MDF eenvoudig op maat bestellen

Heb je leuke ideeën opgedaan en wil je met je eigen project aan de slag? Of ga je juist iets unieks maken met MDF-platen? Dan kun je bij ons natuurlijk op maat gezaagde MDF-platen bestellen tegen een aantrekkelijke prijs. Je vindt diverse soorten MDF-platen binnen ons assortiment. Bestel online en geeft direct de gewenste afmetingen aan ons door. Wij zorgen ervoor dat de platen tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd worden. 

Bestel op maat gezaagd MDF gemakkelijk online. MDF op maat kan je in diverse vormen laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat vormen.

Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor een van de beschikbare (rand)afwerkingen. Ga voor een naadloos afgewerkt project met verstek-gezaagde hoeken of voor een strak tafelblad met afgeronde randen. Benieuwd naar alle (rand)afwerkingen? Alle afwerkingen.

MDF plaat: wat is het?

MDF-platen behoren tot de familie van de vezelplaten; de plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. De toplaag, persing en verlijming van deze vezels zorgen voor de unieke eigenschappen van de verschillende MDF-soorten. Zo is regulier MDF een budgetvriendelijk plaatmateriaal, lakdragend MDF scheelt veel tijd qua verven en er is ook MDF beschikbaar voor buiten.

De opbouw van MDF platen

Een MDF-plaat is opgebouwd uit gedroogde houtvezels en lijm. Deze houtvezels zijn vervolgens onder hoge druk en temperaturen samengeperst tot een MDF-plaat. Bij MDF met vochtwerende eigenschappen is een speciale watervaste lijmsoort gebruikt. Om de vochtwerende eigenschappen te versterken is het materiaal onder een hogere druk geperst in vergelijking met bijvoorbeeld MDF blank.

Eigenschappen van MDF

MDF plaatmateriaal biedt veel interessante voordelen. Doordat MDF gefabriceerde platen zijn, zijn diverse eigenschappen aan de platen toegevoegd en is er een complete MDF familie ontstaan. Elke MDF soort heeft zijn eigen sterke eigenschappen. Over het algemeen kan je stellen dat MDF platen sterke platen zijn die voor veel projecten ingezet kunnen worden. Daarbij is het zeer goed bewerkbaar en makkelijk op maat te zagen of frezen. Zowel met de hand als machinaal. Zo kan het eenvoudig worden gefreesd in de meest uiteenlopende vormen.

Daarnaast splintert dit materiaal niet, doordat het bestaat uit een vezelstructuur die zeer fijn is. Je kunt alle verbindingssystemen gebruiken voor MDF platen en vrijwel alle diktes MDF zijn sterk genoeg voor constructieve interieurtoepassingen.

Waar hout en plaatmateriaal in vochtige omstandigheden en bij temperatuurverschillen kunnen vervormen, is MDF een van de stabielste plaatmaterialen. Waar timmerpaneel, massief en multiplex krom zal trekken in vochtige omstandigheden en bij temperatuurverschillen, wordt MDF minimaal beïnvloed. Wel zijn de randen van MDF platen kwetsbaarder voor vocht dan andere plaatmaterialen. Hierdoor is het belangrijk de randen extra aandacht te geven en deze af te werken met een randsealer wanneer je voor MDF plaatmateriaal kiest. 

Daarnaast is de buigsterkte van MDF zeer hoog. Het breekpunt ligt zeer hoog en je profiteert van een uitzonderlijke slijtvastheid. Het verzinken van schroeven in MDF is eveneens zeer eenvoudig.

Soorten MDF platen

MDF-platen zijn in diverse soorten verkrijgbaar. Zo is MDF beschikbaar in varianten voor zowel binnenshuis als buitenshuis, met of zonder toplaag. Denk hierbij aan vochtwerend MDF, brandwerend MDF, MDF voor exterieur gebruik en zelfs MDF tricoya, MDF dat buiten toepasbaar is. Start jouw klus met MDF!

