MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Vezelplaat met een natuurlijke, houten uitstraling
  • Populaire eikenhouten uitstraling
  • Niet van massief te onderscheiden wanneer netjes afgewerkt met fineerband
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Alleen voor gebruik binnenshuis

Beschrijving

MDF Eiken Mix Gefineerd is een standaard MDF-plaat met een natuurlijke uitstraling, dankzij de toplaag van houtfineer. Deze laag is samengesteld uit een combinatie van dosse en kwartiers gezaagd eikenhout, waarbij de houtstructuur zorgt voor een natuurlijk ogend paneel met een warme uitstraling. De toplagen en kopse kanten moeten nog behandeld worden.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B+
Dikte19 mm
Type MDF Gefineerd
VariantMDF Biobased Eiken Mix Gefineerd
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEiken
KernMDF
Functioneel gebruikDecoratief
KleurBeige / Bruin
KleurnuanceNaturel / Geen
ZichtzijdeJa
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd platen op maat online bestellen

Bestel op maat gezaagd MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd gemakkelijk online. Gefineerd MDF kan je tot op de millimeter nauwkeurig op maat laten zagen. Wij bezorgen het paneel volledig op maat thuis. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Configureer je product en jij hebt binnen een handomdraai jouw project af.

MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd: wat is het?

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten gebruikt kan worden. MDF gefineerd is de een standaard MDF-plaat met een toplaag van eikenhout. De bovenste laag is bedoeld om in het zicht te houden; de onderste laag is gemaakt van technisch fineer en is bedoeld om de plaat te verstevigen. Omdat de kern van deze panelen van MDF is, is dit plaatmateriaal ook goed en gemakkelijk te monteren. Dat is écht handig! 

MDF Biobased

MDF Biobased, ook bekend als bio-MDF of groen MDF, is een variant van MDF die wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare en biologische grondstoffen. Deze platen bestaan voor 89% uit hernieuwbare materialen en is het gemaakt van 100% teruggewonnen hout. Dit plaatmateriaal is dus volledig gerecycled. De technische opbouw van MDF Biobased vertoont enkele verschillen ten opzichte van conventioneel MDF, met de nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. 

In plaats van het gebruik van houtvezels afkomstig van traditionele houtsoorten, maakt MDF Biobased gebruik van vezels afkomstig van specifieke duurzame bronnen. Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen helpt MDF Biobased de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen te verminderen en draagt het bij aan een verminderde CO2-voetafdruk.

De productieprocessen voor MDF Biobased zijn vergelijkbaar met die van conventioneel MDF. De vezels worden gemalen en vermengd met het biologische bindmiddel. Het resultaat is een MDF-paneel met een gemiddelde dichtheid en vergelijkbare eigenschappen als conventioneel MDF, maar met een verminderde milieu-impact en géén toegevoegde formaldehyde.

Formaldehyde-arme MDF variant

Formaldehyde is een gas dat van nature in hout zit, maar ook in lijmen, ontsmettingsmiddelen en andere producten. In kleine hoeveelheden is formaldehyde ongevaarlijk, maar in grote hoeveelheden kan het irritaties en ontstekingen veroorzaken. De lijm die bij standaard MDF wordt gebruikt, bevat formaldehyde. In de loop van de tijd laat MDF steeds een beetje formaldehyde vrij. Dit is in de meeste gevallen geen probleem, maar als een ruimte een hoge vochtigheidsgraad, sterk wisselende temperaturen of een slechte ventilering heeft, kan de formaldehyde in grotere hoeveelheden vrijkomen. Hierdoor neemt de kans op irritatie en ontstekingen toe. Standaard MDF voldoet aan de E1 norm, wat inhoudt dat de afgifte van formaldehyde minder dan 0,01 ppm (=parts per million) is. Bij MDF Biobased is deze uitstoot nog minder. De aanwezigheid van formaldehyde van dit materiaal is gelijk aan of minder dan van nature in hout aanwezig.

MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd, plaatmateriaal met een natuurlijke toplaag

In tegenstelling tot gemelamineerd plaatmateriaal is de toplaag van gefineerde panelen een laagje écht hout. Dit geeft het materiaal een rustige, natuurlijke uitstraling. Doordat het een natuurproduct is kunnen er kleur- en structuurverschillen zijn tussen verschillende platen. Geen enkel paneel is hetzelfde. Daarbij is het belangrijk dat dit paneel nog afgewerkt wordt met een lak of olie naar wens. Dit voorkomt verkleuring en zorgt voor behoud van de toplaag. 

Gefineerd plaatmateriaal heeft als groot voordeel ten opzichte van massief plaatmateriaal dat het niet kromtrekt. Door de MDF-kern van dit plaatmateriaal heeft het de voordelen van MDF, maar de uitstraling van massief en natuurlijk hout. 

Dosse of kwartiers gezaagd hout

Het zagen van boomstammen wordt doorgaans gedaan op twee verschillende manieren: dosse of kwartiers. Als het hout dosse wordt gezaagd worden er in de lengterichting lange plakken gezaagd. Hierdoor zijn de vlammen van het materiaal duidelijk te zien en wordt er optimaal gebruikgemaakt van het hout. Wanneer het hout kwartiers wordt gezaagd, wordt het met de nerf mee gezaagd. Hierdoor heeft kwartiers gezaagd hout een rustige uitstraling en relatief rechte lijnen. Bij mix worden deze twee technieken door elkaar heen verwerkt en gebruikt tijdens het samenstellen van het fineer. Hierdoor ontstaat een natuurlijk geheel en is elke plaat uniek. 

Beschikbare diktes MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd

Bij ons bestel je gefineerd MDF op maat van hoge kwaliteit en in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk de gewenste dikte aangeven in de product configurator. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 19 mm.

Bewerken van MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd platen

De plaat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Dit maakt dat het materiaal gemakkelijk te bewerken is. Bij het frezen of zagen splintert dit plaatmateriaal niet. De vezels worden bij elkaar gehouden door hars. Dat maakt dat het belangrijk is om voor tijdens het lakken van het materiaal de plaat goed te ontvetten. Gefineerd MDF is alleen geschikt voor toepassingen binnenshuis en in droge omstandigheden.

Specifieke toepassingen van MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd

MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. MDF gefineerd, ook wel veneer MDF genoemd, is een breed inzetbare plaat die geschikt is voor diverse binnentoepassingen. Een deur, een ombouw voor leidingwerk, een boekenplank, een tv-kast en een scheidingswand zijn enkele voorbeelden van de toepassingsmogelijkheden van gefineerd MDF. De homogene opbouw maakt MDF in vergelijking tot ander plaatmateriaal minder gevoelig voor krimpen en uitzetten bij wisselende temperaturen. Dit MDF fineer is niet geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buitenshuis.

Alternatieven voor MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd-platen

Is MDF Biobased Eiken Mix Gefineerd toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus? Op zoek naar plaatmateriaal met een nerf? Ga dan voor multiplex populier. Wil je plaatmateriaal dat buiten toepasbaar is? Bekijk dan ook betonplex, MDF tricoya of multiplex okoume. Of bekijk hier onze andere MDF-plaatmateriaal:

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet