Plaatsen stootborden op open trap met OSB-3, door Sander

Gerelateerde projecten
TOSIZE Furniture
Nieuw!
Bekijk onze nieuwe vakkenkasten 3D configurator
Logo OPMAATZAGEN.nl
Start direct met samenstellen

Maak dit project zelf met plaatmateriaal op maat gezaagd door OPMAATZAGEN.nl!

Sander

Sander

NL

Gemiddeld

2 minuten

Omschrijving van Sander

Trap naar zolder dichtgemaakt, voorbereid op stoffering.

Hoe ik dit project gemaakt heb

Dikke OSB 3-platen gebruikt. Met lange 3 OSB goudverzinkte schroeven verticaal door traptreden in bovenrand stootbord, en 3 schroeven horizontaal door onderkant stootbord en door trede.

  1. Antislipstrips verwijderd.
  2. Sleuven antislipstrips gevuld (gebruik liefst geen plamuur maar echte houtvuller).
  3. Platen gepast en bijgezaagd. Helaas met decoupeerzaag, liever natuurlijk met cirkelzaagtafel.
  4. 10 cm van zijkanten stootborden een schroef aan beide zijden, plus één precies in het midden licht ingedraaid (voor horizontale bevestiging achterop trede). Aangezien het lastig werken is onder een trap, schroeven niet in de lucht er pas in schroeven.
  5. Bovenop trap verticaal bevestigd. Eerst zeer nauwkeurig haaks op de trede voorboren. Controleren of je er niet naast zit. Gebruik rolmaat onder de bovenliggende traptrede tot aan het stootbord, en exacte dikte plaat. Let op, haaks boren kan met boormal maar de treden zelf zijn niet helemaal vlak en waterpas door werking. In de praktijk ging het wel maar werk zeer behoedzaam.
  6. Grote naden dichtkitten. Gebruik in verband met werking en krachten geschikte kit zoals beglazingskit. Let op: OSB-platen zijn bedrukt aan een zijde. In dit project werd de trap gestoffeerd dus kon ik mijn gang gaan met boren, kitten, etc.

Afmetingen van mijn DIY project

De maten verschillen per trede. Valkuil: gebruik niet zomaar een laserafstandsmeter, sommige zijn op korte afstanden zoals de lengte van een stootbord onnauwkeurig! Hierdoor moest ik alle stootborden zelf bijzagen. Houd bij dikke platen rekening met het feit dat als de trede niet haaks op de wangen van de trap staat (in bochten zeker zo), er een naad ontstaat en dat de dikke plaat er niet goed meer tussen past.

Tip! Bekijk ook onze handige klustips!

In deze DIY video ontdek je hoe je projecten van anderen als inspiratie kunt gebruiken voor je eigen klus. Zie hoe TOSIZE Furniture kasten gemaakt zijn en pas ze aan naar jouw smaak. Leer hoe je bestaande zaaglijsten overneemt en ze aanpast aan je eigen behoeften. Met handige tips en stap-voor-stap uitleg, wordt het makkelijk om je eigen project te starten en te voltooien. Begin vandaag nog met jouw unieke DIY project!

Hoe nu verder?

Wil jij dit DIY project maken? Bekijk de zaaglijst van Sander en maak jouw bestelling eenvoudig compleet.

€ 215,65


Alle gebruikte materialen

Uitleg
Uitleg

Alle plaatmaterialen bekijken