MDF Biobased

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Biobased

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Geen toegevoegde formaldehyde
  • Bestaat voor 89% uit hernieuwbare materialen en gemaakt van 100% teruggewonnen hout
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Splintert niet
  • Sterk zuigende werking

Beschrijving

MDF Biobased is een MDF-soort met een extreem lage formaldehyde-emissie. Er is namelijk géén hars op basis van formaldehyde toegevoegd aan dit plaatmateriaal.

Daarnaast bestaan MDF Biobased platen voor 89% uit hernieuwbare materialen en is het gemaakt van 100% teruggewonnen hout. Dit plaatmateriaal is dus volledig gerecycled. MDF Biobased is een milieuvriendelijke en duurzame keuze voor toepassingen waar MDF wordt gebruikt, zoals meubels, interieurafwerking en bouwmaterialen. Het biedt de mogelijkheid om hoogwaardige producten te produceren met een verminderde impact op het milieu en draagt bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie.

MDF Biobased is door zijn speciale verlijming de beste keuze wanneer gezondheid een rol speelt bij de keuze van het plaatmateriaal. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen en musea. Dit plaatmateriaal is enkel geschikt voor droge ruimtes binnenshuis. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)700
UitstralingOnafgewerkt
MerkUNILIN
Dikte12 mm, 16 mm, 18 mm
Type MDF
VariantMDF Biobased
NerfNee
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagMDF
KernMDF
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
Keurmerk70% PEFC
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagOnafgewerkt
ToplaagDoor en door

Toepassingen

  • ltifunctioneel paneel, de slimme keuze bij:
  • Ruimtes met sterk wisselende temperaturen
  • Slechte ventilering
  • Wanneer het milieu-aspect een rol speelt
  • Wanneer het gezondheid een rol speelt
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo OPMAATZAGEN.nl
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

MDF Biobased platen op maat online bestellen

Bestel op maat gezaagd MDF Biobased gemakkelijk online. MDF kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel in gedachten, kies dan voor de vorm 'cirkel' in de product configurator, of ga voor een rechthoek met afgeronde hoeken. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

MDF Biobased: wat is dat?

MDF

MDF is een populaire houtsoort en wordt vaak ingezet vanwege het gladde oppervlak én omdat het makkelijk te bewerken en monteren is. MDF wordt gemaakt van houtvezels die zijn samengeperst met behulp van harsen en bindmiddelen. De houtvezels worden verkregen door het vermalen van hardhout- of naaldhoutsoorten tot kleine vezels. Deze vezels worden vervolgens gemengd met een hars, zoals ureum-formaldehyde, en andere additieven om de eigenschappen van het materiaal te verbeteren.

De technische opbouw van MDF zorgt voor verschillende voordelen. Het is een stabiel materiaal dat niet krimpt of uitzet onder invloed van vocht en temperatuur, in tegenstelling tot massief hout. Het heeft ook een hoge sterkte en kan worden gebruikt voor verschillende constructieve toepassingen. Bovendien biedt het gladde oppervlak van MDF een uitstekende basis voor verf, vernis en laminaten, waardoor het gemakkelijk kan worden afgewerkt naar de gewenste uitstraling.

Over het algemeen biedt de technische opbouw van MDF een veelzijdig en kosteneffectief materiaal dat breed toepasbaar is in de bouw- en meubelindustrie, waar duurzaamheid en gemakkelijke bewerkbaarheid vereist zijn.

Wil je MDF voor zichtwerk inzetten? MDF Biobased is een constructieve plaat. Dit betekent dat dit plaatmateriaal nog de nodige afwerking nodig heeft voordat deze ingezet kan worden voor zichtwerk.

MDF Biobased

MDF Biobased, ook bekend als bio-MDF of groen MDF, is een variant van MDF die wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare en biologische grondstoffen. Deze platen bestaan voor 89% uit hernieuwbare materialen en is het gemaakt van 100% teruggewonnen hout. Dit plaatmateriaal is dus volledig gerecycled. De technische opbouw van MDF Biobased vertoont enkele verschillen ten opzichte van conventioneel MDF, met de nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. 

In plaats van het gebruik van houtvezels afkomstig van traditionele houtsoorten, maakt MDF Biobased gebruik van vezels afkomstig van specifieke duurzame bronnen. Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen helpt MDF Biobased de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen te verminderen en draagt het bij aan een verminderde CO2-voetafdruk.

