Esdoorn Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Esdoorn Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Dichte, vrij harde houtsoort
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Natuurlijke uitstraling met diverse tekeningen
  • Bevat weinig noesten
  • Alleen voor gebruik binnenshuis
  • Natuurlijk hout; het verkleurd bij blootstelling aan daglicht
  • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
  • Oppassen met ijzer, kan verkleuren
  • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Massief esdoorn timmerpaneel is een lichte plaatmateriaal met een fraaie nerf. Het is een harde houtsoort die gemakkelijk te bewerken en af te werken is. Esdoornhout is geschikt voor diverse interieur doeleinden vanwege de lichte kleur, sterke eigenschappen en hardheid. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)900
UitstralingNatuurlijk
KleurcodeF253 BST
ZichtkwaliteitA/B
Dikte40 mm
Type Timmerpanelen
VariantEsdoorn A/B - DL
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEsdoorn
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® 100%
PlaatopbouwDoorgaande lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Esdoorn Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief esdoorn timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Esdoorn Timmerpaneel A/B - Doorgaande lamellen: wat is dat?

Esdoornhout is een hardhoutsoort dat weinig noesten bevat. Het is een zeer sterke houtsoort die tegen een stootje kan en wanneer je het hout goed behandelt, gaat het jarenlang mee. Esdoornhout heeft een wit- tot crèmeachtige kleur die bij blootstelling aan daglicht geel kan kleuren. Wanneer je op zoek bent naar een plaatmateriaal met een rustige uistraling en zo min mogelijk noesten, is esdoorn zeker aan te raden.

Als je goed naar het plaatmateriaal kijkt zie je een lichte mix van structuren in de tekening. Hij kan zowel vlam-achtige tekeningen vertonen als ‘vogelogen’ tekeningen. Deze zachte tekeningen kenmerkt esdoornhout waardoor het een populair en gewild plaatmateriaal is. Wanneer je het paneel schuurt zal de originele houtkleur terugkeren, dit is sterk aan te raden voordat je het paneel gaat afwerken met een beits, lak of olie.

Door een snellere groei van Esdoornbomen zijn de jaarringen breder waardoor de tekening over het algemeen wat grover 'gewolkt' is. Deze zachte tekeningen kenmerkt esdoornhout waardoor het een gewilde plaatmateriaal soort is. 

Zichtkwaliteit van massieve panelen

De massieve panelen in ons assortiment zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit is af te leiden aan de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit wordt aangeduid met letters, vaak een combinatie van twee letters met een scheidingsteken ertussen. Dit kan in de productnaam of de producteigenschappen teruggevonden worden. De eerste letter staat voor de bovenzijde van het paneel, de tweede voor de onder- of achterzijde. A/B beschrijft dus de boven- en onderzijde uiterlijk van de plaat. A is de beste zichtkwaliteit. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

Doorgaande lamellen

Dit paneel is opgebouwd uit Doorgaande lamellen. Bij deze techniek worden meerdere lamellen van massief hout naast elkaar geplaatst en aan elkaar gelijmd. De lamellen lopen in dezelfde richting en over de volledige lengte van het paneel.

De lamellen worden zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat ze qua kleur en nerfpatroon goed bij elkaar passen. Ze worden vervolgens aan elkaar gelijmd met sterke houtlijm om een solide paneel te vormen. Vaak worden de lamellen ook onder hoge druk samengeperst om ervoor te zorgen dat het paneel stevig en stabiel is.

nerfrichting

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief esdoorn timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 40 mm.

Bewerken van massief esdoorn timmerpaneel

Het bewerken van Esdoornhout is vrij eenvoudig. Het kan prima gezaagd of gefreesd worden, al kan het wel gaan splinteren. Deze houtsoort is qua bewerking vergelijkbaar met beuken, maar soms iets harder. Maak het jezelf makkelijk en laat het hout door ons op maat zagen, zodat je hier niet over in hoeft te zitten!

Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Behandel esdoorn voor gebruik altijd met een lak of beits. Bij voorkeur een UV-bestendige afwerking, zodat het hout minimaal verkleurd bij blootstelling aan daglicht. Wij raden af om het materiaal af te werken met een olie, dit kan namelijk leiden tot een gelige kleur, die je hoogstwaarschijnlijk liever niet wilt.

Verwerkingsvoorschriften

Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Massieve panelen werken bij temperatuurverschillen en in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om het massieve panelen altijd gelijk goed te behandelen met een lak, beits of olie om kromtrekken te voorkomen. 

Specifieke toepassingen van massief esdoorn timmerpaneel

Vanwege de zachte gelijkmatige structuur, hardheid en voornamelijk het gewicht is deze houtsoort zeer geschikt voor meubilair dat regelmatig gebruikt wordt, en wel tegen een stootje moet kunnen. Denk hierbij aan bureaus en trappen. Esdoornhout is niet duurzaam en alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis.

Alternatieven voor massief esdoorn timmerpaneel

Is Esdoornhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant die robuuster en donkerder van kleur is? Ga dan voor massief timmerpaneel eikenhout of massief timmerpaneel mahonie. Bekijk hieronder onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten