FAQ

Wat zijn de voordelen van panelen opgebouwd uit laagjes?

Houten panelen opgebouwd uit meerdere lagen, zoals triplex en multiplex, bieden verschillende voordelen ten opzichte van massief houten panelen en vezelplaten zoals MDF. Allereerst zijn multiplex of triplex panelen de oorspronkelijke panelen voor in de houtbouw, daarom is het een erg populaire keuze voor veel projecten. Het zijn sterke panelen die voor veel toepassingen ingezet kunnen worden. Met de ontwikkeling van de bouw, groeide ook de ontwikkeling van (nieuwe) type panelen zoals MDF, OSB en spaanplaat. Elk met eigen voor- en nadelen.  

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van multiplex:

1. Sterkte en stabiliteit: Deze panelen zijn samengesteld uit meerdere lagen hout die onderling op elkaar zijn gelijmd. Dit zorgt voor een grote structurele stabiliteit en sterkte, waardoor ze minder gevoelig zijn voor kromtrekken, krimpen of uitzetten als gevolg van veranderingen in vochtigheid en temperatuur dan massieve panelen. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij stabiliteit essentieel is, zoals meubels, vloeren en kasten. Realiseer je wel dat het nog steeds houten panelen zijn, die door verandering van spanning op de plaat of temperatuur alsnog kunnen kromtrekken. Wil je dit voorkomen? Ga dan voor MDF, spaanplaat of OSB.

2. Kostenbesparing: Multiplex en drie lagen panelen zijn over het algemeen goedkoper dan massief hout van vergelijkbare afmetingen. Omdat ze kunnen worden vervaardigd uit goedkopere houtsoorten of fineerlagen, zijn ze vaak een kosteneffectieve keuze voor projecten met een beperkt budget.

3. Duurzaamheid: Het gebruik van meerdere lagen hout vermindert het afval van houtbronnen, waardoor ze een duurzamere keuze zijn dan massief hout. Bovendien kunnen deze panelen worden gemaakt van snelgroeiende houtsoorten, wat de druk op inheemse bossen verder vermindert.

4. Uniformiteit: Houten panelen hebben vaak een uniforme textuur en uitstraling, wat ze geschikt maakt voor moderne en gestileerde ontwerpen. Dit in tegenstelling tot massief hout, waarin natuurlijke variaties in korrel en kleur kunnen voorkomen.

5. Veelzijdigheid: Multiplex en drie lagen panelen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder meubels, kasten, wandbekleding, vloeren en meer. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, en ze kunnen gemakkelijk worden aangepast en bewerkt.

6. Lichtgewicht: In vergelijking met massief hout zijn deze panelen over het algemeen lichter, wat de hantering en installatie vergemakkelijkt.

7. Minder gevoelig voor scheuren: Door de gelaagde structuur zijn ze minder vatbaar voor scheuren en splijten dan massief hout, wat de duurzaamheid en levensduur ten goede komt.

8. Geluidsisolatie: Vanwege hun gelaagde structuur kunnen ze ook enige geluidsisolatie bieden, wat handig kan zijn in bepaalde toepassingen zoals wandbekleding of vloeren.

Al met al zijn multiplex en drie lagen panelen veelzijdige, duurzame en kosteneffectieve alternatieven voor massief hout, en ze bieden tal van voordelen voor verschillende bouw- en ontwerptoepassingen. Vergelijk je multiplex met MDF? Dan is MDF eenvoudiger te monteren, multiplex is daarentegen wel sterker door de meerdere laagjes. 

Bekijk alle multiplex varianten