massieve panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

Doorgaande lamellen

Dit paneel is opgebouwd uit Doorgaande lamellen. Bij deze techniek worden meerdere lamellen van massief hout naast elkaar geplaatst en aan elkaar gelijmd. De lamellen lopen in dezelfde richting en over de volledige lengte van het paneel.

De lamellen worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze qua kleur en nerfpatroon goed bij elkaar passen. Ze worden vervolgens aan elkaar gelijmd met sterke houtlijm om een solide paneel te vormen. Vaak worden de lamellen ook onder hoge druk samengeperst om ervoor te zorgen dat het paneel stevig en stabiel is.

nerfrichting

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief eiken timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 4 mm, 19 mm en 40 mm.

Bewerken van massief eiken timmerpaneel

Schuur massief plaatmateriaal altijd eerst op met een fijne korrel, voordat je er mee aan de slag gaat. Het opschuren van eikenhout zorgt voor een mooi eindresultaat, zo komen de details van de tekening nog meer naar voren. Wat ten goede komt van de robuuste, stoere plaat. Mocht je het materiaal willen zagen of frezen, houd er dan rekening mee dat het kan gaan splinteren. Tenslotte raden wij aan om voor het verbinden met metaal uitsluitend RVS te gebruiken, dit om verkleuring op het hout te voorkomen.

Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Nadat de plaat is opgeschuurd is het belangrijk om het eikenhout goed te behandelen met een lak, beits of olie.

Verwerkingsvoorschriften

Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Massieve panelen werken bij temperatuurverschillen en in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om het massieve panelen altijd gelijk goed te behandelen met een lak, beits of olie om kromtrekken te voorkomen. 

Specifieke toepassingen van massief eiken timmerpaneel

Eikenhout kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Haal de industriële look in huis door een eikenhouten tafelblad te bestellen en hier een stalen onderstel onder te monteren. Ook kun je jouw huidige meubel pimpen door hier een houten blad op te monteren, denk aan een bureau, tv-meubel of misschien wel een keukenblad!

Naast dat wij het materiaal tot op de mm nauwkeurig voor je op maat zagen, kun je ook kiezen uit diverse vormen en afwerkingen. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel in gedachten, kies dan voor de vorm 'cirkel', of ga voor een rechthoek met afgeronde hoeken. Bekijk de beschikbare vormen en afwerkingen die bij het product van toepassing zijn of bekijk alle mogelijkheden op de vormen of afwerkingen pagina.

Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

Alternatieven van massief eikenhouten panelen

Is eikenhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant van massief met een lichte Scandinavische uitstraling? Ga dan voor massief essen timmerpanelen of massief esdoorn timmerpanelen. Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten.

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten