MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd

Thuiswinkel Waarborg

Configureer MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd

Hulp nodig bij bestellen?

Productinformatie

  • Vezelplaat met een natuurlijke, houten uitstraling
  • Afgewerkt met échte houten gezaagde fineerlaag van eikenhout
  • Uniek patroon met een high-end uitstraling
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Sterk materiaal met een hoge buigsterkte
  • Alleen voor gebruik binnenshuis

Beschrijving

MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd is een vochtwerende MDF-plaat met een natuurlijke uitstraling, dankzij de toplaag van houtfineer. De fineerlaag is samengesteld uit kwartiers gezaagd eikenhout. Het fineer is vervolgens zorgvuldig in een Hongaarse punt patroon gelegd. Doordat het echt hout betreft moeten de toplagen en kopse kanten nog wel behandeld worden.

Lees meer

Product eigenschappen

Soortelijk gewicht (kg/m3)750
UitstralingNatuurlijk
ZichtkwaliteitA/B+
Dikte19 mm
Type MDF V313
VariantMDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd
NerfJa, lengte richting
Toepassing (klimaat)Vochtige ruimtes, mits voorbehandeld
Houtsoort toplaagEiken
KernMDF
Functioneel gebruikDecoratief
KleurBeige / Bruin
KleurnuanceNaturel / Geen
ZichtzijdeJa
GegrondNee
VerlijmingMR, Interieur
PlaatopbouwVezelplaat
Type toplaagFineerlaag
Toplaag2 zijdes

MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd platen op maat online bestellen

Bestel je op maat gezaagd MDF vochtwerende platen gemakkelijk online. MDF kan je in diverse vormen op maat laten zagen of frezen. De meest gekozen vorm hierin is een rechthoek, maar wij frezen ook cirkels, ovalen, zeshoeken of zelfs parallellogrammen voor je op maat. Wil je jouw doe-het-zelf project netjes afgewerkt hebben? Kies dan voor één van de beschikbare (rand)afwerkingen.

MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd: wat is het?

MDF vochtwerend is een breed inzetbare plaat die geschikt is voor diverse binnenbetimmeringen waarbij de ruimte luchtvochtig is, zoals in de badkamer en in de keuken. Het V313 kenmerk komt van de test voor vochtwerendheid die het plaatmateriaal ondergaat, die V313 wordt genoemd. Het geeft aan dat de plaat niet alleen vochtwerend, maar ook water- en schimmelwerend is. Let wel, de plaat is niet watervast! Vochtwerende MDF-platen zijn opgebouwd uit gedroogde houtvezels en lijm. Deze houtvezels zijn vervolgens onder hoge druk en temperaturen samengeperst tot een MDF-plaat. Bij MDF vochtwerend is een speciale, vochtwerende lijmsoort gebruikt. Om de vochtwerende eigenschappen te versterken is het materiaal onder een hogere druk geperst in vergelijking met MDF blank. Door de extra harde persing is deze houtsoort gemakkelijk te bewerken. Vochtwerende MDF-platen zijn te herkennen aan hun groene kern. MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd is niet geschikt voor buiten.

MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd, plaatmateriaal met een natuurlijke toplaag

In tegenstelling tot gemelamineerd plaatmateriaal is de toplaag van gefineerde panelen een laagje écht hout. Dit geeft het materiaal een rustige, natuurlijke uitstraling. Doordat het een natuurproduct is kunnen er kleur- en structuurverschillen zijn tussen verschillende platen. Geen enkel paneel is hetzelfde. Daarbij is het belangrijk dat dit paneel nog afgewerkt wordt met een lak of olie naar wens. Dit voorkomt verkleuring en zorgt voor behoud van de toplaag. 

Gefineerd plaatmateriaal heeft als groot voordeel ten opzichte van massief plaatmateriaal dat het niet kromtrekt. Door de MDF-kern van dit plaatmateriaal heeft het de voordelen van MDF, maar de uitstraling van massief en natuurlijk hout. 

