MDF Lichtgewicht

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Lichtgewicht

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Splintert niet
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Sterk materiaal met een hoge buigsterkte
  • Hard en gebruiksklaar oppervlak
  • Lichtgewicht
  • Gevoelig voor vocht

Beschrijving

MDF lichtgewicht is de lichtgewicht, onbehandelde uitvoering van de vele soorten MDF die te verkrijgen zijn. De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk, maar lagere druk dan standaard MDF, zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is en niet splintert. Het materiaal is door het toepassen van een andere persing lichter en makkelijk te verplaatsen. Het is belangrijk om voor het schilderen het materiaal goed te ontvetten. Ook heeft het materiaal een zuigende werking. Het is daarom alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)500
UitstralingOnafgewerkt
MerkUNILIN
Dikte15 mm, 18 mm, 30 mm, 38 mm, 50 mm, 60 mm
Type MDF
VariantMDF Lichtgewicht
NerfNee
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagMDF
KernMDF
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
GegrondNee
KeurmerkFSC® mix 70%
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagOnafgewerkt
ToplaagDoor en door

MDF lichtgewicht platen op maat online bestellen

Bestel op maat gezaagd MDF lichtgewicht gemakkelijk online. MDF kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel in gedachten, kies dan voor de vorm 'cirkel' in de product configurator, of ga voor een rechthoek met afgeronde hoeken. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

MDF lichtgewicht: wat is het?

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten gebruikt kan worden. MDF lichtgewicht is bijna gelijk aan de standaard MDF blank. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop de plaat geproduceerd is. Standaard MDF wordt afgewerkt door de buitenste laag compacter te persen dan de kern. Hierdoor vormt er een beschermende laag rondom de kern. Deze laag bevat ook meer vezels per kubieke meter dan de kern van de plaat. Dat maakt de plaat zwaarder. Bij MDF lichtgewicht worden de instellingen van de pers veranderd tijdens de productie waardoor er meer lucht tussen de vezels komt. Het materiaal wordt hierdoor veel lichter. Handig voor projecten waar draagvermogen of gewicht een belangrijke rol spelen.

MDF lichtgewicht is een constructieve plaat. Dit betekent dat dit plaatmateriaal nog de nodige afwerking nodig heeft voordat deze ingezet kan worden voor zichtwerk.

Beschikbare diktes MDF lichtgewicht

Bij ons bestel je MDF lichtgewicht op maat van hoge kwaliteit en in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 15 mm, 18 mm, 30 mm, 38 mm, 50 mm en 60 mm.

Bewerken van MDF lichtgewicht platen

MDF lichtgewicht bestaat uit houtvezels die onder relatief hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. Bij het frezen of zagen splintert dit plaatmateriaal niet. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor het schilderen van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Ook heeft het materiaal een zuigende werking, hierdoor raden we aan de randen altijd af te werken met een randsealer. Om deze reden is MDF lichtgewicht alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Ga je MDF schilderen? Dan is het mooi de schroeven te verzinken en deze dicht te stoppen met plamuur of vulmiddel. Schuur en schilder het geheel daarna in één keer netjes af. 

Specifieke toepassingen van MDF lichtgewicht

MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. MDF lichtgewicht is een breed inzetbare plaat die geschikt is voor diverse binnenbetimmeringen. Een deur, een ombouw voor leidingwerk, een boekenplank, een tv-kast en een scheidingswand zijn mogelijke toepassingen. MDF lichtgewicht wordt vooral de juiste keuze als we kijken naar toepassingen zoals: een deurkern, meubels in modulaire opzet, beursbouw, maar ook in sommige werkbladen. MDF lichtgewicht combineert de brede inzet van MDF blank, ook wel standaard MDF genoemd, met de voordelen van lichter materiaal. Omdat de platen minder vezels per kubieke meter bevatten is de plaat wel gevoelig voor vochtopname. De platen zijn hierdoor niet te gebruiken in badkamers, keukens of andere ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid aanwezig is.

Alternatieven voor MDF lichtgewicht

Is MDF lichtgewicht toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Op zoek naar plaatmateriaal met een nerf? Ga dan voor multiplex populier. Wil je plaatmateriaal dat buiten toepasbaar is? Bekijk dan ook betonplex, MDF tricoya of multiplex okoumé. Of bekijk hier onze andere MDF-plaatmateriaal:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

MDF Biobased
MDF Biobased

Vanaf

33,33

p/m2

MDF Blank
MDF Blank
MDF BlankUNILIN

Vanaf

7,77

p/m2

MDF Brandvertragend
MDF Brandvertragend

Vanaf

25,02

p/m2

MDF Buigbaar Dwars
MDF Buigbaar Dwars

Vanaf

44,40

p/m2

MDF Buigbaar Lang
MDF Buigbaar Lang

Vanaf

44,42

p/m2

MDF Ecologique
MDF Ecologique

Vanaf

33,63

p/m2

MDF Exterieur
MDF Exterieur

Vanaf

24,05

p/m2

MDF Gegrond
MDF Gegrond

Vanaf

16,62

p/m2

MDF Grijs
MDF Grijs

Vanaf

122,97

p/m2

MDF Lakdraagfolie
MDF Lakdraagfolie

Vanaf

19,73

p/m2

MDF Tricoya
MDF Tricoya
MDF TricoyaMEDITE®

Vanaf

107,40

p/m2

MDF Vochtwerend V313
MDF Vochtwerend V313

Vanaf

17,36

p/m2

MDF Vochtwerend V313 Gegrond
MDF Vochtwerend V313 Gegrond

Vanaf

24,43

p/m2

MDF Vochtwerend V313 Zwart
MDF Vochtwerend V313 Zwart

Vanaf

23,12

p/m2