FAQ

Wat betekent de zichtkwaliteit?

De zichtkwaliteit van een houten paneel verwijst naar de mate waarin het oppervlak van het hout voldoet aan bepaalde esthetische normen en verwachtingen. Er zijn drie onderdelen belangrijk bij het selecteren van de juiste houten panelen voor jouw project:

  1. Zichtkwaliteit
  2. Functioneel gebruik
  3. Houtsoort

De zichtkwaliteit

In Europa wordt de zichtkwaliteit van houten panelen vaak beoordeeld volgens de Europese norm EN 13126-1. Het is een belangrijke factor bij het beoordelen van de visuele aantrekkingskracht en de kwaliteit van het houten paneel. De hoogste zichtkwaliteit wordt aangegeven met de letter A. Lagere zichtkwaliteiten zijn panelen met een rustieke uitstraling of met de letters D. Hier zijn enkele aspecten die de zichtkwaliteit van een houten paneel beïnvloeden:

  • Kleur en consistentie: De kleur van het hout en hoe consistent deze is over het hele oppervlak zijn belangrijke aspecten van de zichtkwaliteit. Een uniforme kleur zonder grote kleurverschillen draagt bij aan een positieve esthetiek.
  • Knoesten en onvolkomenheden: De aanwezigheid en de grootte van knoesten, scheuren, spleten, en andere onvolkomenheden kunnen de zichtkwaliteit beïnvloeden. Sommige houtsoorten staan bekend om hun natuurlijke onvolkomenheden, terwijl andere als minder wenselijk worden beschouwd in bepaalde toepassingen.
  • Textuur en korrel: De textuur en de korrel van het hout dragen bij aan de visuele aantrekkelijkheid. Fijnkorrelig hout kan een andere uitstraling hebben dan grofkorrelig hout, en beide kunnen gewaardeerd worden om verschillende redenen.
  • Oppervlakteafwerking: De kwaliteit van de afwerking, zoals schuren en polijsten, heeft invloed op de zichtkwaliteit. Een glad en goed afgewerkt oppervlak wordt over het algemeen als positiever beoordeeld.
  • Vlekken en verkleuring: Vlekken of verkleuringen op het oppervlak van het hout kunnen de esthetiek negatief beïnvloeden. Dit kan het gevolg zijn van natuurlijke kenmerken, blootstelling aan licht of andere factoren.

Functioneel gebruik

Wanneer het product ontwikkeld is voor de constructieve bouw, kan het paneel een hoge zichtkwaliteit hebben. Houd echter rekening dat de zichtkwaliteit subjectief is en toebedeeld is op het oorspronkelijke gebruik van het paneel. 

De houtsoort

De zichtkwaliteit is daarnaast ook afhankelijk van de houtsoort. Zo is de ene houtsoort harder dan de andere, daardoor varieert het aantal en de grootte van knoesten en oneffenheden ook per houtsoort. De beoordelingen vinden op dezelfde randvoorwaarden plaats, maar het blijft een subjectieve beoordeling. 

Waar moet je op letten bij het selecteren van het juiste paneel?

Dat is afhankelijk van de toepassing, de persoonlijke voorkeur en je budget welk paneel het beste bij jouw project past. In sommige gevallen, zoals bij meubelproductie of architectonische afwerkingen, wordt een hoge zichtkwaliteit nagestreefd om een aantrekkelijk eindproduct te garanderen. Het begrijpen en beoordelen van de zichtkwaliteit is belangrijk bij het selecteren van hout voor specifieke projecten om de gewenste esthetische resultaten te bereiken.