FAQ

Wat zijn gevingerlaste lamellen?

Gevingerlaste lamellen, ook wel vingerlas lamellen genoemd, zijn houten lamellen die zijn gemaakt door middel van een speciale verbindingstechniek genaamd "vingerlassen." Deze techniek wordt gebruikt om kortere stukken hout te verbinden tot langere lamellen, waardoor er minder afval is en het hout efficiënter kan worden gebruikt. 

Hier is hoe het vingerlassen werkt:

  1. Eerst worden de uiteinden van twee houten stukken nauwkeurig bewerkt om kleine rechthoekige inkepingen (vingers) te creëren.
  2. Deze vingers zijn zo gevormd dat ze in elkaar passen, vergelijkbaar met een puzzelstukje. Dit zorgt voor een sterke en stabiele verbinding.
  3. Vervolgens worden de inkepingen aan beide uiteinden van de lamellen gelijmd en samengeperst. Hierdoor ontstaat een sterke en duurzame verbinding zonder zichtbare naden.

Gevingerlaste lamellen worden vaak gebruikt in de houtbewerking en de meubelindustrie. Ze bieden verschillende voordelen, zoals een efficiënter gebruik van hout, verminderd kromtrekken en een verbeterde stabiliteit. Deze techniek maakt het mogelijk om lange en brede houten panelen te creëren zonder de beperkingen van de natuurlijke lengte van houten planken.

Alternatieve houten platen voor gevingerlaste panelen zijn panelen met doorgaande lamellen, panelen opgebouwd uit drie lagen, gefineerde panelen of eventueel multiplex platen.