Dosse of kwartiers gezaagd hout

Het zagen van boomstammen wordt doorgaans gedaan op twee verschillende manieren: dosse of kwartiers. Als het hout dosse wordt gezaagd worden er in de lengterichting lange plakken gezaagd. Hierdoor zijn de vlammen van het materiaal duidelijk te zien en wordt er optimaal gebruikgemaakt van het hout. Wanneer het hout kwartiers wordt gezaagd, wordt het met de nerf mee gezaagd. Hierdoor heeft kwartiers gezaagd hout een rustige uitstraling en relatief rechte lijnen. Bij mix worden deze twee technieken door elkaar heen verwerkt en gebruikt tijdens het samenstellen van het fineer. Hierdoor ontstaat een natuurlijk geheel en is elke plaat uniek. 

Hongaarse punt patroon

Het patroon "Hongaarse punt" is een klassiek vloerpatroon dat wordt gekenmerkt door een visgraatmotief met een extra draai in het patroon. In plaats van het traditionele visgraatpatroon, waarbij de houten planken in een rechte hoek ten opzichte van elkaar worden geplaatst, worden de planken bij het Hongaarse punt patroon onder een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar geplaatst.

Het Hongaarse punt patroon creëert een opvallend effect dat diepte en beweging aan de vloer geeft. De planken worden gelegd met de ene zijde tegen de andere, waardoor een "V"-vormige punt ontstaat waar de uiteinden van twee planken samenkomen. Dit patroon kan worden uitgevoerd met houten planken, tegels of laminaatvloeren.

Het Hongaarse punt patroon is tijdloos en kan goed samengaan met verschillende interieurstijlen, van klassiek tot modern. Door te spelen met verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen kan het patroon extra accenten en contrasten aan de vloer toevoegen.

Beschikbare diktes van MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd

Vochtwerende MDF-platen kun je online in verschillende diktes bestellen. Zo weet je zeker dat het plaatmateriaal voldoet aan jouw eisen: zowel het formaat als de dikte van het materiaal. De volgende diktes zijn beschikbaar: 19 mm.

Bewerken van MDF vochtwerende platen

MDF is heel gemakkelijk te bewerken: bij frezen en zagen, splintert het materiaal niet. Om de vochtwerende eigenschappen van vochtwerend MDF tot hun recht te laten komen is het belangrijk om de plaat goed te dichten. De boven- en onderzijden kunnen worden gedicht met een grondlaag of een laklaag. De kopse kanten verdienen wat extra aandacht. MDF-vezels hebben van zichzelf een zuigende werking. Bij MDF vochtwerend is deze minder dan MDF blank, toch blijft het belangrijk deze met een randsealer te behandelen. Bovendien werkt grondverf als een hechtmiddel, waardoor de uiteindelijke laklaag er mooier uit zal zien.

Specifieke toepassingen van MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd

MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken. Voorbeelden van projecten zijn een scheidingswand in de badkamer of een vensterbank. Dankzij de decoratieve toplaag van écht hout is MDF Vochtwerend V313 Eiken Kwartiers Hongaarse punt Gefineerd uitermate geschikt voor het maken van badkamermeubels, keukenkastjes en andere meubels die met enige regelmaat blootgesteld worden aan een hoge luchtvochtigheid.

Alternatieven voor vochtwerend MDF

Ben je op zoek naar een houtsoort die geschikt is voor buitentoepassingen? Ga dan voor MDF tricoya. Wanneer jouw plaatmateriaal in droge omstandigheden toegepast gaan worden, kun je gaan voor de budgetvriendelijkere optie: MDF Blank. Of bekijk hier al onze andere MDF-plaatmateriaal.

DIY Inspiratieblog

Laat je inspireren door anderen

DIY Inspiratieblog

Bekijk alle inspiratie projecten

Vergelijkbare producten

Maak je project compleet