De productieprocessen voor MDF Biobased zijn vergelijkbaar met die van conventioneel MDF. De vezels worden gemalen en vermengd met het biologische bindmiddel. Het resultaat is een MDF-paneel met een gemiddelde dichtheid en vergelijkbare eigenschappen als conventioneel MDF, maar met een verminderde milieu-impact en géén toegevoegde formaldehyde.

Formaldehyde-arme MDF variant

Formaldehyde is een gas dat van nature in hout zit, maar ook in lijmen, ontsmettingsmiddelen en andere producten. In kleine hoeveelheden is formaldehyde ongevaarlijk, maar in grote hoeveelheden kan het irritaties en ontstekingen veroorzaken. De lijm die bij standaard MDF wordt gebruikt, bevat formaldehyde. In de loop van de tijd laat MDF steeds een beetje formaldehyde vrij. Dit is in de meeste gevallen geen probleem, maar als een ruimte een hoge vochtigheidsgraad, sterk wisselende temperaturen of een slechte ventilering heeft, kan de formaldehyde in grotere hoeveelheden vrijkomen. Hierdoor neemt de kans op irritatie en ontstekingen toe. Standaard MDF voldoet aan de E1 norm, wat inhoudt dat de afgifte van formaldehyde minder dan 0,01 ppm (=parts per million) is. Bij MDF Biobased is deze uitstoot nog minder. De aanwezigheid van formaldehyde van dit materiaal is gelijk aan of minder dan van nature in hout aanwezig.

Beschikbare diktes MDF Biobased

Bij ons bestel je standaard MDF op maat van hoge kwaliteit en in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 12 mm, 16 mm en 18 mm.

Bewerken van MDF Biobased platen

De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. Bij het frezen of zagen splintert dit plaatmateriaal niet. Door zijn vezelstructuur is MDF Biobased alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Bij de montage is het mooi de schroeven te verzinken en deze dicht te stoppen met plamuur of vulmiddel. Schuur en schilder het geheel daarna in één keer netjes af. Ga je MDF schilderen? Dan is het belangrijk om voor het schilderen van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Ook heeft het materiaal een zuigende werking, hierdoor raden we aan de randen altijd af te werken met een randsealer.

Specifieke toepassingen van MDF Biobased

MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. MDF Biobased is een breed inzetbare plaat die geschikt is voor diverse binnenbetimmeringen. Een deur, een ombouw voor leidingwerk, een boekenplank, een tv-kast en een scheidingswand zijn enkele voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden van MDF. De homogene opbouw maakt MDF in vergelijking tot ander plaatmateriaal minder gevoelig voor krimpen en uitzetten bij wisselende temperaturen. MDF Biobased is echter niet geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buitenshuis.

Alternatieven voor standaard MDF-platen

Is MDF Biobased toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Op zoek naar plaatmateriaal met een nerf? Ga dan voor multiplex populier. Wil je plaatmateriaal dat buiten toepasbaar is? Bekijk dan ook betonplex, MDF tricoya of multiplex okoumé. Of bekijk hier onze andere MDF-plaatmateriaal:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

MDF Blank
MDF Blank
MDF BlankUNILIN

Vanaf

7,77

p/m2

MDF Brandvertragend
MDF Brandvertragend

Vanaf

25,02

p/m2

MDF Buigbaar Dwars
MDF Buigbaar Dwars

Vanaf

44,40

p/m2

MDF Buigbaar Lang
MDF Buigbaar Lang

Vanaf

44,42

p/m2

MDF Ecologique
MDF Ecologique

Vanaf

33,63

p/m2

MDF Exterieur
MDF Exterieur

Vanaf

24,05

p/m2

MDF Gegrond
MDF Gegrond

Vanaf

16,62

p/m2

MDF Grijs
MDF Grijs

Vanaf

122,97

p/m2

MDF Lakdraagfolie
MDF Lakdraagfolie

Vanaf

19,73

p/m2

MDF Lichtgewicht
MDF Lichtgewicht

Vanaf

45,74

p/m2

MDF Tricoya
MDF Tricoya
MDF TricoyaMEDITE®

Vanaf

107,40

p/m2

MDF Vochtwerend V313
MDF Vochtwerend V313

Vanaf

17,36

p/m2

MDF Vochtwerend V313 Gegrond
MDF Vochtwerend V313 Gegrond

Vanaf

24,43

p/m2

MDF Vochtwerend V313 Zwart
MDF Vochtwerend V313 Zwart

Vanaf

23,12

p/m2