Ons assortiment MDF-platen bestaat o.a. uit de volgende soorten:

MDF platen en vocht

Er zijn verschillende MDF-platen die bestand zijn tegen vocht. Zo is in ons assortiment MDF verkrijgbaar die in vochtige ruimtes, binnenshuis toegepast kan worden, zoals in een badkamer of keuken. Ook is er MDF die geschikt is voor buitentoepassingen, zoals tuinmeubels of plantenbakken. Lees verder om het juiste plaatmateriaal voor jouw klus te vinden!

MDF-platen voor buiten

De MDF-familie heeft zelfs een plaatmateriaal voor buiten ontwikkeld. Een sterk, hard geperst plaatmateriaal dat zelfs onder de grond jaren mee gaat. Hoe? Door de harde persing en speciale coating zijn de eigenschappen van MDF tricoya ijzersterk. Een bewezen plaatmateriaal dat minimaal werkt wanneer het in aanraking komt met water en jarenlang, zelfs buiten, mee gaat.

Verschillende kleuren en toplagen MDF

Heb je een klusproject met een donkere look in gedachten? Wil je jouw ruimte met een strakke plint afwerken? Of ben je op zoek naar een eye-catcher display? Ga dan voor gekleurd MDF. Gekleurde MDF-platen zijn samengeperste vezels waar een kleurstof doorheen is gemengd. De platen zijn hierdoor door-en-door gekleurd. Geef jouw volgende project een creatief tintje met deze MDF-variant. Er zijn diverse kleuren beschikbaar waaronder MDF vochtwerend V313 zwart.

Beschikbare diktes van MDF

MDF kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het configureren van jouw plaatmateriaal. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. Wij hebben diverse diktes MDF in ons assortiment. 

In onze webshop kan je o.a. MDF 6 mm, MDF 9 mm, MDF 12 mm, MDF 15 mm, MDF 18 mm, MDF 22 mm, MDF 25 mm, MDF 30 mm en MDF 38 mm bestellen en op maat laten zagen.

Klustips voor het monteren en afwerken van MDF

Bij alle plaatmaterialen, maar bij MDF in het bijzonder, is het belangrijk de randen met randsealer af te werken voordat je deze gaat monteren. Doordat de vezelstructuur van de randen bij MDF bloot ligt, zuigt deze extra vocht en verf op.

Veelgebruikte toepassingen van MDF

MDF is zeker niet standaard. Het is beschikbaar in veel verschillende soorten en de veel gebruikte toepassingen van MDF hangen hiermee samen. Als er vochtwerende kwaliteiten nodig zijn is MDF Vochtwerend V313 een goede keuze. Naast de vochtwerende variant is er ook een variant voor buitentoepassingen, namelijk MDF Exterieur. Voor buitentoepassingen die tegen alles bestand moeten zijn, is er MDF tricoya. Bij toepassingen waarbij brandvertragende kwaliteiten belangrijk zijn kan er worden gekozen voor MDF Brandvertragend.

Alternatieven voor MDF

Is MDF niet wat je zoekt? Bekijk ons gehele assortiment plaatmateriaal hier; alles is tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd of gefreesd. Vind de ideale houtsoort voor jouw volgende project!

MDF of multiplex?

Waar MDF opgebouwd is uit verlijmde stofvezels, bestaat multiplex uit verlijmde fineerlagen. Beide zijn gefabriceerde platen en hebben unieke eigenschappen. Multiplex heeft de warme uitstraling van echt hout en MDF heeft het voordeel dat het niet kromtrekt. 

MDF of timmerpaneel?

Het grootste verschil tussen MDF en timmerpaneel is de uitstraling van het materiaal en de manier waarop de platen zijn opgebouwd. Timmerpaneel bestaat uit verlijmde houten blokjes, ook wel lamellen genoemd. MDF is opgebouwd uit verlijmde vezels. Is uitstraling belangrijk? Ga dan voor timmerpaneel. Is functionaliteit belangrijk? Kies dan voor MDF.

Het verschil tussen MDF en OSB

MDF en OSB zijn gelijk aan elkaar qua fabricage. Waar MDF uit stofvezels is opgebouwd, wordt bij OSB gebruikgemaakt van grove vezels. OSB heeft een compleet andere uitstraling. Qua montage zijn beide panelen gemakkelijk en snel te monteren. Echter is MDF veelzijdiger.