Essen Timmerpaneel

Thuiswinkel Waarborg

Configureer Essen Timmerpaneel

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

 • Luxe, warme uitstraling
 • Sterk en buigzaam
 • Alleen voor gebruik binnenshuis
 • Natuurlijk hout; verkleurd zonder behandeling
 • Natuurlijk hout; kan kromtrekken
 • Gevoelig voor werking
 • Oppassen met ijzer, kan verkleuren
 • Alleen voor horizontale toepassingen

Beschrijving

Massief essen timmerpaneel is een hard, soepel, heel elastisch en veerkrachtig plaatmateriaal dat bij uitstek voor binnentoepassingen geschikt is. De duidelijke tekening zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. Het lichtgele, vurige hout met een grove nerf laat zich goed bewerken. Deze panelen zijn opgebouwd uit gevingerlaste lamellen die aan elkaar verlijmd zijn voor een massief resultaat.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B
Dikte26 mm, 40 mm
Type Timmerpanelen
VariantEssen Timmerpaneel
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Binnen
Houtsoort toplaagEssen
Functioneel gebruikAlgemene kwaliteit
KleurBeige / Bruin
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® 100%
PlaatopbouwGevingerlaste lamellen
Type toplaagMassief
ToplaagDoor en door

Toepassingen

 • Deuren (let wel op werking van het materiaal)
 • Deurkozijnen
 • Trappen
 • Wanden & plafonds
 • Meubels
Thuiswinkel WaarborgTOSIZE Furniture
Logo OPMAATZAGEN.nl
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Wij maken klussen nóg makkelijker!
Benieuwd naar de 3D configurator?
Start direct met samenstellen

Massief essen timmerpaneel online op maat bestellen

Bestel eenvoudig massief essen timmerpanelen online op maat gezaagd. Zo realiseer je binnen een handomdraai een robuust en stoer meubel in jouw interieur. Je kunt onze massieve timmerpanelen in diverse vormen en afwerking laten zagen. Of je nu gaat voor een industriële tafel of meer warmte in huis brengt met massieve wandplanken, alles is mogelijk. Dat is écht handig!

Massief essen timmerpaneel: wat is het?

Essenhout heeft als kenmerk een zeer duidelijke, grof te noemen, tekening. De kleur komt dicht bij een parelmoer uitstraling die van wit/roze-achtig naar geel verkleurt bij blootstelling aan daglicht. Wanneer je essenhout goed behandelt gaat het jarenlang mee. Essenhout is niet te verwarren met Esdoornhout dat zacht van kleur is en een minimale tekening heeft. Het is aan te raden om het paneel, voordat je deze gaat afwerken met een beits, lak of olie, goed te schuren. Zo weet je zeker dat je de originele houtkleur afwerkt. Houd er rekening mee dat massief essenhout werkt. Hierdoor is het minder geschikt als deurtjes, maar des te beter in te zetten voor meubels of displays. Deze plaat is interieur verlijmd, wat maakt dat het meubel uitsluitend gebruikt kan worden voor toepassingen binnenshuis. Onze massieve timmerpanelen zijn enkel geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken, etc. Voor verticale projecten als deuren en roomdividers zijn deze massieve platen niet geschikt.

Europees Essen is een houtsoort die relatief buigzaam en veerkrachtig is. Daarnaast is essenhout erg sterk en is daardoor een populaire houtsoort bij het maken van geraamtes en meubels. Denk hierbij aan een (wand)betimmering en tafelbladen. Essen kan goed gebeitst worden en is zeer geschikt als ondergrond voor een vernis.

Essenhout wordt in verschillende zicht kwaliteiten geleverd. A/B beschrijft het uiterlijk van de plaat en heeft dus niets te maken met de constructieve kracht van het materiaal. De term A/B betekent dat de bovenkant van de plaat zichtkwaliteit A heeft en de onderkant zichtkwaliteit B. Dit betekent dat de bovenkant bijna geheel noestvrij is. Incidenteel kan er hier en daar een kleine noest zitten, maar die is dan niet groter dan 4 millimeter. De onderkant heeft zichtkwaliteit B en kan dus een wat grover uiterlijk hebben. Hier zijn noesten van maximaal 7 millimeter toegestaan. Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur. Hieronder meer informatie over de zichtkwaliteit.

 

Kwaliteitsaanduiding timmerpaneel
A Egaal van kleur. Geen kwasten en geen kernhout toegestaan.
B Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout kunnen aanwezig zijn.
C Grote kleurnuances toegestaan. Kwasten en kernhout zijn aanwezig.

Lees hier meer over de kwaliteit van timmerpaneel.

 

Het massieve plaatmateriaal is opgebouwd uit lamellen. Lamellen zijn kleine houten planken die volledig bestaan uit puur hout. Om een plaat van een groter formaat te kunnen maken, worden meerdere lamellen samengevoegd tot één grote plaat. Dit leidt tot een zeer stevige en sterke plaat. Houd er rekening mee dat geen enkele lamel hetzelfde uiterlijk heeft. De houtstructuur en kleur is bij elke lamel uniek en kan dus ook afwijken van de afbeelding. Onze massieve panelen zijn interieur verlijmd, dat betekent dat het materiaal uitsluitend binnenshuis toegepast kan worden.

De richting van de houtnerf

Bij timmerpaneel is er een houtnerf te zien. De tekening van de houtnerf loopt altijd in de lengterichting. Bij het zagen van de plaat houden wij aan dat de lengtemaat ook de lengterichting van de houtnerf is. Let dus goed op bij het invullen van de maten, zodat de vlammen van de houtnerf allemaal in de juiste richting doorlopen!

Beschikbare diktes van massief essen timmerpaneel

Massieve timmerpanelen kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 26 mm en 40 mm.

Bewerken van massief essen timmerpaneel

Europees essen kan goed gezaagd, gefreesd of bewerkt worden. Deze houtsoort is makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld beukenhout. Het hout laat zich goed schuren en is een geschikte ondergrond voor een kleuren beits of vernis. Vanwege zijn draad is gebruik scherp gereedschap aan te raden. Essen panelen zijn goed te monteren door gebruik van nagels en schroeven. Wel is voorboren aan te raden echter omdat het om een harde houtsoort gaat, dit is het niet noodzakelijk.

Essen kan gaan werken in vochtige omstandigheden, hout neemt namelijk sneller vocht op dan dat het hout het af staat. Ook kan het materiaal verkleuren bij te veel blootstelling aan daglicht. Zorg daarom dat je voor gebruik dit plaatmateriaal opschuurt en van een goede lak, beits of olie voorziet. Is jouw beits of vernis verkrijgbaar in een UV-bestendige variant? Ga hiervoor zodat het hout minimaal verkleurd na de afwerking. 

Specifieke toepassingen van massief essen timmerpaneel

Essen is uitermate geschikt voor toepassingen als tafelbladen, wandplanken en liggers. Wij raden het af om het materiaal buitenshuis te gebruiken, dit door de werking van het materiaal en omdat het interieur verlijmd is. Wanneer massief hout blootgesteld wordt aan temperatuurverschillen of wordt toegepast in vochtige ruimtes is de kans groot dat verkleuring of vervorming van het paneel optreed.

Alternatieven voor essen timmerpaneel

Is Essenhout toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een variant die robuuster en donkerder van kleur is? Ga dan voor massief timmerpaneel eikenhout of massief timmerpaneel mahonie. Bekijk hieronder onze andere massieve houtsoorten:

Aanbevolen combinaties

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten