Zelfgemaakte luidsprekers van mdf en multiplex op maat, door Dick

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Dick

Dick

NL

Gemiddeld

3 minuten

In dit DIY project laat Dick zien hoe zij zelf aan de slag is gegaan om luidsprekers te maken. Hiervoor heeft hij op maat gezaagd multiplex en MDF besteld; zodat hij direct met zijn klus kon starten. Lees meer over zijn ervaring hieronder.

Omschrijving van Dick

Ik heb luidprekers gebouwd op basis van een bestaand ontwerp. Ik wilde een strakke kast maken waarin de, speciaal voor dit doel gekochte, hifi van hoge kwaliteit perfect tot zijn recht zou komen. Dat is gelukt!

Hoe ik dit project gemaakt heb

De basis van het maken van deze luidsprekers is een kant en klaar ontwerp dat ik vond op www.soundblab.net. Om goede speakers te maken zijn goed materiaal en goede componenten van essentieel belang. Dus goede drivers en onderdelen (via www.soundimports.eu), maar ook goede kwaliteit hout. Ik koos voor berkenmultiplex 18 mm. Dat moest goed verlijmd zijn, mooi van kleur en vooral strak gezaagd. Elke kleine afwijking in het zagen is direct zichtbaar. Eerst was ik van plan zelf te gaan zagen, maar die gedachte liet ik al snel los toen ik deze zag. Het hout is het basismateriaal van de boxen en dat moet echt goed zijn. Zorg verder voor een goede werkplaats en gereedschap zoals een bovenfrees en lijmklemmen. Ook geduld is belangrijk en accepteer dat het een keer fout gaat. Dus koop wat extra planken die risicovol zijn. De stappen zijn mooi beschreven in het ontwerp van soundblab. Eerste stap is het tot een "doos" verlijmen van de houten delen, waarbij de houtlijmklem van groot belang is. Hiermee krijg je de verlijming goed haaks en goed verbonden. Daarna het frezen van de gaten in de front. Dit was de moeilijkste stap: de juiste diameter en dieptes van infrezingen krijgen. Het frontje is van mdf. Daar had ik er meerdere van gekocht en dat was nodig. Wanneer het front voorzien is van de gaten, kun je deze op de kast bevestigen, ook weer met de houlijmklem. De laatste stap is de onderdelen van de cross-over (weerstand, spoelen, connectoren) en de drivers (woofer en tweeter) met draden bevestigen. Zorg voor een goede soldeerbout die niet te warm wordt, want anders smelten sommige aansluitpunten. Als laatste de drivers in de gaten bevestigen. Ik heb ze -als tegemoetkoming naar mijn vrouw- paars geverfd. Zorg voor goed gebalanceerde en stevige standaards, want de speakers wegen 10 kg per stuk ! Het uiteindelijke resultaat is prachtig ! Erg goed geluidsbeeld met mooie detaillering (dankzij goede audioapparatuur). Zulke speakers kosten in de winkel een veelvoud van de kosten die ik er voor gemaakt heb. Het zelf maken is heel leuk om te doen. Ik heb het samen met mijn zoon gedaan.

Afmetingen van mijn DIY project

Breedte 21,0 cm
Hoogte 35,0 cm
Diepte 30,0 cm

Speaker stand is 65,0 cm hoogte, dus totaal wordt het 100,0 cm.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Dick en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 118,19


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken