MDF Grenen Dosse Gefineerd

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Grenen Dosse Gefineerd

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Vezelplaat met een natuurlijke, houten uitstraling
  • Afgewerkt met een dosse gezaagde fineerlaag van hout
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Sterk materiaal met een hoge buigsterkte
  • Alleen voor gebruik binnenshuis
  • Harshoudende houtsoort, hars kan loskomen
  • Kan een sterke geur afgeven tijdens het bewerken

Beschrijving

MDF Grenen Dosse Gefineerd is een blanke MDF plaat met een natuurlijke uitstraling, dankzij de toplaag van houtfineer. Het is een stabiele en qua textuur een plaat met een lichte kleurstelling. Grenen hout geeft een wilde, mooie tekening. De toplagen en kopse kanten moeten nog wél behandeld worden.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)700
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B+
Dikte19 mm, 4 mm
Type MDF Gefineerd
VariantMDF Grenen Dosse Gefineerd
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagGrenen
KernMDF
Functioneel gebruikDecoratief
KleurBeige / Bruin
KleurnuanceNaturel / Geen
ZichtzijdeJa
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

MDF Grenen Dosse Gefineerd platen op maat online bestellen

Bestel op maat gezaagd MDF Grenen Dosse Gefineerd gemakkelijk online. Gefineerd MDF kan je tot op de millimeter nauwkeurig op maat laten zagen. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.

MDF Grenen Dosse Gefineerd: wat is het?

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten gebruikt kan worden. MDF gefineerd is de een standaard MDF-plaat met een toplaag van dosse gezaagd hout. De bovenste laag is bedoeld om in het zicht te houden; de onderste laag is gemaakt van technisch fineer en is bedoeld om de plaat te verstevigen. Omdat de kern van deze panelen van MDF is, is dit plaatmateriaal ook goed en gemakkelijk te monteren. Dat is écht handig! 

MDF Grenen Dosse Gefineerd, plaatmateriaal met een natuurlijke toplaag

In tegenstelling tot gemelamineerd plaatmateriaal is de toplaag van gefineerde panelen een laagje écht hout. Dit geeft het materiaal een rustige, natuurlijke uitstraling. Doordat het een natuurproduct is kunnen er kleur- en structuurverschillen zijn tussen verschillende platen. Geen enkel paneel is hetzelfde. Daarbij is het belangrijk dat dit paneel nog afgewerkt wordt met een lak of olie naar wens. Dit voorkomt verkleuring en zorgt voor behoud van de toplaag. 

Gefineerd plaatmateriaal heeft als groot voordeel ten opzichte van massief plaatmateriaal dat het niet kromtrekt. Door de MDF-kern van dit plaatmateriaal heeft het de voordelen van MDF, maar de uitstraling van massief en natuurlijk hout. 

Gefineerd grenen hout

Grenen is licht gekleurde houtsoort waarvan de kleur varieert tussen crème en lichtbruin. Na verloop van tijd wordt deze houtsoort donkerder. Dit wordt versterkt wanneer het blootgesteld wordt aan daglicht. Het is daarom belangrijk esdoornhout goed af te werken met een vernis of olie. De structuur van grenenhout is sterk afhankelijk van de zaagmethode. Dosse gezaagd grenen heeft een vurige structuur waarin vlammen naar voren komen, kwartiers gezaagd grenen hout heeft rechte lijnen. Daarnaast is grenen harshoudend. Op de langsvlakken kunnen soms opvallende donkerbruine, onregelmatig gevormde kleverige vlekken voorkomen.

Dosse of kwartiers gezaagd hout

Het zagen van boomstammen wordt doorgaans gedaan op twee verschillende manieren: dosse of kwartiers. Als het hout dosse wordt gezaagd worden er in de lengterichting lange plakken gezaagd. Hierdoor zijn de vlammen van het materiaal duidelijk te zien en wordt er optimaal gebruikgemaakt van het hout. Wanneer het hout kwartiers wordt gezaagd, wordt het met de nerf mee gezaagd. Hierdoor heeft kwartiers gezaagd hout een rustige uitstraling en relatief rechte lijnen. Bij mix worden deze twee technieken door elkaar heen verwerkt en gebruikt tijdens het samenstellen van het fineer. Hierdoor ontstaat een natuurlijk geheel en is elke plaat uniek. 

Beschikbare diktes MDF Grenen Dosse Gefineerd

Bij ons bestel je gefineerd MDF op maat van hoge kwaliteit en in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 4 mm en 19 mm.

Bewerken van gefineerde MDF platen

De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. Bij het frezen of zagen splintert dit plaatmateriaal niet. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor tijdens het lakken van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Gefineerd MDF is alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Door het zagen liggen de randen 'open'. Deze moeten nog wel afgewerkt worden, dit kan met fineerband. 

Specifieke toepassingen van gefineerd MDF

MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. MDF gefineerd, ook wel veneer MDF genoemd, is een breed inzetbare plaat die geschikt is voor diverse binnentoepassingen. Een deur, een ombouw voor leidingwerk, een boekenplank, een tv-kast en een scheidingswand zijn enkele voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden van gefineerd MDF. De homogene opbouw maakt MDF in vergelijking tot ander plaatmateriaal minder gevoelig voor krimpen en uitzetten bij wisselende temperaturen. MDF fineer is niet geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buitenshuis.

Alternatieven voor MDF Grenen Dosse Gefineerd platen

Is MDF Grenen Dosse Gefineerd toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Op zoek naar plaatmateriaal met een andere structuur? Ga dan voor multiplex populier. Wil je plaatmateriaal dat buiten toepasbaar is? Bekijk dan ook betonplex, MDF tricoya of multiplex okoume. Of bekijk hier onze andere MDF-plaatmateriaal:

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet