Multiplex Okoumé Brandvertragend

Thuiswinkel Waarborg
Multiplex Okoumé Brandvertragend
Dit product is tijdelijk niet beschikbaar. Bekijk de alternatieven.

Productinformatie

  • Ontvlamt minder snel
  • Vermindert verspreiding van vlammen
  • Sterk en licht materiaal
  • Rustige, natuurlijke uitstraling
  • Buigt niet door onder zware belasting
  • Gronden voor afwerking aan te raden

Beschrijving

Multiplex okoumé brandvertragend is de multiplex variant die bestand is tegen vocht én behandeld is met speciale brandvertragende chemicaliën die zeer langzaam ontbranden. Multiplex is opgebouwd uit verschillende fineerlagen. Deze lagen worden kruisling op elkaar verlijmd. Dit leidt tot een stabiele plaat. Brandvertragend multiplex wordt niet beschouwd als onbrandbaar, maar het kan vaak worden gebruikt in plaats van onbrandbare materialen in bepaalde situaties. 

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)500
UitstralingOnafgewerkt
ZichtkwaliteitB/BB
Type Multiplex
VariantMultiplex Okoumé Brandvertragend
Toepassing (klimaat)Brandvertragende eigenschappen
Toepassing (algemeen)Constructief
ZichtzijdeJa
GegrondNee
KeurmerkFSC® mix 70%
Type toplaagOnafgewerkt

Multiplex okoumé brandvertragend platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagde multiplex okoumé brandvertragend gemakkelijk online. Multiplex kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

Multiplex okoumé brandvertragend: wat is het?

Multiplex okoumé brandvertragend is de multiplex variant die bestand is tegen vocht én behandeld is met speciale brandvertragende chemicaliën die zeer langzaam ontbranden. Multiplex is opgebouwd uit verschillende fineerlagen. Deze lagen worden kruisling op elkaar verlijmd. Dit leidt tot een stabiele plaat. De platen hebben een fraaie rand die goed in te zetten is voor zichtwerk. Onze Multiplex platen zijn geschikt voor horizontale toepassingen, hierbij kun je denken aan tafelbladen, vensterbanken. Belangrijk bij multiplex panelen is dat je deze fixeert. Doe je dit niet, dan is de kans op kromtrekken erg groot. 

Dit okoumé komt voornamelijk uit Gabon, gelegen in Centraal-Afrika, waar de houtkap onder streng toezicht staat van de overheid. Deze panelen zijn, net als bij multiplex berken, verlijmd met een watervaste lijm. Het hout okoumé kan beter tegen vocht dan Berken, waardoor deze multiplex variant geschikt is voor buitentoepassingen. Ga je deze plaat buiten of in vochtige omstandigheden inzetten? Werk deze dan wel af met speciaal beschermende middelen. Maar je kunt de plaat natuurlijk ook kiezen vanwege de fraaie roze-rode kleur met grove vlammen en het feit dat het goed te bewerken is. Dit plaatmateriaal heeft een fijne en subtiele structuur, waardoor het een zeer populaire houtsoort in de jachtbouw.

Brandvertragende eigenschappen

Deze panelen zijn speciaal behandeld met brandvertragende chemicaliën waardoor het veel minder brandbaar is dan traditioneel multiplex. Dit betekent dat dit plaatmateriaal beter bestand is tegen brandontsteking en de verspreiding van brand tegengaat wanneer er toch brand rondom de plaat ontwikkeld. Hierdoor zullen in het geval van een brand de vlammen zich minder snel verplaatsen en de verbranding vertragen. Brandvertragend multiplex wordt niet beschouwd als onbrandbaar, maar het kan vaak worden gebruikt in plaats van onbrandbare materialen in bepaalde situaties. 

De beschermlaag wordt op zodanige wijze aangebracht dat het geen effect heeft op de houtstructuur van de okoumé panelen. Het behoud dus gewoon zijn natuurlijke en aantrekkelijke houtkleur. 

Zichtkwaliteit multiplex brandvertragend B/BB

De kwaliteit van de toplagen van multiplex wordt aangeduid met lettercombinaties. Er is een letteraanduiding voor de zichtzijde (bovenzijde) en een voor de achterzijde (onderzijde). Het gaat hier over de kwaliteit van het dekfineer, de kwaliteit van bijvoorbeeld de verlijming wordt anders aangeduid. B/BB is een voorbeeld van een veel voorkomende kwaliteit, die gebruikt kan worden voor decoratieve toepassingen. Hierin betekent de eerste letter (in dit geval B) de kwaliteit van de zichtzijde en de tweede letter (in dit geval BB) de kwaliteit van de achterzijde. Lees hier meer over alle zichtkwaliteiten.

Dit plaatmateriaal heeft ook de zichtzijde B/BB. De bovenzijde heeft de zichtkwaliteit B. Bij B-kwaliteit fineren kunnen kleine onzuiverheden hebben. Ook lichte verkleuringen en kleine reparaties zijn toegestaan. Kleine kleurnuances toegestaan. Kwasten en spinthout kunnen aanwezig zijn. De onderzijde is grover. Bij BB-kwaliteit fineren zijn proppen toegestaan. Dat zijn kleine uitsneden uit het fineer die vervangen zijn door een foutloos stukje fineer. Proppen is dus een manier om gebreken te repareren. Ook zijn kleine scheurtjes in het fineer (met name bij de randen) toegestaan.

Beschikbare diktes van multiplex okoumé brandvertragend

Multiplex kun je bestellen in verschillende diktes. Je kunt gemakkelijk je gewenste dikte aangeven tijdens het bestelproces. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende dikte(s) zijn beschikbaar: 25 mm.

Bewerken van multiplex okoumé brandvertragend platen

Multiplex okoumé is een hard plaatmateriaal soort. Het is goed te bewerken wanneer je over scherp gereedschap beschikt. Voor het boren van gaten, raden wij een houtboor met centreerpunt aan. Ook is voorboren aan te raden bij dit plaatmateriaal. Realiseer je dan okoumé kan verkleuren over tijd, werk het daarom af met een (blanke) lak, beits of verf. Gebruik een randsealer om de randen van multiplex af te werken, zo voorkom je dat de lak of beits in het plaatmateriaal trekt, wat kan leiden tot het loslaten van de fineerlagen. Ga je okoumé buiten inzetten? Dan is het belangrijk de randen te dichten met een randsealer. Om buiten lang van het project te kunnen genieten heeft dit plaatmateriaal nog wel bescherming nodig tegen vochtige weersomstandigheden.

Specifieke toepassingen van multiplex okoumé brandvertragend

Multiplex okoumé brandvertragend is zeer geschikt voor projecten als dakkapellen en gevelbekleding. Multiplex okoumé wordt ook vele toegepast in de jachtbouw. Deze brandvertragende variant is speciaal interessant wanneer de verzekering een bepaalde mate van brandveiligheid verwacht. 

Alternatieven voor multiplex okoumé brandvertragend

Is multiplex okoumé brandvertragend toch niet de juiste houtsoort voor jouw klus of ben je op zoek naar een multiplex variant die gemakkelijk te behandelen is met een lak of verf en geschikt is voor buiten? Ga dan voor multiplex okoumé watervast gegrond. Of bekijk hieronder onze andere multiplex platen:

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet

Multiplex Berken B/BB
Multiplex Berken B/BB
Multiplex Berken B/BB

Vanaf

47,02

p/m2

Multiplex Berken Wit
Multiplex Berken Wit
Multiplex Berken Wit

Vanaf

57,60

p/m2

Multiplex CPL U129 TST Shadow
Multiplex CPL U129 TST Shadow
Multiplex CPL U129 TST ShadowUNILIN

Vanaf

124,54

p/m2

Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout
Multiplex Hardhout

Vanaf

36,65

p/m2

Multiplex HPL F6464 Shell New White
Multiplex HPL F6464 Shell New White
Multiplex HPL F6464 Shell New WhiteFORMICA®

Vanaf

116,76

p/m2

Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey
Multiplex HPL F6466 Shell Silk Grey
Multiplex HPL F6466 Shell Silk GreyFORMICA®

Vanaf

121,58

p/m2

Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black
Multiplex HPL F6468 Shell Jet Black
Multiplex HPL F6468 Shell Jet BlackFORMICA®

Vanaf

121,45

p/m2