Le Petit HiFi-luidsprekers naar Jean Hiraga, door Thomas

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start met ontwerpen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Thomas

Thomas

DE

Bovengemiddeld

5 minuten

In dit project deelt Thomas zijn ervaringen met het bouwen van indrukwekkende doe-het-zelf-hifi-luidsprekers op basis van Jean Hiraga. Ontdek hoe hij dit project implementeerde en doe inspiratie op voor je eigen audioprojecten. Thomas' Expertise op het gebied van luidsprekerontwerp kan u waardevol inzicht geven in de wereld van doe-het-zelf hifi-audio.

Beschrijving door Thomas

Het luidsprekerpaar is bijzonder geschikt voor nieuwsgierige mensen die met de eenvoudigste middelen en zonder frequentiescheiding (2- of 3-weg luidsprekers) een uitstekend klinkende luidspreker willen bouwen. De luidsprekers zijn ontwikkeld door Jean Hiraga, die destijds de Le Petit ontwikkelde, een zelfgemaakte luidspreker die het hoogste geluidsniveau biedt maar een minimum aan kosten en vakmanschap vereist. Het hoofdcomponent en zeker de duurste componenten zijn het luidsprekerchassis (Fostex FE 103). Ik heb ook een alternatief getest dat ik absoluut kan aanbevelen en onverslaanbaar goedkoop is (Visaton FR 10HM-8), wat zeker vermeld moet worden. De LePetit hebben een zeer hoog rendement. Dit betekent dat ze heel weinig watt aankunnen (max. 25W) en snel roken met zeer krachtige versterkers. Buizenversterkers klinken waarschijnlijk het beste. Sowieso zijn de speakers zeer versterkerkritisch en hoe simpeler de versterker hoe beter!

Hoe ik dit project heb gedaan

Materiaal

 • MDF panelen, zie winkelwagen
 • 2 basreflexbuizen met een diameter van 70 mm en een lengte van 130 mm
 • 2 vierkante meter vijverstroming, met een dichtheid van 1500 g/m2 (belangrijk!)
 • Fostex Fe 103 of Visaton FR 10HM-8
 • Luidsprekerkabels
 • Kabel klemmen
 • 4 aansluitklemmen
 • Spaxschroeven
 • Houten strips (voor het vastschroeven van de achterwand)
 • Krantenpapiergereedschap:
 • Boor of accuschroevendraaier
 • Gatenzagen (70 mm en 95 mm)
 • Houtrasp (halfrond)
 • Schuurpapier
 • Hout lijm
 • 3 schroefklemmen met een lengte van 60 cm
 • Vouwliniaal, 30 cm liniaal, rechthoekige tekendriehoek, potlood, puntenslijper, gum
 • Sjaal /li>
 • 4-delige houtboor
 • Borstel

Stap voor stap

Stap 1: (Markeer alle afmetingen en gaten) - Op de houten uitsnijdingen van het front (54,6 x 35,2 en schot (30x30)) de afmetingen en positie van de gaten uit het bouwplan Tekenen.

Stap 2: (Gaten boren) - Met behulp van de gatenzagen, de gaten gezaagd voor het luidsprekerchassis en basreflexbuizen - Aan één van de twee zijden moet de rand van het gat voor het luidsprekerchassis rond gevijld worden zodat het geluid beter komt en in de binnenkant van de behuizing kan komen gelijkmatiger.

Stap 3: (Het vlies voor de binnenkant snijden en lijmen) - Het markeren van de latere lijmpunten voor de voorkant, zijkant, bovenkant en luidsprekerbodemdelen - Op de gemarkeerde plaatsen worden de luidsprekerdelen verlijmd samen en moeten vrij van stroom blijven. - Het vlies moet zeer nauwkeurig en zonder gaten worden gesneden. Dit betekent dat het overal en zonder gaten aan de binnenkant van de doos moet liggen. - Nadat het vlies voor alle onderdelen op maat is gesneden, kan de houtlijm met een borstel op de houten oppervlakken van de luidsprekerdelen worden verspreid en vervolgens kan het vlies worden aangebracht. De fies moeten worden aangedrukt totdat de lijm droog is (zie foto's)

Stap 4: (muren lijmen) - nadat de tafel is bedekt met krantenpapier worden de muren aan elkaar gelijmd en vastgeklemd met behulp van de schroefklemmen. De achterwand heb ik niet vastgelijmd omdat ik deze later wilde vastschroeven zodat ik eventueel naar binnen kon. Hiervoor heb ik aan de binnenkant houten strips bevestigd om de achterwand op te schroeven. - Voordat de schroefklemmen worden verwijderd, moet er minimaal één nacht verstrijken zodat de lijm goed kan drogen

Stap 5: (verwijderen van de schroefklemmen en schuren van de verlijmde delen) - Nadat de schroefklemmen zijn verwijderd nadat de lijm is opgedroogd kunnen de lijmresten worden verwijderd. Weggeschuurd met schuurpapier (als je een schuurmachine hebt, kun je die ook gebruiken ;-) ). Dit geldt ook voor eventueel uitstekend hout.

Stap 6: (Lijmen van de baffle) - De baffle kan nu worden vastgelijmd en aangedrukt met schroefklemmen en gewichten (boeken of waterflessen)

p>Stap 7: (Aansluitklemmen vastschroeven) - de twee polen van de aansluitklemmen moeten op een geschikte plaats in de achterwand worden geboord. Ze vormen de verbinding tussen de luidsprekerkabel en het chassis. - Om dit te doen moet je een gemeenschappelijke ruimte vinden (voor mij was het midden bovenaan) en deze markeren. - Vervolgens heb ik de gaten geboord met een boormaat 4 en de palen erin geschroefd. Vervolgens worden korte luidsprekerkabels gesoldeerd die tot aan het chassis reiken.

Stap 8: (Het achterpaneel vastschroeven en het chassis bevestigen) - Nadat de interne kabels aan de polen van de aansluitklemmen en de achterkant zijn gesoldeerd Om het chassis te monteren heb ik kabelklemmen op de niet-gesoldeerde uiteinden van de interne kabels geklemd en in het chassis gestoken (let op de polariteit). Vervolgens wordt het chassis aan de voorkant vastgeschroefd (niet te strak vastschroeven).

Stap 9: (Bevestig de basreflexbuis) - Ik heb de basreflexbuis een beetje ingekort zodat deze in elkaar past met de frontdikte (2,5 cm) en baffledikte (2,5 cm) komen op een totaal van 13,9 cm - ik kon basreflexbuizen met mijn hand in de opening duwen. Het hield zo goed stand dat er verder geen moeite meer nodig was.Tenslotte valt het nog te bezien of je de afgewerkte luidsprekers wilt verven, fineren of verzegelen. Ik heb het voorlopig in zijn ruwe staat gelaten. Veel plezier met luisteren en experimenteren. Oh ja, er zijn ook video's over het onderwerp op YouTube en online. Voer gewoon Le Petit of Jean Hiraga in.

Afmetingen van mijn doe-het-zelf-project

Hoogte 54,6Breedte 35,2Diepte 22,7

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Thomas en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 98,58


Alle gebruikte materialen

Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken