Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Rustige en warme uitstraling
  • Gemakkelijk te behandelen met een beits, lak of olie
  • Elk paneel is uniek
  • Dit materiaal kan gaan werken bij temperatuurverschillen of in vochtige ruimtes
  • Kan verkleuren als het in contact komt met ijzer
  • Natuurlijk hout; het verkleurd bij blootstelling aan daglicht

Beschrijving

Het Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel is een hoogwaardig houten paneel gemaakt van Douglas hout. Met een rustieke uitstraling en kwaliteit, biedt het paneel duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht voor diverse bouw- en decoratieprojecten.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)500
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitB/C+
Dikte19 mm
Type Timmerpanelen
VariantDouglas Rustiek B/C+ massief drie lagen paneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagDouglas
KernMultiplex / triplex
Functioneel gebruikRustieke kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
Keurmerk100% PEFC
Plaatopbouw3 lagen
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel:  wat is dat?

Douglas hout, ook wel bekend als Douglas spar of Oregon Pine, is een houtsoort afkomstig van de Douglas-sparboom (Pseudotsuga menziesii). Deze boom is inheems in Noord-Amerika en wordt ook veel aangeplant in Europa, met name in landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Douglas hout staat bekend om zijn duurzaamheid, stevigheid en veelzijdigheid. Het bevat natuurlijke oliën en harsen die het hout beschermen tegen schimmels, insecten en rot. Hierdoor heeft het hout een lange levensduur.

Het hout heeft een natuurlijke uitstraling met een variatie in kleur, variërend van lichtroze tot lichtbruin, afhankelijk van de groeicondities van de boom. Douglas hout heeft vaak een aantrekkelijke en warme uitstraling, wat het populair maakt. Het hout heeft wel de neiging om met de tijd te vergrijzen, tenzij het wordt behandeld met een beschermende afwerking.

Vanwege zijn eigenschappen en beschikbaarheid is Douglas hout een populaire keuze in de houtbouw en de bouwsector in Europa, vooral voor ecologische en duurzame bouwprojecten.

Zichtkwaliteit massief B/C

De kwaliteit van de toplagen van massieve panelen wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde), dit is de eerste letter, en een voor de achterzijde (onderzijde), dit is de tweede aanduiding. Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. Classificatie A is hierin de hoogste mogelijke kwaliteit. Hierin betekent de eerste letter de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter de kwaliteit van de achterzijde. Lees hier meer over alle zichtkwaliteiten. 

Dit plaatmateriaal heeft de zichtkwaliteit B/C. De bovenzijde heeft de zichtkwaliteit B. Bij B-kwaliteit fineren kunnen kleine onzuiverheden hebben. Ook lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan. Zichtkwaliteit B panelen vertonen doorgaans meer natuurlijke kenmerken en onvolkomenheden dan panelen met een hogere kwaliteit. Ze kunnen grotere knoesten, scheuren en kleurvariaties hebben. Deze panelen worden vaak gebruikt in toepassingen waar een meer rustieke uitstraling gewenst is, zoals vloeren, wandbekleding of meubels met een landelijke stijl.

Zichtkwaliteit C panelen hebben over het algemeen nog meer zichtbare kenmerken en onvolkomenheden dan zichtkwaliteit B. Deze panelen kunnen grotere knoesten, scheuren en andere natuurlijke gebreken hebben die meer uitgesproken zijn. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waarbij de nadruk ligt op de natuurlijke schoonheid van het hout en waar een zeer rustieke of verweerde uitstraling gewenst is.

Drie lagen paneel

Deze massieve panelen zijn opgebouwd uit drie lagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. De twee toplagen zijn van hoge kwaliteit. De 5 mm dikke toplagen bestaan uit vallend brede delen van ca. 80 tot 140 mm. De kern van 10 mm dik maakt het geheel stevig en stabiel. De kern bestaat uit hetzelfde hout als de toplagen. In de kern wordt al het overgebleven materiaal verwerkt dat niet geschikt is voor de zichtzijden: te kort en te smal hout, spinthout en andere afwijkingen. De hele stam wordt gebruikt, waardoor er bijna geen restafval over blijft. Door de 3 lagen opbouw is dit type paneel het meest stabiel van alle massief verlijmde panelen.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

De uitstraling van rustiek fineer

Houtfineer met een rustieke uitstraling heeft een natuurlijke en onbewerkte charme die wordt gekenmerkt door kenmerken zoals knoesten, scheuren, kleurvariaties en een uitgesproken nerfpatroon. Het fineer vertoont vaak de visuele tekenen van de oorspronkelijke boom, waardoor het een warme en karaktervolle esthetiek heeft.

De rustieke eigenschappen van dit fineer zijn gewild vanwege de organische uitstraling die ze aan oppervlakken toevoegen. De aanwezigheid van knoesten, kleine openingen waar takken ooit groeiden, en scheuren geven een gevoel van authenticiteit en geschiedenis. Kleurvariaties en een opvallend nerfpatroon kunnen bijdragen aan het natuurlijke en verouderde uiterlijk.

Houtfineer met een rustieke uitstraling past vaak goed bij traditionele, landelijke en ambachtelijke ontwerpstijlen. Het brengt een warme en gezellige sfeer in interieurs en kan worden gebruikt voor meubels, wandbekleding en andere decoratieve toepassingen waarbij de nadruk ligt op het omarmen van de natuurlijke schoonheid van het hout.

Beschikbare diktes van Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende dikte(s) zijn beschikbaar: 19 mm.

Bewerken van massief Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

Douglas is gemakkelijk te monteren, door het te verlijmen. Werk het hout altijd af met een lak, vernis of een beits. Schuur massief plaatmateriaal altijd eerst op met een fijne korrel, voordat je er mee aan de slag gaat. Het opschuren van vuren timmerpaneel zorgt voor een mooi eindresultaat, zo komen de details van de tekening nog meer naar voren. Wat ten goede komt van de robuuste, stoere plaat.

Het afwerken van het timmerpaneel versterkt de bescherming en daarbij de vochtwerende eigenschappen van het materiaal. Zoals alle massieve panelen kan ook douglas timmerpaneel gaan werken onder wisselende temperaturen en vochtige omstandigheden. Mocht je het materiaal willen zagen of frezen, houd er dan rekening mee dat het kan gaan splinteren. Gebruik bij het monteren van de platen schroeven met een lange schroefdraad en brede diameter om splijten zoveel mogelijk te vermijden. Tenslotte raden wij aan om voor het verbinden met metaal uitsluitend RVS te gebruiken, dit om verkleuring op het hout te voorkomen. Lees hier alle verwerkingsvoorschriften van timmerpaneel.

Specifieke toepassingen van Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

In Europa wordt douglas hout veel gebruikt in de bouw- en houtbouwsector, met name voor houten woningen, schuren, bruggen, gevelbekleding, vloeren, tuinmeubilair en andere constructies. Het is een populaire keuze voor ecologische en duurzame bouwprojecten vanwege zijn milieuvriendelijke karakter en uitstekende prestaties.

Alternatieven voor Douglas rustiek B/C+ massief drie lagen paneel

Is douglas toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant van massief met een lichte Scandinavische uitstraling? Ga dan voor massief essen timmerpanelen of massief esdoorn timmerpanelen. Bekijk hier onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten