FAQ

Wat zijn doorgaande lamellen?

Doorgaande lamellen, ook wel doorlopende lamellen genoemd, verwijzen naar houten lamellen die zich over de volledige lengte van een houten paneel, tafelblad, of ander oppervlak uitstrekken zonder onderbrekingen of verbindingen. In plaats van kortere stukken hout aan elkaar te voegen om een groter oppervlak te creëren, worden doorgaande lamellen gemaakt door het hout uit één enkel stuk hout of door langere planken te gebruiken die over de volledige lengte van het gewenste oppervlak lopen.

De voordelen van doorgaande lamellen zijn onder andere:

  1. Doorgaande lamellen bieden een natuurlijke en naadloze uitstraling, omdat de verbindingen minimaal zichtbaar zijn. Hierdoor behoudt het oppervlak de unieke textuur en uitstraling van het gebruikte hout.
  2. Doorgaande lamellen kunnen duurzaam zijn, omdat ze minder kans hebben om te delamineren of los te komen zoals gelamineerde oppervlakken dat kunnen doen.
  3. Het gebruik van doorgaande lamellen resulteert in een consistent uiterlijk over het hele oppervlak, wat belangrijk kan zijn voor esthetische doeleinden. Het komt dicht bij de uitstraling van een massief paneel, zonder de hoge aanschafprijs. 
  4. Omdat doorgaande lamellen geen verbindingen hebben die kunnen falen, vereisen ze over het algemeen minder onderhoud en reparatie in vergelijking met oppervlakken met verbindingen.

Doorgaande lamellen worden vaak gebruikt in meubelproductie, tafelbladen, deuren en andere hoogwaardige houten toepassingen waar een naadloze en aantrekkelijke uitstraling gewenst is.

Alternatieve voor houten platen die opgebouwd zijn uit doorgaande lamellen zijn panelen met gevingerlaste panelen, panelen opgebouwd uit drie lagen, gefineerde panelen of eventueel multiplex platen.