FAQ

Welke houten platen kan ik het beste kiezen?

Ben jij op zoek naar een paneel met een natuurlijke uitstraling? Dan zijn er verschillende opties. Wanneer je kiest voor een bepaald type plaatmateriaal is er geen goed of fout, enkel de keuze welk paneel het beste bij jouw smaak en project past. Die keuze maak je op basis van beschikbaarheid, uitstraling en producteigenschappen. Lees je mee?

Wanneer we het hebben over houten platen of houten panelen, gaat het over plaatmateriaal dat is opgebouwd uit écht houten laagjes of met een échte houten toplaag. Denk hierbij aan o.a. multiplex, massieve panelen of panelen met een fineren toplaag. 

De uiteindelijke keuze kan afhangen van verschillende belangrijke eigenschappen. Hieronder enkele benoemd:

  1. Heb jij een specifieke dikte nodig? Niet alle panelen zijn in elke dikte beschikbaar. Controleer altijd eerst via de filters op onze categoriepagina welke panelen beschikbaar zijn in de door jou gewenste dikte. 
  2. Levertijd: Is de levertijd voor jouw project essentieel? Controleer dan hier welke houtsoorten we snel kunnen leveren
  3. Bepaal wat voor uitstraling jij zoekt? Wil je een grove, aanwezige vlam of wil jij een rustieke uitstraling? Elke houtsoort heeft zijn eigen charme. Controleer goed de productafbeeldingen en de omschrijvingen van de houtsoort om erachter te komen of de uitstraling bij jouw project past. 
  4. Komt het materiaal in een ruimte waar de temperatuur wisselt? Ga dan voor een stabiele kernplaat zoals MDF met een fineer afwerking. Houten panelen zoals multiplex en panelen opgebouwd uit lamellen kunnen bij temperatuurswisselingen snel kromtrekken. 
  5. Zijn de randen voor jou belangrijk? Controleer dan de opbouw van de plaat. Dit is een kwestie van smaak, maar kan in sommige gevallen net het verschil maken van plaatkeuze. 
  6. Heb je een specifiek budget? Hout is een natuurproduct, de prijs wordt bepaald op basis van beschikbaarheid en populariteit. De ene houtsoort is royaal beschikbaar in Europa en de andere in veel mindere maten. Kijk in dat geval naar de goedkopere houtsoorten zoals vuren en grenen, bestel een sample en kijk of je dezelfde uitstraling kunt creëren wanneer je een goedkoper paneel met een specifieke beits of olie afwerkt. 

Naast écht houten panelen zijn er ook platen met een melamine houten uitstraling. Deze panelen zijn vaak goedkoper, hoeven niet meer afgewerkt te worden en zijn krasvast. Alleen hebben ze niet de unieke uitstraling en het gevoel van een stukje natuur in huis. Is dat laatste niet belangrijk voor jouw project? Lees dan hier eventueel meer over melamine.